Skocz do zawartości

Samozatrudniony w Polsce - podatki USA

omikron

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Podatkowy status "non resident alien" przysługuje tylko tym co przyjeżdżają na wizę pracowniczą np w drugiej połowie roku, albo na W&T i NIE CHCĄ rozliczyć w amerykańskim IRS dochodów z Polski. Jak masz zieloną kartę ten wyjątek Ciebie nie dotyczy. W dniu w którym uzyskałeś zieloną kartę stałeś się Resident Alien (green card test ze strony, którą sam zacytowałeś)

• Odpowiedzi 28
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
34 minutes ago, omikron said:

Żeby nie było, zdaję sobie sprawę że muszę złożyć amerykańskie zeznanie podatkowe. Chciałbym jedynie uniknąć płacenia dodatkowego 15%-ego podatku od moich dochodów, które i tak są już opodatkowane w Polsce.

To jest chyba nadal realny scenariusz - masz szansę nie zapłacić w USA podatku, albo zapłacić szczątkowy. Aczkolwiek co do social Insurance nie jestem tego aż taki pewien. Wg tego jak czytam przepisy to samozatrudnieni nawet jak pracują za granicą USA (czyli w twoim przypadku w Polsce) są zobowiązani do płacenia Social Insurance w USA skoro rezydują / mieszkają w USA. A jak kzielu Tobie napisał wg prawa Amerykańskiego mieszkasz obecnie w USA a do Polski wyjechałeś dorobić / na wakacje

Napisano

Ponieważ ileś tam procent czasu przebywasz poza USA (nie pamiętam ile, ale nie jest to 51%) jak normalnie przy rezydencji podatkowej to nie płacisz podatku w USA chyba poniżej kwoty 100k USD (nie PLN). To zaznacza się na druku do rozliczeń, zaś rozliczysz się musisz.  

Dodatkowo pamiętaj, że w każdym banku musisz zrobić update, że jesteś rezydentem USA. 

Ogólnie poczytaj https://www.irs.gov/individuals/international-taxpayers/foreign-earned-income-exclusion . Wszystkie pieniądze zarobione w USA są zawsze opodatkowane w USA.

Pzdr

Napisano
Dnia 20.04.2020 o 17:21, Dread napisał:

A mieszkasz aż nie zrezygnujesz z gc albo nie odbierze ci rezydentury sędzie imigracyjny. Wystarczy 1 dzien w roku posiadania gc aby musieć rozliczyć sie z IRS.

jeśli gc dostanie sie w listopadzie 2020 i PRZED listopadem w tym samym roku otrzymywalo się dochody w polsce to tez się trzeba się z nich rozliczyć?

Napisano
3 godziny temu, mvgda napisał:

jeśli gc dostanie sie w listopadzie 2020 i PRZED listopadem w tym samym roku otrzymywalo się dochody w polsce to tez się trzeba się z nich rozliczyć?

przekroczenie granicy usa 31.12.2020 z wiza imigracyjna, powoduje ze 2020 masz rozliczyc tez z USA. Pamietaj ze rozliczyć nie oznacza placic podatki.

Napisano
3 godziny temu, Dread napisał:

przekroczenie granicy usa 31.12.2020 z wiza imigracyjna, powoduje ze 2020 masz rozliczyc tez z USA. Pamietaj ze rozliczyć nie oznacza placic podatki.

no rozumiem różnice ale niby prawo nie działa wstecz wiec w sumie nie rozumiem tej reguły ze mam się rozliczać z czegoś zanim zostałam jeszcze tym rezydentem

• 3 tygodnie później...
Napisano
Dnia 27.04.2020 o 14:55, Xarthisius napisał:

Za okres kiedy nie bylas lpr, placisz tylko podatek za dochod ze zrodel w USA, ktorych najpewniej nie masz.

https://www.irs.gov/individuals/international-taxpayers/taxation-of-dual-status-aliens

Czytałem tą stronę po kilka razy i doszedłem do wniosku, że dual status alien (jednocześnie resident i non-resident w tym samym roku) ostatecznie nie dotyczy posiadaczy zielonej karty. A to dlatego, że:

A nonresident alien is an alien who has not passed the green card test or the substantial presence test.

Test zielonej karty zakłada, że miało się ją w dowolnym momencie danego roku, więc stąd by wynikało, że posiadając ją w danym roku trzeba zgłosić dochody z całego tego roku. Wydaje się to mega głupie, ale nie znalazłem (na razie) na stronach IRS nic co by temu zaprzeczało..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...