katlia Napisano 17 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 17 Marca 2023 2 hours ago, mola said: @Iskierkarozejrzyj się też za estate sales w okolicy. Kolezanka (prawniczka, maz lekarz, wiec pieniedzy nie brak) kupuje WSPANIALE dywany na estate sales. Jej ostatni zakup to przepiekny stary dywan z jedwabiu za $300. W sklepie by kosztowal 10 razy tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katlia Napisano 17 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 17 Marca 2023 1 hour ago, Iskierka said: Tak szczerze to czasem się zastanawiam, jak ta biedna klasa pracująca wiąże koniec z końcem, przy 3-4 dzieci. Aj, Ameryka wcale nie taka różowa jak ją malują, brakuje mi naszego europejskiego socjalu tutaj Skala biedy amerykanskiej jest zadziwiajaca - zwlaszcza dla Europejczykow. I ci biedni sa czesto ludzie ktorzy pracuja (i to bardzo ciezko.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 17 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 17 Marca 2023 44 minuty temu, katlia napisał: Skala biedy amerykanskiej jest zadziwiajaca - zwlaszcza dla Europejczykow. I ci biedni sa czesto ludzie ktorzy pracuja (i to bardzo ciezko.) Powszechne jest stwierdzenie ze USA to najbogatszy kraj trzeciego swiata. Moj syn oniemial gdy zobaczyl kolonie bezdomnych w centrum Portland. Nota bene, wczoraj lub przedwczoraj, stan uchwalil ze w tym roku wyda na naszych "homlesow" $200 milionow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 17 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 17 Marca 2023 Pozwole sobie wyciac bo w morzu tekstu mozna przeoczyc: 2 hours ago, Iskierka said: hyc i jestem w ciąży z drugim bobo mazel tov! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 17 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 17 Marca 2023 20 minut temu, Xarthisius napisał: Pozwole sobie wyciac bo w morzu tekstu mozna przeoczyc: mazel tov! A co Ty tutaj gadasz jak w Boroparku (NYC)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iniska Napisano 9 Czerwca Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Czerwca Cześć wszystkim! Jestem tu nowa, więc z góry przepraszam, jeśli wrzucam off topic, choć bardziej odpowiedniego wątku nie znalazłam. Szykuje mi się niedługo relokacja (najpewniej Kolorado) i próbuję pozbierać myśli jak przeprowadzić dobytek całego życia (i co z niego wybrać) za ocean. Znalazłam sporo wskazówek już w tym wątku, ale zastanawia mnie czy i z jakich usług korzystaliście jeśli chodzi o transport rzeczy. Uda mi się zmieścić pewnie trochę do walizek do samolotu, zwłaszcza jeśli dokupię dodatkowy bagaż, ale czy ktoś korzystał z wysyłki paczek/rzeczy jakoś dodatkowo? Jest sporo stron internetowych, gdzie oferują wysyłkę, ale nie podają cen, więc zastanawiam się czy ktokolwiek korzystał i może podpowiedzieć z jakimi kwotami to się wiąże. Z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katlia Napisano 9 Czerwca Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Czerwca Ostatnia osoba ktora tu pisala na temat transportu rzeczy -- to bylo dobre pare lat przed pandemia, wiec napewno ceny sie zmienily. Polamer jest firma o ktorej sporo sie slyszy. Kwestia co ze soba zabrac z Polski jest dosyc indiwidualna. Jedna czytelniczka cieszyla sie ze przywiozla lepszy sprzet kuchenny - wspomniala dobrej jakosci garki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 9 Czerwca Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Czerwca Zależy co chcesz zabrać, samochód, meble odpadają. Elektrosprzęty - inne napięcie, tutaj są tanie. Jakieś fajne ciuszki na początek ewentualnie. Tutaj generalnie rzeczy są tańsze a już w stosunku do siły nabywczej to dużo tańsze. Wielu ludzi przywoziło graty a po jakimś czasie rozdawali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iniska Napisano 15 Czerwca Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Czerwca Dzięki @katlia i @andyopole! Raczej nie planuję ani samochodu, ani mebli. Nie mam jeszcze dokładnej listy, ale ciężko mi będzie się ograniczyć do 2 walizek nadanych w samolocie (plus ewentualnie trzeciej dodatkowej). Polamer to dobra wskazówka - nie trafiłam na ich stronę wcześniej, a pomoże to w szacunkach kosztów - dzięki! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parenthesis Napisano 28 Czerwca Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Czerwca Jestem pewnie kiepskim przykładem, bo przeprowadzałam się do męża obywatela US. Więc byłam w dość komfortowej sytuacji - mieszkanie jest, meble, agd, rtv też. Stąd też ja się przeprowadziłam z całym dobytkiem w postaci jednej wielkiej walizki i plecaka 35L (no dobra, po jakimś czasie dowiozłam w tej walizce jeszcze rolki, więc powiedzmy, że wyszły 2 walizki + plecak). Ale też dużo wcześniej starałam się wprowadzać minimalizm i to też wpłynęło na ilość zabieranych rzeczy. Sprawdzałam w którymś momencie ile by wyszło za wysłanie dobytku firmami transportowymi i była to jakaś kosmiczna dla mnie kwota. Zdecydowanie polecam dokładne przejrzenie dobytku w tygodniach poprzedzających wyjazd. Można z tego zrobić dodatkowe spotkanie towarzyskie - mi przyjaciółki pomagały z ubraniami np. Wtedy będziesz wiedziała co masz i co najlepiej zabrać - bo się może okazać, że rzeczy, które mają dla ciebie wartość jest mniej/więcej niż myślałaś. Mi najbardziej brak książek, część rozdałam po znajomych, najbardziej sentymentalne zostały u rodziców. Sama wiesz, czego używasz najczęściej i co jest dla ciebie ważne. Od siebie z mniej oczywistych rzeczy dodam jeszcze: wywołane zdjęcia bliskich, kosmetyki (ja dopiero po roku pobytu w USA zaczęłam się przestawiać na tutejsze produkty, bo mi zeszło na doedukowaniu się, a łatwiej było przywieźć z Polski przy okazji zapas wypróbowanych kremów; no i jest tu ciężej z eko i cruelty free produktami). 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi