Skocz do zawartości

Emigracja pomoc informacje porady gdzie szukać

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Od bardzo długiego czasu planuje napisać coś sensownego na forum, aby ktoś mnie zrozumiał. 

Bardzo mnie fascynuje życie w Stanach, kultura, styl życia jak i miejsca turystyczne które widzimy w social mediach, filmach. W Polsce mam swoją mała firmę teletechniczną (Montaż kamer, alarmów, systemów przeciwpożarowych, instalacje pod sieć komputerową, jest pewnie tego więcej osoby które się tym zajmują wiedzą o co chodzi) od półtora roku zarabiam około $7 za godzinę więc nie planuje emigrować by zarobić góry pieniędzy tylko dla przygody. Mógłbym wsiąść w samolot polecić do Chicago znaleźć pracę na czarno a po tygodniu znów być w Polsce. Przez taką głupotę mogę zamknąć sobie drogę do marzenia na zawsze.

Ale najważniejsze pytanie, jest to co trzeba zrobić aby dostać pracę w Stanach i być legalnie bez obawy że Urząd imigracyjny mnie wydali.

Szukam pracodawcy który pomoże mi wyjechać da pracę i pomoże ogarnąć jakieś lokum na start.

Napisano

Hej Dawid, opcje masz takie:

- ktoś cię sponsoruje z USA

- wygrwasz GC w loterii wizowej

- sponsorowanie rodzinne (rodzeństwo, rodzice, dzieci)

- ślub z obywatelem/-ką USA

Co do sponsorowania pracowniczego - najłatwiej jest zwykle pracować w amerykańskiej firmie i czasem firma oferuje transfery do USA.

Generalnie zawód masz dobry, ale nie wiem czy wystarczy na sponsorowanie, tym bardziej, że cała procedura jest bardzo droga, a nie wiem jak bardzo zaawansowane masz umiejętności, jak unikatowe są to umiejętności, jak wygląda rynek pracy (czy brakuje ludzi w zawodzie), ile masz lat doświadczenia (żeby podejść tu pod grupę "skilled workers"). Generlanie, żeby ubiegac się o wizę pracowniczą, pracodawca musi wykazać, że w kraju brakuje odpowiednich kandydatów na to stanowisko, dlatego ściąga pracownika z zagranicy.

Co mi przyszło do głowy.... Może masz jakiegoś klienta (Amerykańska firma), dla którego robiłeś systemy, nawet jako podwykonawca? Jeśli ktoś cię już zna i wie, że się sprawdzasz, dużo szybciej będziesz w stanie uzyskać taką wizę. Inaczej musisz szukać ofert pracy i aplikować, a nuż ktoś się zgodzi na sponsoring (chociaż powiedziałabym, ze tu szanse masz nikłe. No i pamiętaj, ze wizy H są tymczasowe, tobie zależy na GC, a to też pracodawcę kosztuje). Także tyle w temacie.

Co do ogarniania lokum - zależy od pracodawcy, zwykle raczej dają pakiet relokacyjny, a na miejscu już radź sobie sam. Wtedy polecam wynająć coś na kilka tygodni i później, już na miejscu, szukać czegoś bardziej adekwatnego dla siebie.

Jaki ty masz pomysł na siebie? I dlaczego chcesz emigrować? Może warto pojechać do USA turystycznie, nawet na dłużej i zobaczyć, czy ta fascynacja zdaje egzamin w rzeczywistości?

Ameryka nie jest taka jak na filmach, chyba że tych sensacyjnych, warto mieć dobry motyw do emigracji i wiedzę o USA nie tylko z filmów czy telewizji, tym bardziej zanim przeniesiesz się tam na stałe. 

Od razu zaznaczam: nie chcę cię zniechęcać! Ale radzę, żebyś poczytał trochę wątków na tym forum. Ameryka ma dużo do zaoferowania, ale ma też sporo minusów. Wygląda na to, ze życie w Polsce masz fajnie poukładane, wcale nie musi być tak różowo na miejscu. 

Napisano

Jak to możesz znaleźć w innych wątkach to znalezienie legalnej pracy i emigracja aby legalnie pracować nie jest łatwa.

Praktycznie obecnie masz dwie drogi:
- wylosować zieloną kartę w Loterii wizowej (najbliższe zapisy w październiku)
- ożenić się z obywatelem lub rezydentem USA, który zasponsoruje Twoją emigrację.

Pozostała droga jest praktycznie ekstremalnie trudna na dzień dzisiejszy:
- sponsorowanie przez pracodawcę: chyba przy obecnym bezrobociu byłoby bardzo trudno udowodnić potencjalnemu pracodawcy, że nie ma na terenie USA żadnego bezrobotnego, który posiadałby twoje kwalifikacje.

Przed kryzysem z covid byłu kilku uczestników forum, którzy chwalili się, że jako doświadczony kierowca ciężarówki z 3 letnim doświadczeniem w Europie istnieją możliwości zasponsorowania pracy jako kierowca ciężarówki w USA. W sumie żaden z nich nigdy nie wrócił na forum i nie potwierdził, że zakończył ten proces, ale sobie umiem wyobrazić, że jeśli dziś rozpoczął byś interesować się w Europie swoją karierą kierowcy ciężarówki i w cięgu roku zdobył wszystkie uprawnienia i wkręcił się do pracy to po 3 letnim okresie nabierania doświadczenia może się okazać, że w USA za 4 lata powróci "ssanie" na kierowców ciężarówek. Aczkolwiek gwarancji nie ma i może się okazać, że za 4 lata z całym tym doświadczeniem kierowcy ciężarówki zostaniesz na lodzie jak "Himilsbach z angielskim"

Napisano

W tych czasach nie liczylabym na wize pracownicza. Rzad obecnie rozwaza zawieszenie tej mozliwosci. No i dodatkowo... orientujesz sie jakie jest teraz bezrobocie w USA? Ogromne.

Wedlug mnie twoja jedyna opcja to albo Loteria Wizowa albo Malzenstwo z obywatelka.

• 3 tygodnie później...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...