kzielu Napisano 7 Listopada Zgłoś Napisano 7 Listopada 13 minutes ago, cavscout said: Moze mi się osoby pomyliły . Ale to o opiniach to dalej prawda. Mieszkasz w OH? To po drugiej stronie PA. Ja jestem prawie na granicy z NJ lol. Oferta ze wcześniejszego postu dalej stoi. Tak - ale przy granicy z IN. Moze kiedys sie uda. Cytuj
cavscout Napisano 7 Listopada Zgłoś Napisano 7 Listopada 6 minutes ago, kzielu said: Tak - ale przy granicy z IN. Moze kiedys sie uda. LOL. Ty na końcu swojego stanu a ja na końcu swojego. To niezły dystans. Cytuj
Zuza007 Napisano 8 Listopada Zgłoś Napisano 8 Listopada A propos dostępu do broni. Ja jestem prosty człowiek, który nie zna (i nawet , powiem szczerze nie planuje poznać) meandrów amerykańskiej konstytucji. Myślę przyczynowo-skutkowo i widzę prostą korelację. Kraj z (prawie) nieograniczonym dostępem do broni - masowe strzelaniny, strzelaniny w szkołach itp. Kraj z mocno ograniczonym dostępem do broni (no bo w Polsce nie można powiedzieć, że nikt broni kupić nie może, ale jest to jednak bardzo mocno regulowane) - praktycznie brak tego typu zdarzeń. I tak, wiem, można zabić również nożem, ale wydaje mi się, że jakoś prościej jest kogoś zastrzelić z jakiejś, nawet nie tak wielkiej, odległości niż rzucić się na niego z nożem i zadźgać (mam przeczucie, że mimo wszystko łatwiej jest się bronić). No i liczba ofiar nożownika jest raczej zdecydowanie mniejsza niż takiego świra z bronią palną. Ale to tylko takie moje przemyślenia prostego człowieka . 2 Cytuj
cavscout Napisano 8 Listopada Zgłoś Napisano 8 Listopada (edytowane) 2 hours ago, Zuza007 said: A propos dostępu do broni. Ja jestem prosty człowiek, który nie zna (i nawet , powiem szczerze nie planuje poznać) meandrów amerykańskiej konstytucji. Myślę przyczynowo-skutkowo i widzę prostą korelację. Kraj z (prawie) nieograniczonym dostępem do broni - masowe strzelaniny, strzelaniny w szkołach itp. Kraj z mocno ograniczonym dostępem do broni (no bo w Polsce nie można powiedzieć, że nikt broni kupić nie może, ale jest to jednak bardzo mocno regulowane) - praktycznie brak tego typu zdarzeń. I tak, wiem, można zabić również nożem, ale wydaje mi się, że jakoś prościej jest kogoś zastrzelić z jakiejś, nawet nie tak wielkiej, odległości niż rzucić się na niego z nożem i zadźgać (mam przeczucie, że mimo wszystko łatwiej jest się bronić). No i liczba ofiar nożownika jest raczej zdecydowanie mniejsza niż takiego świra z bronią palną. Ale to tylko takie moje przemyślenia prostego człowieka . Szwajcaria jest nafaszerowana Bronia, tak samo Czechy czy pare innych krajów. Co do noży, Google ataki nożowe w Chinach i zobaczysz jaki to jest problem i ile dzieci ginie. Wiec jak ktoś chce, to znajdzie sposób. Tak na boku, najwieksza masakra w szkole w USA to nie były te strzelaniny. Szaleniec wysadził szkole 05/18/2027 w Bath, Michigan. Zginęło wtedy 38 dzieci i 6 dorosłych. Edytowane 8 Listopada przez cavscout Cytuj
Zuza007 Napisano 8 Listopada Zgłoś Napisano 8 Listopada 42 minutes ago, cavscout said: Szwajcaria jest nafaszerowana Bronia, tak samo Czechy czy pare innych krajów. Co do noży, Google ataki nożowe w Chinach i zobaczysz jaki to jest problem i ile dzieci ginie. Wiec jak ktoś chce, to znajdzie sposób. Tak na boku, najwieksza masakra w szkole w USA to nie były te strzelaniny. Szaleniec wysadził szkole 05/18/2027 w Bath, Michigan. Zginęło wtedy 38 dzieci i 6 dorosłych. Szwajcaria to wyjątkowy przypadek - tam, z tego co wiem jest to jakiś sposób na obronę kraju (zamiast, albo dodatkowo do armii zawodowej) i jak rozumiem, to są ludzie przeszkoleni a broni nie kupujesz "na stacji benzynowej". Co do największej masakry - no w krajach z mocno regulowanym dostępem do broni to się po prostu nie zdarza... I tak na koniec - ciekawe ile dzieciaczków by zginęło w Chinach gdyby zwyrodnialec zamiast noża miał pistolet, albo karabin... Wiem, ja Ciebie nie przekonam, ale jeżeli chcesz przekonać mnie, to jednak poprosiłabym o troszkę lepsze argumenty . Najlepiej oparte na logice (ja jestem umysłem ścisłym, analitycznym) Cytuj
cavscout Napisano 8 Listopada Zgłoś Napisano 8 Listopada 2 minutes ago, Zuza007 said: Szwajcaria to wyjątkowy przypadek - tam, z tego co wiem jest to jakiś sposób na obronę kraju (zamiast, albo dodatkowo do armii zawodowej) i jak rozumiem, to są ludzie przeszkoleni a broni nie kupujesz "na stacji benzynowej". Co do największej masakry - no w krajach z mocno regulowanym dostępem do broni to się po prostu nie zdarza... I tak na koniec - ciekawe ile dzieciaczków by zginęło w Chinach gdyby zwyrodnialec zamiast noża miał pistolet, albo karabin... Wiem, ja Ciebie nie przekonam, ale jeżeli chcesz przekonać mnie, to jednak poprosiłabym o troszkę lepsze argumenty . Najlepiej oparte na logice (ja jestem umysłem ścisłym, analitycznym) Ale ja nie mam zamiaru Cibie przekonywać. Ty wiesz woje a ja swoje. Ale tak a propos, broni nie kupujesz "na stacji benzynowej". Są specjalistyczne sklepy i żeby kupić ja potrzebny jest background check, wiec to nie jest tak ze wchodzisz do sklepu i kupujesz ot tak. Cytuj
Xarthisius Napisano 8 Listopada Zgłoś Napisano 8 Listopada (edytowane) 4 hours ago, cavscout said: Są specjalistyczne sklepy i żeby kupić ja potrzebny jest background check LOL, Ty tak na serio? W niebieskim IL bron jest dostepna w Walmart. Dick's Sporting Goods to ma osobne pol hali tylko na bron. To sa sklepy specjalistyczne? Fakt, ze w IL trzeba miec pozwolenie zeby kupic, nie wydaja jej tez od reki, czeka sie pare dni. Za to w takim TX to podejrzewam, ze przyniosa Ci do samochodu jak masz Walmart+. Edytowane 8 Listopada przez Xarthisius Cytuj
andyopole Napisano 8 Listopada Zgłoś Napisano 8 Listopada U mnie i w Walmart i w Bimart. Do wyboru, do koloru. Też chyba jakiś pre-check robią ale nie interesowałem się, nie zamierzam się zbroić. Zapytam kolegi, in uzbrojony. Cytuj
kzielu Napisano 8 Listopada Zgłoś Napisano 8 Listopada Dokladnie to samo mialem napisac - Walmart od stacji benzynowej wiele sie nie rozni. Poza tym sklepow z bronia jest pelna, wiec np. niz sklepow z rowerami. No i kupujac AR - wszystko - poza kawalkiem metalu (lower receiver - ktory jest jedyna serializowana czescia i jedyna czescia formalnie traktowana jaka bron) przychodzi UPSem pod drzwi. Lower mozna kupic w przecietnym sklepie a jak ktos jest kumaty to sobie wyfrezuje (albo kupi 80% lower i wykonczy - dla tych co nie wiedza w sprzedazy sa ukonczone w 80% czesci broni ktore normalnie sa serializowane - te poniewaz nie sa ukonczone nie sa wiec nie sa bronia i mozna sobie je przyslac do domu i wykonczyc i miec pelnosprawny karabin / pistolet bez jakiekolwiek background checku). Cytuj
cavscout Napisano 8 Listopada Zgłoś Napisano 8 Listopada 2 hours ago, kzielu said: Dokladnie to samo mialem napisac - Walmart od stacji benzynowej wiele sie nie rozni. Poza tym sklepow z bronia jest pelna, wiec np. niz sklepow z rowerami. No i kupujac AR - wszystko - poza kawalkiem metalu (lower receiver - ktory jest jedyna serializowana czescia i jedyna czescia formalnie traktowana jaka bron) przychodzi UPSem pod drzwi. Lower mozna kupic w przecietnym sklepie a jak ktos jest kumaty to sobie wyfrezuje (albo kupi 80% lower i wykonczy - dla tych co nie wiedza w sprzedazy sa ukonczone w 80% czesci broni ktore normalnie sa serializowane - te poniewaz nie sa ukonczone nie sa wiec nie sa bronia i mozna sobie je przyslac do domu i wykonczyc i miec pelnosprawny karabin / pistolet bez jakiekolwiek background checku). Ale badzemy tez realistyczni, Ilu ludzie samemu to robią, te frezowanie. Ja nikogo takiego nie znam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi