Jump to content

Jak wyglada praca w USA?

FOGO

Recommended Posts

Witam mam takie luźne pytanie :) czy Obecny rynek pracy w USA jest mocno chłonny jeżeli chodzi o pracownikow? Tzn czy jest możliwość przebierania w ofertach pracy i pracodawcom zależy *mimo wszystko na pracowniku tak jak w Polsce? Mam tu na myśli taką sytuację - ktoś przylatuje legalnie do USA (nie wnikamy w jaki sposób bo nie to jest tu pytaniem i problemem) i nie jest ani lekarzem ani z branży IT.. czyli najbardziej uniwersalne branże. Ale jest np. Księgowym, Inżynierem budownictwa, prawnikiem, architektem itp gdzie w Polsce są to zawody opierające się na innych przepisach, regulacjach i normach, dodatkowo dyplomy uczelni z Polski nie są często respektowane. Czy takim osobom pozostaje tylko robota fizyczna? Jak to wyglada? Patrzę na to przez pryzmat np. swojej osoby gdzie jestem księgowym. W Polsce są zupełnie inne regulacje dot księgowości - pracuje się na innych standardach. Czy takiej osobie pozostaje tylko - konstrakszyn? Skoro doświadczenia w przepisach amerykańskich nie ma, dyplom jest niczym :-). Może ktoś wytłumaczyć jak to wyglada? Np u nas w Polsce w związku z deficytem ludzi do pracy można praktycznie skakać po stanowiskach a pracodawca stara się zatrzymać pracownika „bo nie ma ludzi do pracy„.

14 minut temu, FOGO napisał:

Ale jest np. Księgowym, Inżynierem budownictwa, prawnikiem, architektem itp gdzie w Polsce są to zawody opierające się na innych przepisach, regulacjach i normach, dodatkowo dyplomy uczelni z Polski nie są często respektowane. Czy takim osobom pozostaje tylko robota fizyczna?

Dokladnie tak sie moze zdarzyc. Mam kolege, ktory zaczynal od sprzatania a dzis ma kancelarie adwokacka.

Kilkanascie minut pisalem o tym w innym watku. Czaem trzeba schowac dyplom do kieszeni, zawinac rekawy i pracowac bo inaczej w lodowce zostanie tylko szron i swiatlo. Taki bywa czasem los imigranta. 

Chyba trudno powiedziec - jest na pewno gigantyczna ilosc niskoplatnych miejsc pracy - szczegolnie fast food, retail, hospitality - wiekszosc fast food restauracji w mojej okolicy jest carry out only - zarobki ktore oferuja nie pozwalaja (doslownie) przezyc, wiec nikt tej pracy nie chce.

W teorii, innych stanowisk tez jest sporo - ale czytajac opisy to ludzie wysylaja aplikacji i nie dostaja zadnych odpowiedzi. 

Ja bym powiedzial ze na prace fizyczna ktos z jakims sensownym wyksztalceniem i umiejetnosciami skazany nie bedzie ale bez doswiadczenia ktore mozna bezposrednio przeniesc tutaj do pracy, to na super pozycje bym nie liczyl. W kwestii ksiegowego to moze inni, bardziej w temacie pomoga.

Bbudowy i landscapng sa zdominowane przez meksykanow - przynajmniej w mojej okolicy - wiec do kwalifikacji jest potrzebna znajomosc hiszpanskiego bo inaczej sie z chlopakami nie dogadasz - bo pomimo retoryki z pewnej strony politycznej - goscie zap*****ja jak malo kto i robia to dobrze - a wiekszosc lokalnych to "potheads" ktorym sie nie chce robic.

1 hour ago, FOGO said:

Księgowym, Inżynierem budownictwa, prawnikiem, architektem itp gdzie w Polsce są to zawody opierające się na innych przepisach

Inzynier (przewaznie) znajdzie prace bo matematyka to matematyka, fizyka to fizyka, a absolwentow jest czesto za malo. Firma moze poduczyc w przepisach. Podobnie z architektura, ale tu jest wiekszy problem bo wieksza konkurencja od tutejszych kandydatow (w przeciwienstwie do inzynierow, ktorych czesto brakuje na rynku.) Znam ksiegowych z Polski ktorzy dostali prace w fachu -- chociaz zaczynajac czesto od niskiego poziomu, potem awansowali. (Sa tez mozliwosci doksztalcania sie w tej branzy, czasem na koszt pracodawcy jezeli jestes w duzej korpo.) 

Godzinę temu, kzielu napisał:

pomimo retoryki z pewnej strony politycznej - goscie zap*****ja jak malo kto i robia to dobrze - a wiekszosc lokalnych to "potheads" ktorym sie nie chce robic.

@katlia, @kzielu ma racje. Czy widzialas kiedys "meksyka" z tektura na exicie stojacego po prosbie. Nie mieszkam tu zbyt dlugo za to w mojej miejscowosci mieszka ich 65%. Ja widzialem tylko raz, kobiete pod sklepem i  jak znajomi pobratymcy ja natychmiast przegonili, wiec to raczej byl len niz ktos bardzo  potrzebujacy. ...

edit: niepotrzebna byla znajomosc hiszpanskiego zeby wiedziec co do niej mowili. ...  :D

Edited by andyopole

24 minutes ago, andyopole said:

@katlia, @kzielu ma racje. Czy widzialas kiedys "meksyka" z tektura na exicie stojacego po prosbie. Nie mieszkam tu zbyt dlugo za to w mojej miejscowosci mieszka ich 65%. Ja widzialem tylko raz, kobiete pod sklepem i  jak znajomi pobratymcy ja natychmiast przegonili, wiec to raczej byl len niz ktos bardzo  potrzebujacy. ...

edit: niepotrzebna byla znajomosc hiszpanskiego zeby wiedziec co do niej mowili. ...  :D

Generalnie to są bardzo spoko goście - ciężko pracują, są family oriented i generalnie znacznie przyjemniejsi niż typowy white trash. Mam znajomych prowadzących Mexican grill - bywam prawie codziennie - i sporo ich klienteli to construction i landscaping.

• Upvote 1

• 2 weeks later...

Ty, faktycznie… z tektura na exicie to zazwyczaj widzę gościa, który ma droższe buty ode mnie (nowiutkie Jordany) No kidding. 

btw. Ja do USA pojechałam po studiach w PL (licencjackich) i pamietam, ze jak próbowałam znaleźć prace w zawodzie, to mi powiedzieli, ze muszę mieć odpowiednik ich Bachelors, a do tego brakowało mi tak 25 kredytów, wiec poszłam na uniwerek zeby to ogarnąć. Udało się, ale po ukończeniu studiów stwierdziłam, ze jednak nie chce pracować w wyuczonym zawodzie, wiec już w nim nie pracuje, bo satysfakcja była taka sobie. Teraz pracuje w zupełnie innej „branzy” a satysfakcja z pracy ogromna, stawka dużo większa, nadgodziny nielimitowane i wszystkie mozliwe benefity plus nawet college opłacają jeśli masz ochotę na dalsza nauke z czego korzystam, bo zainteresował mnie nowy kierunek jeśli kiedyś się wypale i będę chciała zmienic prace to będę miała coś na zapleczu. Z perspektywy czasu jednak uwazam, z mój college to była taka trochę strata czasu i gdybym wcześniej wpadła na pomysł, zeby pracować tam gdzie teraz to był poszła bez mrugnięcia okiem, albo od razu pojechalabym na boot camp z Navy czy Coast Guard. Ale człowiek był głupi na początku i próbował realizować marzenia od innej strony. 

W dniu 30.04.2022 o 00:13, kzielu napisał:

Generalnie to są bardzo spoko goście - ciężko pracują, są family oriented i generalnie znacznie przyjemniejsi niż typowy white trash. Mam znajomych prowadzących Mexican grill - bywam prawie codziennie - i sporo ich klienteli to construction i landscaping.

Ej, Kzielu, gdzie ty uch do "white trash" porównujesz, Meksykanie to tacy sami imigranci jak Irlandczycy, Polacy czy Włosi. 

To że rodzinni to zgoda, mam jednego w rodzinie na dowód. Ogólnie super kochani pozytywni i otwarci ludzie, mają tylko jedną wadę - często robią imprezy do późna w nocy. Ale przynajmniej jest wesoło. No i jedzenie jest bardzo smaczne. 

Ogólnie ich lubię, podobnie jak całą rzeszą innych grup imigrantów, wprowadają trochę kolorytu i pozytywnej energii. Relacje z nimi przypominają mi te z Polakami, Amerykanie jednak nawiązują znacznie luźniejsze, płytsze znajomości.

W dniu 30.04.2022 o 00:15, andyopole napisał:

I lubia tequile!!!   :)

nie tylko, wódkę też są w stanie pić :D