Skocz do zawartości

Po 27 latach w USA wróciłam do Polski

Ivona2022

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
6 godzin temu, mcpear napisał:

Kwota 85k jest limitem wyższej stawki podatku w Polsce, którą płaci tylko 2-3% najbogatszych (aczkolwiek samozatrudnieni nie wpadaja do tej puli). Powyżej jej na 100% wpadasz do 32% progu podatkowego....

Małe sprostowanie - w tym roku próg został podniesiony z 85k do 120k.

Napisano
On 9/28/2022 at 3:08 AM, ilon said:

@MiL999 jesli sie nie myle to chyba czytalam w innym poscie twoje doswiadczenie z podatkami w obu krajach? Mozesz sie podzielic?  

Tak, rozliczałem się za rok 2020 z dochodów w obu krajach. W moim przypadku wyglądało to tak że pierwszą połowę roku pracowałem w USA a drugą w Polsce. Rozliczyłem osobno podatek w USA i w Polsce, a przy polskim rozliczeniu skorzystałem z ulgi abolicyjnej. Generalnie dochód z USA podaje się w polskim picie 36, ale od podatku odlicza podatek zapłacony w USA. Jest to mocno zagmatwane, policzyłem to programem do rozliczeń, potem księgowa sprawdziła i urząd skarbowy jeszcze zwrócił pieniądze wynikające z nadpłaty, czyli chyba jest to poprawne :)

Od 2021 coś się jednak zmieniło i ta ulga jest podobno mniej korzystna, ale tego już nie wiem.

Napisano

Masz rację z ulgą abolicyjną. Do 2020 obowiązywała w wysokości takiej, że w praktyce w przypadku gdy umowa z krajem zakładała stosowanie metody proporcjonalnego odliczenia (jak jest w przypadku USA - a jest to metoda mniej korzystna) to obniżała podatek do wysokości jakby stosowano metodę wyłączenia z progresją (czyli metodą korzystniejszą dla podatnika, nie zakładającą praktycznie dopłaty podatku od części zarobionej za granicą a jedynie uwzględniającą przeniesienie potencjalne w górę w drabince podatkowej dochodów uzyskanych w Polsce) - obecnie ta ulga ma charakter iluzoryczny

Napisano
4 godziny temu, MiL999 napisał:

Od 2021 coś się jednak zmieniło i ta ulga jest podobno mniej korzystna, ale tego już nie wiem.

44 minuty temu, mcpear napisał:

obecnie ta ulga ma charakter iluzoryczny

No coz, polski rzad inwestuje w znakomity rozwoj gospodarczy kraju. Nowe promy, 100 mostow, 100 obwodnic, milion elektrycznych samochodow, itp., itd. Ktos musi te inwestycje sfinansowac.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...