mmmf Napisano 4 Listopada 2022 Zgłoś Napisano 4 Listopada 2022 Hej Przymierzamy się do wyjazdu na wizie L1 z mojej firmy do Tampy na okres 2 lat. Ja, żona + dwójka dzieci 4,5 lat. Mniej więcej jestem w stanie na podstawie informacji znalezionych w necie określić minimum potrzebne by się utrzymać na średnim poziomie ale chciałbym zweryfikować czy jest to ok. Wynajem Apartament/Dom 2bd/3bd w średnich okolicach: 2200-2800$ miesiecznie (utilities wliczone) w zależności od standardu i lokalizacji (polecacie jakieś osiedla?) Samochód (leasing 2lata) + ubezpieczenie i paliwo: 800$ miesięcznie Wyżywienie, jakieś jedzenie na wynos czy w knajpie czasem + drogeria/chemia domowa: 1500-2000$ miesięcznie Aktywności dla dzieci pozaszkolne, rodzinne wyjścia muzeum, zoo itp (zakładając że pójdą do szkoły publicznej) 500-1000$ miesiecznie Ubezpieczenie i medical zapewnia firma Czyli wychodzi 5000-6600$ miesiecznie. Czy to jest realne? Wydaje się dużo ale wole też przeszacować niż niedoszacować. Z góry dzięki!!!
Justyna234 Napisano 4 Listopada 2022 Zgłoś Napisano 4 Listopada 2022 2 godziny temu, mmmf napisał: Hej Przymierzamy się do wyjazdu na wizie L1 z mojej firmy do Tampy na okres 2 lat. Ja, żona + dwójka dzieci 4,5 lat. Mniej więcej jestem w stanie na podstawie informacji znalezionych w necie określić minimum potrzebne by się utrzymać na średnim poziomie ale chciałbym zweryfikować czy jest to ok. Wynajem Apartament/Dom 2bd/3bd w średnich okolicach: 2200-2800$ miesiecznie (utilities wliczone) w zależności od standardu i lokalizacji (polecacie jakieś osiedla?) Samochód (leasing 2lata) + ubezpieczenie i paliwo: 800$ miesięcznie Wyżywienie, jakieś jedzenie na wynos czy w knajpie czasem + drogeria/chemia domowa: 1500-2000$ miesięcznie Aktywności dla dzieci pozaszkolne, rodzinne wyjścia muzeum, zoo itp (zakładając że pójdą do szkoły publicznej) 500-1000$ miesiecznie Ubezpieczenie i medical zapewnia firma Czyli wychodzi 5000-6600$ miesiecznie. Czy to jest realne? Wydaje się dużo ale wole też przeszacować niż niedoszacować. Z góry dzięki!!! Chyba to zalezy od standardu jakiego oczekujesz, w lepszych dzielnicach Tampa to moze cena mieszkania byc lekko niedoszacowana, niedawno prznieslismy sie w okolice Tampa, jak szukasz kogos zeby dowiedziec sie mniej wiecej ile cena mieszkania w przyzwoitej okolicy to napisz na priv to wysle ci namiar na konkretna osobe bardzo w temacie rozeznana. co do innych wydatkow, to wydaje mi sie ze to jest ciezko tak oszacowac, teoretycznie zakladasz realnie, ale z mojego doswiadczenia to zawsze sa jakies extra koszty, ktorych sie do listy budzetu nie dopisuje, zwlaszcza kiedy w gre wchodza dzieciaki
kzielu Napisano 4 Listopada 2022 Zgłoś Napisano 4 Listopada 2022 Samochod w leasingu + ubezpieczenie i paliwo za $800 miesiecznie - a policzyles "money down" ktore to wiekszosc reklamowych lease deals ma (zwykle $3-5k - doslowne wyrzucenie pieniedzy w bloto) ? Przecietne tankowanie to $50, 4 razy w miesiacu to 1/4 tego to same paliwo.... W utilities wliczony masz miesieczny koszt internetu ? Abonament na telefon dla Ciebie / zony ? Poza tym zwykle jak ludzie przyjezdzaja to uderzaja na zakupy - ciuchy, gadzety, cokolwiek. To troche te ekstra koszty o ktorych Justyna pisze wyzej.
danielwro Napisano 4 Listopada 2022 Zgłoś Napisano 4 Listopada 2022 4 godziny temu, mmmf napisał: Wyżywienie, jakieś jedzenie na wynos czy w knajpie czasem + drogeria/chemia domowa: 1500-2000$ miesięcznie tez jestem w okolicy od miesiaca i sprawdzilem z ciekawosci swoj poprzedni miesiac na karcie.. na same zakupy bezgotowkowe - jedzenie, chemia, knajpy, paliwo, jakies lokalne atrakcje (nie wliczajac wyjazdow typu Universal, Disney czy Kennedy) wydalem ponad $4100 w modelu 2+1, i to bylo tak bez specjalnego ograniczania sie ale i tez bez rozpusty. moje wyliczenia wskazuja, ze startujac tu od zera, potrzebuje (na rodzine) min. 8-9k na reke dochodu zeby taki wyjazd mial sens.
mmmf Napisano 4 Listopada 2022 Autor Zgłoś Napisano 4 Listopada 2022 Dzięki za odpowiedzi!Tak przyjmuje że na start potrzebuje takiej gotówki na wydanie typu meble, downpayment na samochód jakieś ciuchy czy atrakcje żeby się zaaklimatyzowaćInternet w utilities wliczałem jeden telefon będę miał z firmy drugi dla żony musiałbym doliczyć - dzięki nie pomyślałem o tym!Pewnie to wszystko zależy od stylu życia ile się wydaje miesięcznie ale zależało mi tak z grubsza oszacować bo co mi z wiedzy ile będę zarabiał jak nie wiem ile będę wydawał.Wiadomo że w gre wchodzą też przedmieścia, w dużej mierze praca z domu tylko wyjazdy czasem dlatego dobrze by było z nie tak daleko od lotniska.Dzieki bardzo!
katlia Napisano 4 Listopada 2022 Zgłoś Napisano 4 Listopada 2022 5 hours ago, mmmf said: bo co mi z wiedzy ile będę zarabiał jak nie wiem ile będę wydawał. A wliczyles ile bedziesz wydawal na ubezpieczenie medyczne? Bo czasami Polacy mysla ze jezeli pracodawca oferuje ubezpieczenie, to ze nie beda placic co miesiac + idac do lekarza...
andyopole Napisano 5 Listopada 2022 Zgłoś Napisano 5 Listopada 2022 Godzinę temu, katlia napisał: A wliczyles ile bedziesz wydawal na ubezpieczenie medyczne? Bo czasami Polacy mysla ze jezeli pracodawca oferuje ubezpieczenie, to ze nie beda placic co miesiac + idac do lekarza... No chyba że trafi jak ja. Moja firma płaci całość składki.
kzielu Napisano 5 Listopada 2022 Zgłoś Napisano 5 Listopada 2022 2 hours ago, katlia said: A wliczyles ile bedziesz wydawal na ubezpieczenie medyczne? Bo czasami Polacy mysla ze jezeli pracodawca oferuje ubezpieczenie, to ze nie beda placic co miesiac + idac do lekarza... A to sluszna uwaga. Ja place $500 miesiecznie za trzy osoby w najtanszej dostepnej opcji (z najwyzszym deductible i max out of pocket).
mcpear Napisano 5 Listopada 2022 Zgłoś Napisano 5 Listopada 2022 2 hours ago, andyopole said: No chyba że trafi jak ja. Moja firma płaci całość składki. Bo płacisz za siebie tylko. Jakbyś chciał dołożyć rodzinę byłaby pewnie dopłata. Przynajmniej tak jest w moim korpo. Za mnie mi firma płaci - członków rodziny dopłacam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.