OlgaG Posted May 7, 2023 Report Posted May 7, 2023 Witam, W październiku wychodzę za mąż. Wiąże się to ze zmianą nazwiska. Czy ktoś zorientowany mógłby udzielić mi informacji, czy w tej sytuacji jest możliwość wyjazdu do USA przed zmianą paszportu? Planujemy wyjechać kilka dni po ceremonii. Czy jest on jeszcze przez jakiś czas ważny, mimo innego nazwiska? Rozumiem, że wniosek o ESTA będę musiała złożyć już po ślubie? Czy na miejscu nie będzie żadnych problemów w związku z rozbieżnością nazwisk/stanem cywilnym? To ma być nasz pierwszy wyjazd do USA. Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź Quote
mcpear Posted May 7, 2023 Report Posted May 7, 2023 Paszport straci ważność 120 dni po zmianie w rejestrze PESEL. Jak wystąpisz o ESTA na stary paszport to jak dostaniesz nowy a będziesz chciała lecieć do USA to będziesz musiała wystąpić o nową ESTA Quote
katlia Posted May 7, 2023 Report Posted May 7, 2023 1 hour ago, OlgaG said: Wiąże się to ze zmianą nazwiska. Nie koniecznie.... 1 Quote
katlia Posted May 7, 2023 Report Posted May 7, 2023 (edited) @andyopole just sayin'... pochodze z tego pokolenia w ktorym 3/4 kobiet nie zmienialo nazwiska. Tak bylo w moich kregach, tylko jedna bliska kolezanka zmienila - tylko po to zeby powrocic do panienskiego -- po rozwodzie Z kolezanek mojej corki (ma powyzej 30 lat) zadna nie zmienila nazwiska. Edited May 7, 2023 by katlia 1 Quote
OlgaG Posted May 7, 2023 Author Report Posted May 7, 2023 Godzinę temu, mcpear napisał: Paszport straci ważność 120 dni po zmianie w rejestrze PESEL. Jak wystąpisz o ESTA na stary paszport to jak dostaniesz nowy a będziesz chciała lecieć do USA to będziesz musiała wystąpić o nową ESTA Czyli rozumiem, że jeśli skorzystam z paszportu z nazwiskiem panieńskim to o ESTA mogę wystąpić już teraz i jeżeli wyjazd rozpocznie się i zakończy w ciągu tych 120 dni to problemu żadnego nie będzie? Quote
OlgaG Posted May 7, 2023 Author Report Posted May 7, 2023 1 godzinę temu, Roelka v.2 napisał: Zabierz ze soba akt slubu. Jesteś przekonana, że dokument w języku polskim będzie miał znaczenie na lotnisku w USA? Nie mam w tym żadnego doświadczenia. Quote
andyopole Posted May 7, 2023 Report Posted May 7, 2023 (edited) Godzinę temu, katlia napisał: @andyopole just sayin'... pochodze z tego pokolenia w ktorym 3/4 kobiet nie zmienialo nazwiska. Tak bylo w moich kregach, tylko jedna bliska kolezanka zmienila - tylko po to zeby powrocic do panienskiego -- po rozwodzie Z kolezanek mojej corki (ma powyzej 30 lat) zadna nie zmienila nazwiska. Choćby ze względów praktycznych zmiana nazwiska to udręka. Kiedyś zmieniało się dowód i fertig. Teraz paszport, prawo jazdy, niezliczone konta w bankach, insurancach, itp. itd. edit: gdy kupiłem dom to zmiana adresu i zawarcie nowych umów na media trwała prawie cały dzień. Szef chciał mi dniówkę potrącić. A wszystko załatwiłem online lub telefonicznie, kilkanaście lat temu ile by to wzięło czasu. Edited May 7, 2023 by andyopole Quote
Roelka v.2 Posted May 7, 2023 Report Posted May 7, 2023 35 minutes ago, OlgaG said: Jesteś przekonana, że dokument w języku polskim będzie miał znaczenie na lotnisku w USA? Nie mam w tym żadnego doświadczenia. Ah, nie. Raczej OP musialaby miec oficjalne tlumaczenie. Pamietam, ze gdy ja latalam z zielona karta z nowym nazwiskiem i Polskim paszportem z panienskim, to wlasnie pytano mnie o akt malzenstwa. :p Quote
mola Posted May 7, 2023 Report Posted May 7, 2023 (edited) Na jesieni miałam taką sytuację w bliskiej rodzinie. Paszport na stare nazwisko, ale wyjazd krótko po ślubie. Jeśli wyjazd będzie w ramach ważności paszportu, to jeśli masz zgodność pomiędzy nazwiskiem na ESTA, paszportem i biletem lotniczym - wszystko będzie ok. Wniosek o ESTA składasz po ślubie na stare nazwisko, ale w pole "Are you known by any other names or aliases?" wpisujesz swoje "poślubne" nazwisko. Bierzesz paszport ze starym nazwiskiem (musi być ważny, zgodnie z wytycznymi polskimi), bilety rezerwujesz na stare nazwisko. Akt ślubu bierzesz na wszelki wypadek. Moją pannę młodą na LAX wpuścili bez pytań. Tutaj podparcie formalne: https://help.cbp.gov/s/article/Article-1095?language=en_US Edited May 7, 2023 by mola 3 Quote
Recommended Posts