rodolfo095 Posted January 10, 2024 Report Posted January 10, 2024 Witam w połowie lutego wybieram sie do LA i SF , w LA od 15-18 mam oplaconą rezerwację poprzez booking w motelu Encore Venice (oplata poprzez booking karta debetową) oraz 18-21 w SF w hotelu San Remo także poprzez booking. Pytanie brzmi czy nie będzie problemu jeżeli nie okaże karty kredytowej tylko debetową - bo kredytowej nie mam, oczywiscie gotowke i hajs generalnie mam ale czy nie wyląduje przypadkiem na ulicy ?? z góry dziekuje za odp Quote
Zuza007 Posted January 10, 2024 Report Posted January 10, 2024 U nas depozyt (bo to o to chodzi) był pobrany z debetówki. Ale czy tak jest w każdym hotelu - nie wiem. Wiem, że największy problem jest z wypożyczeniem samochodu jeżeli brak jest karty kredytowej. Dodatkowo przy wynajmie samochodu nazwisko na karcie musi być tożsame z nazwiskiem kierowcy. Quote
ilon Posted January 10, 2024 Report Posted January 10, 2024 Nie powinienes miec problemu w hotelach z debetowka, natomiast licz sie z tym ze hotele bardzo czesto robia autoryzacje za tzw incidentals. Kazdy hotel bedzie mial inna kwote, ale to jest hold w razie jakby hotel mial cokolwiek doliczyc do twojego rachunku (restauracja, mini bar, spa etc). Jezeli nie musisz miec nic doliczonego to nie ma problemu i ta autoryzacja po jakims czasie z twojej karty znika. W przypadku karty debetowej problem jest taki, ze ten hold na twojej karcie utrzymuje sie znacznie dluzej niz na karcie kredytowej. Napewno upewnilabym sie ze na koncie mam wieksza ilosc gotowki w razie jakbys mial przez jakis czas cos zablokowane. Quote
mcpear Posted January 10, 2024 Report Posted January 10, 2024 Hotele akceptują debetówkę. Z tym nie ma problemu żadnego. Problem jest tylko dla Ciebie jeśli jest to debetówka rozliczana w złotówkach. W przypadku karty debetowej oni nie robią "hold" bo z tego co rozumiem (mogę się mylić ale taka jest moja wiedza na dzisiaj) karta debetowa nie daje możliwości w USA zrobienia "hold" a po prostu pierwszego dnia podczas check in pobiorą z Twojej karty depozyt (czasami nawet 200 dolarów) i po wyjeżdzie zwrócą ci na karte ten depozyt. W przypadku karty kredytowej to jest rzeczywiście robione jako "hold" ale w przypadku debtowej to są dwie transakcje. Tak więc jak masz kartę debetową rozliczaną w złotówkach to na każdej takiej transakcji jesteś stratny różnicę kursową. Bo POlskie banki stosują wysokie spready dla takich operacji. I tak np. Pewnie dzisiaj kursy dla operacji kartowych wynoszą przy kursie średnim 3.96 około 4.20 sprzedaży i 3.80 kupna. Więc złożenie depozytu będzie Ciebie obciążało w Polsce na kwotę 840PLN a po zwrocie 200 dolarów zwrócą ci na konto 760PLN. TO nie jest robione jako "rewers" operacji a jako osobna transakcja - taka jest uroda kart debetowych z którą się spotkałem. Czyli możesz być do 80-100 złotych stratny na każdej takiej operacji. Chcąc tego uniknąć należy albo mieć kartę debetową rozliczaną w USD i podpiętą do rachunku w USD w Polsce albo najprostszą kartę kredytową (na najmniejszy limit - tylko aby pokrywać holdy na depozyt w hotelach). Do tego niestety dochodzi kwestia czasowa. Obciążenie karty debetowej zdejmie ci pieniądze z konta praktycznie natychmiast ale zwrot na nią w Polsce może trwać do 7 dni. Przez co 7 dni te pieniądze nie są u ciebie i musisz na takie rzeczy być przygotowanym. Jak będziesz podróżował objazdowo i każdą noc spędzał w innym hotelu / motelu to może być tak, że depozyty z 7-8 dni mogą się skumulować na koncie polskim zanim pierwszy zostanie zwrócony. Czyli musisz mieć 5000-6000 wolnych środków na taki przypadek. Do lutego trochę czasu wyrobienie najprostszej darmowej karty kredytowej na ten wyjazd z zamiarem tylko i wyłącznie używania jej do depozytów może być najtańszym rozwiązaniem. Karta debetowa podpięta do subkonta dolarowego i rozliczana w dolarach też ten problem całkowicie rozwiązuje. Wówczas jak pobierają ci 200 dolarów to z konta znika 200 dolarów i jak zwracają 20 dolarów na konto wraca 200 dolarów. Quote
rodolfo095 Posted January 10, 2024 Author Report Posted January 10, 2024 52 minuty temu, mcpear napisał: Hotele akceptują debetówkę. Z tym nie ma problemu żadnego. Problem jest tylko dla Ciebie jeśli jest to debetówka rozliczana w złotówkach. W przypadku karty debetowej oni nie robią "hold" bo z tego co rozumiem (mogę się mylić ale taka jest moja wiedza na dzisiaj) karta debetowa nie daje możliwości w USA zrobienia "hold" a po prostu pierwszego dnia podczas check in pobiorą z Twojej karty depozyt (czasami nawet 200 dolarów) i po wyjeżdzie zwrócą ci na karte ten depozyt. W przypadku karty kredytowej to jest rzeczywiście robione jako "hold" ale w przypadku debtowej to są dwie transakcje. Tak więc jak masz kartę debetową rozliczaną w złotówkach to na każdej takiej transakcji jesteś stratny różnicę kursową. Bo POlskie banki stosują wysokie spready dla takich operacji. I tak np. Pewnie dzisiaj kursy dla operacji kartowych wynoszą przy kursie średnim 3.96 około 4.20 sprzedaży i 3.80 kupna. Więc złożenie depozytu będzie Ciebie obciążało w Polsce na kwotę 840PLN a po zwrocie 200 dolarów zwrócą ci na konto 760PLN. TO nie jest robione jako "rewers" operacji a jako osobna transakcja - taka jest uroda kart debetowych z którą się spotkałem. Czyli możesz być do 80-100 złotych stratny na każdej takiej operacji. Chcąc tego uniknąć należy albo mieć kartę debetową rozliczaną w USD i podpiętą do rachunku w USD w Polsce albo najprostszą kartę kredytową (na najmniejszy limit - tylko aby pokrywać holdy na depozyt w hotelach). Do tego niestety dochodzi kwestia czasowa. Obciążenie karty debetowej zdejmie ci pieniądze z konta praktycznie natychmiast ale zwrot na nią w Polsce może trwać do 7 dni. Przez co 7 dni te pieniądze nie są u ciebie i musisz na takie rzeczy być przygotowanym. Jak będziesz podróżował objazdowo i każdą noc spędzał w innym hotelu / motelu to może być tak, że depozyty z 7-8 dni mogą się skumulować na koncie polskim zanim pierwszy zostanie zwrócony. Czyli musisz mieć 5000-6000 wolnych środków na taki przypadek. Do lutego trochę czasu wyrobienie najprostszej darmowej karty kredytowej na ten wyjazd z zamiarem tylko i wyłącznie używania jej do depozytów może być najtańszym rozwiązaniem. Karta debetowa podpięta do subkonta dolarowego i rozliczana w dolarach też ten problem całkowicie rozwiązuje. Wówczas jak pobierają ci 200 dolarów to z konta znika 200 dolarów i jak zwracają 20 dolarów na konto wraca 200 dolarów. Wielkie dzięki za informację, będe dosc krótko bo mam określone cele w USA i tylko w sumie 2 hotele więc szczególnie nie będę sie martwił stratami poprzez przewalutowanie środków, do tego na karcie bede miał dość sporo środków tak w razie czego . pozdrawiam Quote
andyopole Posted January 10, 2024 Report Posted January 10, 2024 4 godziny temu, rodolfo095 napisał: Pytanie brzmi czy nie będzie problemu jeżeli nie okaże karty kredytowej tylko debetową - bo kredytowej nie mam, oczywiscie gotowke i hajs generalnie mam Sa kraje na swiecie gdzie brak u klienta CC i na dodatek obracanie gotowka natychmiast wzbudza podejrzenia, zwlaszcza gdy chce sie placic studolarowkami... Quote
Zuza007 Posted January 11, 2024 Report Posted January 11, 2024 22 hours ago, ilon said: Nie powinienes miec problemu w hotelach z debetowka, natomiast licz sie z tym ze hotele bardzo czesto robia autoryzacje za tzw incidentals. Kazdy hotel bedzie mial inna kwote, ale to jest hold w razie jakby hotel mial cokolwiek doliczyc do twojego rachunku (restauracja, mini bar, spa etc). Jezeli nie musisz miec nic doliczonego to nie ma problemu i ta autoryzacja po jakims czasie z twojej karty znika. W przypadku karty debetowej problem jest taki, ze ten hold na twojej karcie utrzymuje sie znacznie dluzej niz na karcie kredytowej. Napewno upewnilabym sie ze na koncie mam wieksza ilosc gotowki w razie jakbys mial przez jakis czas cos zablokowane. No to ja mam inne doświadczenie (sprzed kilku dni). Depozyt za hotel zrobiony na debetówce (Revolut - jeżeli to ma znaczenie) został zwrócony natychmiast po wymeldowaniu się z hotelu. Na zwolnienie depozytu z kredytówki (samochód) czekaliśmy kilka dni. Quote
Zuza007 Posted January 11, 2024 Report Posted January 11, 2024 21 hours ago, mcpear said: Hotele akceptują debetówkę. Z tym nie ma problemu żadnego. Problem jest tylko dla Ciebie jeśli jest to debetówka rozliczana w złotówkach. W przypadku karty debetowej oni nie robią "hold" bo z tego co rozumiem (mogę się mylić ale taka jest moja wiedza na dzisiaj) karta debetowa nie daje możliwości w USA zrobienia "hold" a po prostu pierwszego dnia podczas check in pobiorą z Twojej karty depozyt (czasami nawet 200 dolarów) i po wyjeżdzie zwrócą ci na karte ten depozyt. W przypadku karty kredytowej to jest rzeczywiście robione jako "hold" ale w przypadku debtowej to są dwie transakcje. Tak więc jak masz kartę debetową rozliczaną w złotówkach to na każdej takiej transakcji jesteś stratny różnicę kursową. Bo POlskie banki stosują wysokie spready dla takich operacji. I tak np. Pewnie dzisiaj kursy dla operacji kartowych wynoszą przy kursie średnim 3.96 około 4.20 sprzedaży i 3.80 kupna. Więc złożenie depozytu będzie Ciebie obciążało w Polsce na kwotę 840PLN a po zwrocie 200 dolarów zwrócą ci na konto 760PLN. TO nie jest robione jako "rewers" operacji a jako osobna transakcja - taka jest uroda kart debetowych z którą się spotkałem. Czyli możesz być do 80-100 złotych stratny na każdej takiej operacji. Chcąc tego uniknąć należy albo mieć kartę debetową rozliczaną w USD i podpiętą do rachunku w USD w Polsce albo najprostszą kartę kredytową (na najmniejszy limit - tylko aby pokrywać holdy na depozyt w hotelach). Do tego niestety dochodzi kwestia czasowa. Obciążenie karty debetowej zdejmie ci pieniądze z konta praktycznie natychmiast ale zwrot na nią w Polsce może trwać do 7 dni. Przez co 7 dni te pieniądze nie są u ciebie i musisz na takie rzeczy być przygotowanym. Jak będziesz podróżował objazdowo i każdą noc spędzał w innym hotelu / motelu to może być tak, że depozyty z 7-8 dni mogą się skumulować na koncie polskim zanim pierwszy zostanie zwrócony. Czyli musisz mieć 5000-6000 wolnych środków na taki przypadek. Do lutego trochę czasu wyrobienie najprostszej darmowej karty kredytowej na ten wyjazd z zamiarem tylko i wyłącznie używania jej do depozytów może być najtańszym rozwiązaniem. Karta debetowa podpięta do subkonta dolarowego i rozliczana w dolarach też ten problem całkowicie rozwiązuje. Wówczas jak pobierają ci 200 dolarów to z konta znika 200 dolarów i jak zwracają 20 dolarów na konto wraca 200 dolarów. Ja mogę polecić tez wyrobienie sobie konta w Revolut (to nic nie kosztuje). Zasilasz sobie jaka tam potrzebujesz kwotą i robisz na niej depozyt. Rzeczywiście jest to transakcja przy której kwota jest pobierana z konta. W naszym przypadku zwrot kwoty depozytu pojawił się na Revolucie dosłownie w kilkanaście minut po wymeldowaniu z hotelu - ale nie wiem, może to zależy również od hotelu?. Za to na zwolnienie blokady na kredytówce (samochód) czekaliśmy kilka dni. 1 Quote
ceres Posted January 14, 2024 Report Posted January 14, 2024 A jakie są koszty ukryte za te hotele? Quote
Roelka v.2 Posted January 14, 2024 Report Posted January 14, 2024 3 minutes ago, ceres said: A jakie są koszty ukryte za te hotele? Taxes. W niektorych hotelach jak wezmiesz cos z lodowek w pokoju (woda, slodycze, alkohol, etc) to tez moga ci za to policzyc. Quote
Recommended Posts