Skocz do zawartości

Czy warto wyjechać do USA (edycja 2024)

Rekomendowane odpowiedzi

On 4/26/2024 at 3:59 AM, kzielu said:

No ladnie, dolaczyles do tych co sa anti-freedom, anti-america i w ogole sa the worst (na Mustang forums to sa normalnie psychopaci jezeli chodzi o EVs, boomerzy jacys zwykle).

Btw - jest jakis powszechnie znany sposob zeby sie zakwalifikowac na federal tax credit jak sie troche przekracza limit ?

Bedac zupelnie serio, te 6 czy siedem kamer które ma Tesla i nagrywają na parkingu było jednym z elementów na jej korzyść. i4 było tez brane pod uwagę, ale nie dość ze elektryk to jeszcze BMW - a kamer niet. No dobra, trochę mały w środku, szczególnie z tylu. Nie wiem o co ludziom chodzi, to jest taka fajna zabawka, gadżet, co to komu przeszkadza. Trochę się rozczarowałem ze M3P wyszedł (tydzień po tym jak kupiłem M3LR), i to tańszy - bo można tax credit użyć (A na M3LR nie). No, ale potrzebowałem teraz, a nie za pare miesięcy. 

Na tax credit, mozna użyć AGI z roku zakupu, albo poprzedniego, ale to pewnie wiedziałeś. Poza tym to tylko lease (odcinają 7.5k nawet jak samochód/osoba się nie kwalifikuje), albo zakup na firmę, bo są inne zasady dla osób prywatnych i prawnych. Powiem tak, jeśli problemem jest limit dochodu, to nie jest to problem, chyba ze się do północnej Kalifornii przeprowadziłeś. 

• Like 1

On 4/26/2024 at 11:36 AM, mcpear said:

Mi auto się podoba. Jakbym miał kupić EV to kupiłbym chyba Tesle, ale Mustang jest absolutnie godną alternatywą (w zasadzie jedyną, którą rozważałbym)

Moja Zofia dokonała dyskwalifikacji Mach-E przez pokrętło na dole monitora. Zawsze Volvo u nas było, to chciałem pokazać XC40 Recharge - jak zobaczyła na placu to usłyszałem "nawet się nie zatrzymuj". A Tesla, ale ta nowa M3, jak najbardziej. Natomiast MY - nie, mino ze dla mnie to wnętrze jest tylko trochę poprawione w tym nowym. 

On 4/26/2024 at 3:59 AM, kzielu said:

Btw - jest jakis powszechnie znany sposob zeby sie zakwalifikowac na federal tax credit jak sie troche przekracza limit ?

Przed końcem roku możesz spróbować sprzedać akcje, kóte trzymasz mniej niż 12 miesięcy, które masz na minusie w stosunku do ceny zakupu, które wygenerują ci stratę, którą odlicza się od dochodu. Jak masz akcje dłużej niż 12 miesięcy to nie jestem tego pewien czy działa - tak czy tak skonsultuj się z doradcą. Jak tylko trochę przekraczasz limit to może starczy.

17 minutes ago, mcpear said:

Przed końcem roku możesz spróbować sprzedać akcje, kóte trzymasz mniej niż 12 miesięcy, które masz na minusie w stosunku do ceny zakupu, które wygenerują ci stratę, którą odlicza się od dochodu. Jak masz akcje dłużej niż 12 miesięcy to nie jestem tego pewien czy działa - tak czy tak skonsultuj się z doradcą. Jak tylko trochę przekraczasz limit to może starczy.

Limit $3k do odliczenia jeśli nie masz zrealizowanych zysków w tym samym roku. NIe ma znaczenia short term czy long term.

• Dziękuję! 1

4 minutes ago, Tirowiec1312 said:

W sumie fajnie byłoby mieć jakiś osobny wątek na temat podatków. Np. czy jako rezydent płaci się podatek od nieruchomości w PL, jak rozliczać zyski kapitałowe w PL, czy lepiej wyjechać w pierwszym czy drugim półroczu, a może na Nowy Rok, itd.

Od wynajmu tak, od wzrostu/spadku wartosci to dopiero przy sprzedazy. Schedule B. Znam przynajmniej jednego fana wyjazdu 1 stycznia tu na forum :)

Panie, wszystko juz bylo!

• Upvote 1

• 1 miesiąc później...

Cześć

Już w Sobotę wraz z rodziną lecimy do Stanów na mc czasu. Zobaczymy jak będzie. Na razie traktujemy to jako urlop.

Powiedźcie mi jak wygląda sytuacja z otrzymaniem numeru EID? Czy otrzymamy go od razu na lotnisku po wylądowaniu czy zostanie nam dostarczony listownie tak jak Green Card?