katlia Napisano Sobota o 17:30 Zgłoś Napisano Sobota o 17:30 (edytowane) 27 minutes ago, micham said: Socjal nie powinien byc dostepny dla nikogo a zwlaszcza dla przybyszow. Ja nigdy nie wzialem ani grosza i grosza nie wezme, znam wielu takich jak ja, lecz takze wielu takich (btw bardzo mili ludzie) np. z Bangaldeszu, (oczywsicie znam wielu takich Polakow/ Amerykanow takze) duza rodzina wszystko im sie nalezy za darmo, studia dla dzieci, doplaty do czynszu etc.. Jaki ma panstwo/stan w tym interes? Pokaz mi jakikolwiek przeps gdzie imigranci dostaja "social" (ha, ha, w US nawet nie wiedza co to jest.) Gdzie zyja imigranci ktorzy dostaja wszystko za darmo, wlacznie ze studiami dla dzieci? I nie jakies anegdotki ale fakty. Gdzie? Nie ma czegos takiego i jezeli w to wierzysz, to wierzysz w bajki. Edytowane Sobota o 17:31 przez katlia Cytuj
mola Napisano Sobota o 18:29 Zgłoś Napisano Sobota o 18:29 Godzinę temu, micham napisał: Chyba slabo jednak z ta asymilacja skoro nazywacie ich nadal Hindusami itd. Od kiedy bycie Hindusem (doprecyzujmy - Hindus to osoba wyznająca hinduizm jako religię) świadczy o braku asymilacji? O ile pamiętam, USA nie jest państwem wyznaniowym. Cytuj
katlia Napisano Sobota o 18:37 Zgłoś Napisano Sobota o 18:37 (edytowane) 7 minutes ago, mola said: Od kiedy bycie Hindusem (doprecyzujmy - Hindus to osoba wyznająca hinduizm jako religię) świadczy o braku asymilacji? O ile pamiętam, USA nie jest państwem wyznaniowym. Nie mowiac o tym, ze w USA nie nazywa sie ich Hindusow - to sa przewaznie Indian albo Indian American (a miedzy soba czesto Desi), ale w Polsce to sie kojarzy z Native Americans wiec to po polsku jest zle sprecyzowane. Kzielu uzyl tego slowa bo biedny micham niuansow nie rozumie... Edytowane Sobota o 18:38 przez katlia Cytuj
micham Napisano Sobota o 21:16 Zgłoś Napisano Sobota o 21:16 (edytowane) 3 godziny temu, katlia napisał: Radze sie nie wypowiadac bo z sensem nie piszesz. Wiesz, moge tylko zasugerowac abys, sciagnela swoje niebieskie okulary z nosa, tyle w temacie. Nie wypada zyc w bance i nie umiec nazywac rzeczy po imieniu. Rozumiem, ze mieszkasz w gettcie w Aurora i znasz temat z pierwszej reki.. Do ekspertow jezykowych. Jesli chcecie byc tak poprawni to Hindus to obywatel Indii a hindus to wyznawca religii. Piszemy tu po polsku to tez uzywamy polskich terminologiii. Edytowane Sobota o 21:22 przez micham 2 Cytuj
micham Napisano Sobota o 21:20 Zgłoś Napisano Sobota o 21:20 2 godziny temu, katlia napisał: Nie mowiac o tym, ze w USA nie nazywa sie ich Hindusow Przepraszam, czy to jest forum etnograficzne uniwersytetu w Berkeley? Czy grupa gdzie w wieszkosci komunikujemy sie po polsku i uzywamy polskich nazw? BTW nawet to nie ja pierwszy napisalem to okreslenie... 1 Cytuj
mola Napisano Sobota o 22:41 Zgłoś Napisano Sobota o 22:41 Wspomnijmy tu jeszcze honorowo dwoje hindusów, którzy zasymilowali się w USA wzorowo już w pierwszym pokoleniu urodzonym w USA, wychowani w rodzinach praktykujacych hinduizm i sami również wyznający tę religię: Kash Patel (czy tam K$sh) - którego rodzice byli uchodźcami w Kanadzie, później wyemigrowali do USA Usha Vance - córka dwójki inteligentów z Indii. Można? Można! 1 Cytuj
kzielu Napisano Niedziela o 01:49 Zgłoś Napisano Niedziela o 01:49 8 hours ago, micham said: @kzielu @katliaChyba slabo jednak z ta asymilacja skoro nazywacie ich nadal Hindusami itd. Troche to przeczy Waszej teorii. Mowcie co chcecie ale Wasze dzieci, jesli je macie sa bardziej kulturowo Amerykanami niz Polakami. W przypadku wyzej wspominanych nacji zajmuje to cale pokolenia. Skad zalozenie ze drugi rodzic naszych dzieci jest z Polski ? Poza tym na glowe nie upadlem i nie bede siebie nazywal amerykaninem wiec nie widze powodu zeby kogos kto wyemigrowal z Indii nazywac hindusem - poza tym ta dyskusja nie ma nic wspolnego z postem od ktorego sie zaczela. Realia sa takie jakie opisalem, z pierwszej reki. Poza tym jak juz tak bardzo chcesz byc szczegolowy, to moze ustalmy kto konkretnie jest amerykaninem (natywnym) bo na pewno nie ludzie majacy przodkow z Europy.... LOL. Z Polakami jest akurat tak jak piszesz - nawet Ci siedzacy w Anglii potrafili sie wypowiadac w stylu "polska dla polakow". Cytuj
mr.stylo Napisano Niedziela o 12:00 Zgłoś Napisano Niedziela o 12:00 Przeczytałem 1,5 strony i mam pytanie : DA się to odzobaczyć ? Ciężko się już połapać o co Wam chodzi a już odnieść to do tematu wątku DV 27 nie sposób . Może przenieście te wasze spory do wątku z typowym laniem wody ot ,,Chciałem powiedzieć że ....." Cytuj
pelasia Napisano Niedziela o 16:24 Zgłoś Napisano Niedziela o 16:24 Przeciążenie polityczne w tym kraju sprawia, że wszyscy są nerwowi 1 Cytuj
kinia2071 Napisano Niedziela o 17:06 Zgłoś Napisano Niedziela o 17:06 W dniu 14.02.2026 o 01:06, mcpear napisał: Zanim zaczniesz rozgrzebywać kolejne spiskowe teorie nacechowane rasistowsko to miej na uwadze, że Indie były wykluczone z programu DV od 2009 i żaden obywatel Indii pogardliwie nazwany przez Ciebie "turbanem" nie wygrał od 15 lat ani jednej wizy z programu DV Moze w USA Hindusi czy Pakistańce są zaradni itd. i byli wykluczeniu natomiast do Polski zalewa fala "poradnych" inaczej i tak na przykład poszukaj sobie artykułów co dzieje się na uberach/boltach w wielu miastach Polski, również zaleje nas ich więcej bo dziad transy ciężarówkowe chcą ich legalnie ściągać na ciężarówki do Polski. Owszem Ci zaradniejsi pracują w IT czy też jeszcze wyżej ale jest ich co najwyżej garstka i nie siedzą długo w Polsce. Czy to było rasistowskie? Owszem, to co nie widzisz, a co ja widzę na codzień mam trochę inne zdanie, w UK też każdy mówił by nie mówić o muzułmanach rasistowsko, obecnie kraj zalewa islamizm, u nas już powoli dzieje się to samo i turbany tyczą się właśnie głównie muzułmanów zalewających europe Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi