katlia Napisano 14 Lutego Zgłoś Napisano 14 Lutego (edytowane) 27 minutes ago, micham said: Socjal nie powinien byc dostepny dla nikogo a zwlaszcza dla przybyszow. Ja nigdy nie wzialem ani grosza i grosza nie wezme, znam wielu takich jak ja, lecz takze wielu takich (btw bardzo mili ludzie) np. z Bangaldeszu, (oczywsicie znam wielu takich Polakow/ Amerykanow takze) duza rodzina wszystko im sie nalezy za darmo, studia dla dzieci, doplaty do czynszu etc.. Jaki ma panstwo/stan w tym interes? Pokaz mi jakikolwiek przeps gdzie imigranci dostaja "social" (ha, ha, w US nawet nie wiedza co to jest.) Gdzie zyja imigranci ktorzy dostaja wszystko za darmo, wlacznie ze studiami dla dzieci? I nie jakies anegdotki ale fakty. Gdzie? Nie ma czegos takiego i jezeli w to wierzysz, to wierzysz w bajki. Edytowane 14 Lutego przez katlia Cytuj
mola Napisano 14 Lutego Zgłoś Napisano 14 Lutego Godzinę temu, micham napisał: Chyba slabo jednak z ta asymilacja skoro nazywacie ich nadal Hindusami itd. Od kiedy bycie Hindusem (doprecyzujmy - Hindus to osoba wyznająca hinduizm jako religię) świadczy o braku asymilacji? O ile pamiętam, USA nie jest państwem wyznaniowym. Cytuj
katlia Napisano 14 Lutego Zgłoś Napisano 14 Lutego (edytowane) 7 minutes ago, mola said: Od kiedy bycie Hindusem (doprecyzujmy - Hindus to osoba wyznająca hinduizm jako religię) świadczy o braku asymilacji? O ile pamiętam, USA nie jest państwem wyznaniowym. Nie mowiac o tym, ze w USA nie nazywa sie ich Hindusow - to sa przewaznie Indian albo Indian American (a miedzy soba czesto Desi), ale w Polsce to sie kojarzy z Native Americans wiec to po polsku jest zle sprecyzowane. Kzielu uzyl tego slowa bo biedny micham niuansow nie rozumie... Edytowane 14 Lutego przez katlia Cytuj
micham Napisano 14 Lutego Zgłoś Napisano 14 Lutego (edytowane) 3 godziny temu, katlia napisał: Radze sie nie wypowiadac bo z sensem nie piszesz. Wiesz, moge tylko zasugerowac abys, sciagnela swoje niebieskie okulary z nosa, tyle w temacie. Nie wypada zyc w bance i nie umiec nazywac rzeczy po imieniu. Rozumiem, ze mieszkasz w gettcie w Aurora i znasz temat z pierwszej reki.. Do ekspertow jezykowych. Jesli chcecie byc tak poprawni to Hindus to obywatel Indii a hindus to wyznawca religii. Piszemy tu po polsku to tez uzywamy polskich terminologiii. Edytowane 14 Lutego przez micham 2 Cytuj
micham Napisano 14 Lutego Zgłoś Napisano 14 Lutego 2 godziny temu, katlia napisał: Nie mowiac o tym, ze w USA nie nazywa sie ich Hindusow Przepraszam, czy to jest forum etnograficzne uniwersytetu w Berkeley? Czy grupa gdzie w wieszkosci komunikujemy sie po polsku i uzywamy polskich nazw? BTW nawet to nie ja pierwszy napisalem to okreslenie... 1 Cytuj
mola Napisano 14 Lutego Zgłoś Napisano 14 Lutego Wspomnijmy tu jeszcze honorowo dwoje hindusów, którzy zasymilowali się w USA wzorowo już w pierwszym pokoleniu urodzonym w USA, wychowani w rodzinach praktykujacych hinduizm i sami również wyznający tę religię: Kash Patel (czy tam K$sh) - którego rodzice byli uchodźcami w Kanadzie, później wyemigrowali do USA Usha Vance - córka dwójki inteligentów z Indii. Można? Można! 1 Cytuj
kzielu Napisano 15 Lutego Zgłoś Napisano 15 Lutego 8 hours ago, micham said: @kzielu @katliaChyba slabo jednak z ta asymilacja skoro nazywacie ich nadal Hindusami itd. Troche to przeczy Waszej teorii. Mowcie co chcecie ale Wasze dzieci, jesli je macie sa bardziej kulturowo Amerykanami niz Polakami. W przypadku wyzej wspominanych nacji zajmuje to cale pokolenia. Skad zalozenie ze drugi rodzic naszych dzieci jest z Polski ? Poza tym na glowe nie upadlem i nie bede siebie nazywal amerykaninem wiec nie widze powodu zeby kogos kto wyemigrowal z Indii nazywac hindusem - poza tym ta dyskusja nie ma nic wspolnego z postem od ktorego sie zaczela. Realia sa takie jakie opisalem, z pierwszej reki. Poza tym jak juz tak bardzo chcesz byc szczegolowy, to moze ustalmy kto konkretnie jest amerykaninem (natywnym) bo na pewno nie ludzie majacy przodkow z Europy.... LOL. Z Polakami jest akurat tak jak piszesz - nawet Ci siedzacy w Anglii potrafili sie wypowiadac w stylu "polska dla polakow". Cytuj
mr.stylo Napisano 15 Lutego Zgłoś Napisano 15 Lutego Przeczytałem 1,5 strony i mam pytanie : DA się to odzobaczyć ? Ciężko się już połapać o co Wam chodzi a już odnieść to do tematu wątku DV 27 nie sposób . Może przenieście te wasze spory do wątku z typowym laniem wody ot ,,Chciałem powiedzieć że ....." Cytuj
pelasia Napisano 15 Lutego Zgłoś Napisano 15 Lutego Przeciążenie polityczne w tym kraju sprawia, że wszyscy są nerwowi 1 Cytuj
kinia2071 Napisano 15 Lutego Zgłoś Napisano 15 Lutego W dniu 14.02.2026 o 01:06, mcpear napisał: Zanim zaczniesz rozgrzebywać kolejne spiskowe teorie nacechowane rasistowsko to miej na uwadze, że Indie były wykluczone z programu DV od 2009 i żaden obywatel Indii pogardliwie nazwany przez Ciebie "turbanem" nie wygrał od 15 lat ani jednej wizy z programu DV Moze w USA Hindusi czy Pakistańce są zaradni itd. i byli wykluczeniu natomiast do Polski zalewa fala "poradnych" inaczej i tak na przykład poszukaj sobie artykułów co dzieje się na uberach/boltach w wielu miastach Polski, również zaleje nas ich więcej bo dziad transy ciężarówkowe chcą ich legalnie ściągać na ciężarówki do Polski. Owszem Ci zaradniejsi pracują w IT czy też jeszcze wyżej ale jest ich co najwyżej garstka i nie siedzą długo w Polsce. Czy to było rasistowskie? Owszem, to co nie widzisz, a co ja widzę na codzień mam trochę inne zdanie, w UK też każdy mówił by nie mówić o muzułmanach rasistowsko, obecnie kraj zalewa islamizm, u nas już powoli dzieje się to samo i turbany tyczą się właśnie głównie muzułmanów zalewających europe Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi