luma20034 Napisano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 maz ma zielona, ja nic. od 4 lat mieszkamy w usa. 3 lata temu zlozylismy petycje o sponsorowanie mnie, dzis dostalam maila ze i130 approval. ze mam czekac na notice ktore wyslali poczta. a ja juz nie moge sie doczekac tych papierow.... moze ktos wie co to znaczy? czy mozna sie juz cieszyc, bo juz niedlugo..... ? jakie kroki dalej...? z gory dziekuje lucyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly6 Napisano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 luma20034 jesli podajesz swoja sprawe to napisz wszystko bo jesli wyjdzie ze nie masz legalnego pobytu teraz to czesc informacji moze nie byc tobie przydatna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luma20034 Napisano 9 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 wlasnie. w tej chwili jestem nielegalnie. wiza turystyczna stracila waznosc.... wlasciwie prawie 4 lata minely od ostatniego wjazdu do usa. slub wzielismy jeszcze w polsce, ja tu wjechalam na panienskim paszporcie i wizie. petycje zlozylismy przed okresem uplyniecia pol roku w ktorym wiza byla jeszcze wazna. i tak siedzimy tu. ponad 2 lata temu urodzil nam sie synek - obywatel ameryki. wczoraj dostalam mailem potwierdzenie wysylki approval notice. i zwariowalam bo to jakies posuniecie w naszej sprawie, a tu sie okazuje ze bedac teraz nielegalnie moge miec wiecej problemow niz nadziei na zielona karte..... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karina Napisano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Jak rozumiem mialas prawnika, ktory powiedzial ci, ze jesli skladasz I-130 kiedy wazna jest twoja wiza to bez problemow bedziesz w stanie dostac green card, tak? No to teraz zloz na niego skarge do BAR, bo wprowadzil cie w blad. Aby zona rezydenta miala przebaczony nielegalny pobyt, musialaby miec spelniony jeden z 2 warunkow: 1. maz dostaje obywatelstwo i wtedy zona sklada dokumenty o adjustment (czyli zalegalizowanie statusu) ALBO 2. na zone byla wczesniej zlozona petycja rodzinna badz pracownicza przed koncem kwietnia 2001 , a zona byla fizycznie obecna w USA 20 grudnia 2000 roku. Jesli nie spelniasz ktoregos z tych warunkow to nie kwalifikujesz sie aby skladac jakiekolwiek dokumenty do USCIS w te chwili (czyli dokumenty o green card, pozwolenie na prace). W twojej sytuacji gdybys caly czas byla legalnie do momentu otrzymania approval z USCIS i do momentu kiedy Twoja Priority date (data zlozenia dokumentow do USCIS) byla obecnie zaznaczona jako current w VB (visa bulletin) przy twojej kategorii (czyli przy kategorii 'zona rezydenta')- wtedy moglabys skladac dokumenty o green card. Nie ma czegos takiego ze jesli w momencie skladania petycji I-130 jestes legalnie, Twoj maz jest rezydentam, to ty mozesz juz przestac byc legalnie. Musialabys miec caly czas status legalny. I to nie tylko do otrzymania approval I-130, ale i do momentu kiedy twoja priority date bedzie w visa bulletin widniala jako aktualna (current). Czyli np. masz priority date 1 maja 2004 (jest to data zlozenia dokumentow do USCIS), dostajesz approval 1 grudnia 2005 roku. Jestes legalnie. Czy mozesz skladac dokumenty o legalizacje pobytu? I. Czy jestes jeszcze legalnie? Jesli >>tak<< to II. Czy Twoja data w visa bulletin jest current? Jesli >> tak<< to mozesz skladac dokumenty o green card; jesli >>nie<< to czekasz utrzymujac legalny status az Twoja data pojawi sie w visa bulletin. I jesli np. w dniu 1 grudnia 2006 roku pojawila sie w visa bulletin data 1 maja 2004 (czyli twoja priority date w skrocie PD) dopiero wtedy mozesz zlozyc dokumenty do USCIS i dopiero po zlozeniu dokumentow mozesz przestac utrzymywac legalny status. W innym przypadku nie mozesz nic skladac, bo mimo, ze wezwa cie do urzedu na odciski palcow to potem twoja sprawa bedzie zamknieta (denied) i sprawa bedzie mogla byc skierowana do immigration court. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luma20034 Napisano 9 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 to co teraz robic???? jesli w tych dokumentach beda opisane kroki jakie bede musiala podjac, a teraz juz wiem ze i tak nie powinnam , ze nie mam szans... czekajac teraz na obywatelstwo meza - ta sprawa moze nam zaszkodzic? a jesli maz ma 5 lat zielona karte, z czego 4 lata jest w stanach non stop -wczesniej latal co pol roku z polski tutaj by nie stracic zielonej - moze sie starac o obywatelstwo? czy musi tez minac 5 lat jego pobytu tutaj??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubakj Napisano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 to co teraz robic????jesli w tych dokumentach beda opisane kroki jakie bede musiala podjac, a teraz juz wiem ze i tak nie powinnam , ze nie mam szans... czekajac teraz na obywatelstwo meza - ta sprawa moze nam zaszkodzic? a jesli maz ma 5 lat zielona karte, z czego 4 lata jest w stanach non stop -wczesniej latal co pol roku z polski tutaj by nie stracic zielonej - moze sie starac o obywatelstwo? czy musi tez minac 5 lat jego pobytu tutaj??? Na GC juz nie masz szans na zasadach zlozenej juz petycji, bo jestes nielegalnie i automatycznie odmowa. Twoj maz niech JUZ wypelnia papiery (N400.pdf) na obywatelstwo i niech spokojnie zda egzamin, a potem to juz w 1-3 miesiace masz pozwolenie na prace i SSN, a do roku GC. Twoj maz juz spelnia warunki, bo przez ostatnie 5 lat byl 4 lata bez przerwy, nawet jak latal co pol roku przed 4 latami, to spelnia regule 4y+1d rule. Jesli nie ma zadnych przestepst na koncie, nie zalega z podatkami, to nie bedzie mial problemu. Juz nie zawracajcie sobie glowy z obecna petycja i prawnikiem, bo wiecej to bedzie was kosztowalo. A interview na GC latwo przejdziecie, bo juz synka macie, wiec malzenstwo nie dla papierow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luma20034 Napisano 9 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 baaardzo dziekuje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! podniosles mnie na duchu.... i znow mam nadzieje. a obecna petycja - jak sie z niej wycofac? ostatnio gdzies wyczytalam ze aby dostac obywatelstwo trzeba 5 lat posiadac zielona i 5 lat tu byc. naprawde te 4 lpobytu tutaj wystarczy? jeszcze raz dziekuje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubakj Napisano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 baaardzo dziekuje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!podniosles mnie na duchu.... i znow mam nadzieje. a obecna petycja - jak sie z niej wycofac? ostatnio gdzies wyczytalam ze aby dostac obywatelstwo trzeba 5 lat posiadac zielona i 5 lat tu byc. naprawde te 4 lpobytu tutaj wystarczy? jeszcze raz dziekuje! Trzeba byc 30 miesiecy fizycznie w USA przez ostatnie 5 lat, czyli 2,5 roku i nie miec dluzszych wyjazdow niz 6 miesiecy, a jak sie ma wyjazdy dluzsze niz 6 miesiecy, a mniej niz 1 rok, to mozna pod kilkoma warunkami tez byc zaakceptowanym, ale bedac 4 z 5 lat tutaj, to i tak wystarczy. Od zlozenia petycji do przysiegi tez minie kilka miesiecy, wiec akurat bedzie wszystko dobrze. Poprzedniej petycji wogole bym juz nie ruszal, aby nie narobic sobie problemow i tlumaczen, dlaczego skladaliscie te petycje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luma20034 Napisano 9 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 jak myslicie - wypelnic papiery samemu i wszystko zalatwic czy pojsc do prawnika??? to n400 to jedyna forma do wypelnienia? czy wiecej tego bedzie? dzieki prawnikowi byloby szybciej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackie Napisano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Poprzedniej petycji wogole bym juz nie ruszal, aby nie narobic sobie problemow i tlumaczen, dlaczego skladaliscie te petycje. Ja też olałabym poprzednia petycję, ale to że była złożona i tak wyjdzie na jaw, bo w nowej I-130 trzeba będzie ją wpisać (w C.16 i D.2). Co do obywatelstwa - najpierw sie upewnijcie czy mąż może sie o nie ubiegać http://tinyurl.com/y69toj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.