cavscout Napisano 17 Października 2007 Zgłoś Napisano 17 Października 2007 Staram się nią na takim poziomie utrzymać. I właśnie chciałem was zapytać: czy Polacy mieszkający za granica powinni mieć prawo głosu w Polsce? Uwazam ze nie, szczegolnie ze duza czesc Polakow mieszkajacych w USA to niestety oszolomy ktorzy glosuja na blizniakow i ich kolegow. Jezeli ktos chce budowac przyszlosc Polski, niech wraca a nie madrzy sie za granica.
Jackie Napisano 17 Października 2007 Zgłoś Napisano 17 Października 2007 Uwazam ze nie, szczegolnie ze duza czesc Polakow mieszkajacych w USA to niestety oszolomy ktorzy glosuja na blizniakow i ich kolegow. Jezeli ktos chce budowac przyszlosc Polski, niech wraca a nie madrzy sie za granica. Hmm, a gdyby głosowali nie na PiS to by było w porządku? Czy się to komuś podoba czy nie, oszołomy też maja prawo głosu. Niektórzy Polacy, nawet jeśli mieszkają za granicą, nie wykluczają powrotu do Polski. Nie wiem jak z innymi krajami, ale Amerykanie mają prawo głosować choćby nawet mieszkali na stałe w Afryce - to przywilej bycia obywatelem. Tyle od strony prawnej. A czy powinien głosować ktoś, kto nie bierze pod uwagę powrotu do kraju? No cóż, tego nie ma jak zweryfikować podczas głosowania, każdy robi to z zgodzie z własnym sumieniem.
cavscout Napisano 17 Października 2007 Zgłoś Napisano 17 Października 2007 Ze prawnie mozna glosowac to wiem, ale uwazam ze jest niemoralnie glosowac jezeli sie nie mieszka na stale w danym kraju. I to obojetnie na co kto glosuje.
sly6 Napisano 17 Października 2007 Zgłoś Napisano 17 Października 2007 Jackie nic wiecej do tego nie dodam co napisalas
t0d Napisano 17 Października 2007 Zgłoś Napisano 17 Października 2007 Staram się nią na takim poziomie utrzymać. I właśnie chciałem was zapytać: czy Polacy mieszkający za granica powinni mieć prawo głosu w Polsce? to zależy: większość osób które tam poznałem w ogóle nie interesuje to co dany rząd robi - słyszą wyłącznie jakieś frazesy i na ich podstawie wyrabiają sobie zdanie. przykład: rząd się chwali o wypracowaniu dobrej sytuacji w gospodarce - a nic w tym kierunku nie zrobił (pomijam ustawy przegłosowane ostatniego dnia przed rozwiązaniem sejmu). czyli mówią że to dzięki nim jest: spadające bezrobocie, relatywnie niska inflacja (~3 procent, podczas gdy średnia dla UE to jakieś 7-10), wysoki wzrost gospodarczy itd - gdyby choć trochę się orientowali na ekonomii wiedzieli by że nie ma czegoś takiego jak natychmiastowe przełożenie na gospodarkę decyzji rządzących - jest poślizg wynoszący 2-3 lata. reasumując: dobra koniunktura gospodarcza, poza wejściem do UE, jest w głównej mierze zasługą poprzedniego rządu (było nie było lewicy: na początek Millera a potem p. Belki) dlatego też w moim przekonaniu powinno się wyłączyć osoby na stałe mieszkające za granicą z drugiej zaś strony: bycie obywatelem powinno mieć jakieś przywileje, do których zalicza się czynne prawo wyborcze (że o biernym nie wspomnę ;-))
sly6 Napisano 17 Października 2007 Zgłoś Napisano 17 Października 2007 t0d a pamietasz ten poslizgl w latach 90 kiedy to SLD mowilo o tym ze za Ich rzadow gospodarka poszla do gory tylko ze wczesniej byl rzad inny widac to jest jakas skaza
gabrielangel Napisano 17 Października 2007 Zgłoś Napisano 17 Października 2007 Prawda jest taka ze to zazwyczaj rzady prawicowe wypracowuja dobra koniunkture. Rzad belki czy millera w sprawach gospodarczych nie byl zbyt lewicowy. Podobnie jak obecnie rzad pisowski nie jest progospodarczy a wlasnie bardziej lewicowy. Mozna wiec powiedziec ze sie wszystko pochrzanilo przez ostatnie lata. A wracajac do glosowania to jesli szacuje sie ze w Wielkiej Brytanii jest grubo ponad milion obywatelii z Polski a niedawno byla wiadomosci ze 30tys. sie zapisalo zeby glosowac to nie widze tutaj problemu.
Magnum Napisano 17 Października 2007 Zgłoś Napisano 17 Października 2007 Tak, ale większość z nich ma zamiar wrócić do Polski, w przeciwieństwie do większości mieszkańców Chicago, którzy wyemigrowali w PRL-u albo są ich dziećmi...
FUGAZI Napisano 18 Października 2007 Zgłoś Napisano 18 Października 2007 Glosuje na Jaroslawa Kaczynskiego. A który to jest, bo ja z nimi mam kłopot, to ten co mu żona kanapki do samolotu robi czy ten co mieszka z mamusią i kotkiem?
gabrielangel Napisano 18 Października 2007 Zgłoś Napisano 18 Października 2007 A który to jest, bo ja z nimi mam kłopot, to ten co mu żona kanapki do samolotu robi czy ten co mieszka z mamusią i kotkiem? Ilu facetów w jego wieku mieszka z mamusią? - Niewielu Ilu facetów w jego wieku nie ma auta? - Niewielu Ilu facetów w jego wieku nie ma "prawka"? - Niewielu Ilu facetów w jego wieku nie ma konta bankowego? - Niewielu. Ilu facetów w jego wieku nie ma żadnego majątku? - Niewielu Ilu facetów w jego wieku nie ma więcej niż 165 cm? - Niewielu Ilu facetów w jego wieku nie ma żony lub dziewczyny tylko ma kota? - Bardzo, bardzo niewielu Dlaczego facet, który swoim podejściem do życia i zachowaniem reprezentuje niewielu, ma być twoim premierem? Ile ludzi powinno zagłosować na Jarosława? - Niewielu. Idź na wybory i nie bądź jednym z niewielu
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.