ona24 Napisano 8 Listopada 2010 Zgłoś Napisano 8 Listopada 2010 mam jeszcze pytanie odnosnie prawidlowego nazwiska...nigdzie nie mam zmienione nazwisko z panienskiego na meza-ani w paszporcie ani w marriage license- czy musze wpisywac moje nazwisko panienskie czy moge od razu wpisywac wszedzie nazwisko po mezu...szczerze mowiac jestem strasznie zamieszana bo wypelnilam dokumenty na moje nowe nazwisko i adwokat ktory to sprawdzal mowil ze to jest blad i ze nie przyjma mi tych dokumentow bo powiedza ze sklamaaml co do nazwiska bo nie mam nigdzie udokumentowane ze je zmienilam...
KW Napisano 9 Listopada 2010 Zgłoś Napisano 9 Listopada 2010 a to prawnik czy pani w agencji przeciez masz marriage certificate! i jest tam nazwisko meza jesli nie masz na marriage certifiate napisanego ze pozostajesz przy nazwisku panienskim to w USA od daty slubu masz prawo poslugiwac sie nazwiskiem meza jesli chcesz aby GC byla na nowe nazwisko to takie nazwisko wpisujesz, a w miejscu gdzie pytaja o inne nazwiska urzywane wpisujesz nazwisko panienskie niestety prawdopodobnie to GC albo EAD bedzie pierwszym dokumentem na nowe nazwisko jaki bedziesz miala
ona24 Napisano 9 Listopada 2010 Zgłoś Napisano 9 Listopada 2010 powiedziala to pani prawnik...ale nie wazne...zostawie tak jak bylo czyli z nowym nazwiskiem meza..wielkie dzieki za odpowiedz
gosc Napisano 9 Listopada 2010 Zgłoś Napisano 9 Listopada 2010 Hejka! Mam pytanko odnosnie I-131. Czy w pytaniu o "class of admission" chodzi o typ wizy na jakiej tu ostatnim razem przyjechalam? Jesli ubiegam sie o Advance Parole to w Part3 wpisuje byle jaka date i dlugosc podrozy? Part7 (on a separate sheet of paper, explain how you qualify for an Advance Parole Document...) Musze im cos takiego napisac czy wystarczy to ze wysylam dokumenty razem z calym pakietem na AOS? Z gory dziekuje za podpowiedzi.
ona24 Napisano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2011 papiery w koncu wyslane w czwartek...teraz pozostaje czekac na jakas odpowiedz od nich... dziekuje wszystkim ktorzy odpowiadali na moje glupie pytania gdyby nie to forum to musialabym wydac kupe kasy na adwokata a tak mam w kieszeni (bedzie na jakies wakacje) licze teraz ze wszystko pojdzie latwo i szybko no i ze nie bedzie zadnego RFE
TomaszNL Napisano 1 Marca 2011 Zgłoś Napisano 1 Marca 2011 Witam, Na początku wielkie dzięki dla wszystkich którzy dzielą się na forum swoimi doświadczeniami. Myślę, że nie tylko mi to pomaga. Moja sytuacja wygląda tak. W grudniu poleciałem do dziewczyny (obywatelki USA) na święta - na wizie turystycznej. Tak się złożyło, że w Nowy Rok wzięliśmy ślub. Żadnego planowania, kombinowania dla papierów - poprostu akcja jak w filmie. Obecnie jestem w Polsce. Ona w USA. Jak wiadomo jest to mało komfortowa sytuacja. Wysłaliśmy I-130, I-485, Affidavit of Support podpisany przez teściową, G325A, marriage certificate, birth cert., ksero paszportów, wizy turystycznej, zdjęcia, czeki... chyba wszystko co potrzebne. Dostaliśmy jednak dokumenty spowrotem z dwóch powodów - 1 zły podpis w jednym z pól, 2 - błędny adres w I-485 - wpisany był mój adres z PL - a ponoć można ten druk wysłać dopiero w sytuacji gdy jestem już w USA.... i teraz pytanie... czy to jest prawda? Wczoraj wyjaśnialiśmy to z USCIS i niby tak to wygląda. Osoba która udzielała nam jednak info, wydawała się mało kompetentna. Jednym słowem czy muszę być w USA, wysłać I-485 i czekać tam? Pytam gdyż ewentualny kilkumiesięczny pobyt/czekanie bez możliwości pracy itd byłoby dla mnie trochę ciężkie. Jestem tym typem osoby która raczej lubi mieć zajęcie. W Polsce ciągle pracuje, chciałem dołączyć do małżonki dopiero gdy dostaniemy papiery uprawniające mnie do pracy tam. Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi. Sam także deklaruje się do systematycznego raportowania naszych przygód z USCIS Pozdrawiam
sly6 Napisano 1 Marca 2011 Zgłoś Napisano 1 Marca 2011 z tego wynika ze http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/men...000082ca60aRCRD jakbys byl w USA wtedy taki I-485 trzeba wyslac a tak ,czekasz na wize po za USA .. a dlaczego I-485 zostalo wyslane?
TomaszNL Napisano 1 Marca 2011 Zgłoś Napisano 1 Marca 2011 czyli najpierw wysyłamy I-130, czekamy czekamy, otrzymuje wizę, lece do USA, składam I485 i czekam? dobrze rozumiem? Czy wysłanie I-485 i I-130 razem, w sytuacji gdybym przebywał na terytorium USA przyspieszyłoby sprawę? czy taka opcja jest w ogóle możliwa? Trochę się pogubiłem..
sly6 Napisano 1 Marca 2011 Zgłoś Napisano 1 Marca 2011 a no sie pogubiles bo jakbys zostal w USA to bys wyslal ten formularza a tak wysylasz I-130 i czekasz na dalsze instrukcje i dalsze dokumenty.. jak dostaniesz wize na pobyt staly to aby oczekujesz na GC i numer SSN i tyle juz po przylocie do USA. wpisz sobie w szukaj cr1 i zobaczysz co pisze. tutaj tez masz cos o tym http://travel.state.gov/visa/immigrants/ty...types_2991.html
sly6 Napisano 1 Marca 2011 Zgłoś Napisano 1 Marca 2011 Tomasz wyslales dokumenty jakbys legalizowal pobyt w USA i jakbys wpisal adres z USA,jakbys byl w USA nadal to moze i bys dostal GC a tak wyjechales -podales nie ten adres co trzeba . I teraz nalezy sie zastanowic co z tym zrobic ,bo nie wiem jakby to wygladalo jakbys wrocil teraz do USA . bo inaczej sie wysyla dokumenty na legalizacje w USA a inaczej jak jestes w Polsce.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.