Skocz do zawartości

Formalności Po Ślubie Z Obywatelem Usa

akma

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 752
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Witam, w związku z tym że przyszła pora na wypełnianie wszystkich papierów potrzebnych do otrzymania GC po ślubie z obywatelem mam kilka pytań które nasunęły mi się po wstępnym zapoznaniu się ze wszystkimi formami.

Jak w większości przypadków moja sytuacja też jest na swój sposób trochę skomplikowana ale mam wielką nadzieje że nie przeszkodzi mi to w całym procesie

Więc po kolei:

Mój mąż Amerykanin był już raz żonaty z Rosjanką - 6 lat temu. Małżeństwo jak najbardziej z miłości - mają 5 letniego synka. Jego ex dostała zieloną kartę. Rozwiedli się w lutym 2011, po roku separacji.

Nie mam pojęcia czy ona już jest obywatelką czy nie, ponieważ ich rozmowy ograniczają się do wychowania/opieki nad małym.

Nasz ślub odbył się w Maju. Zdaje sobie sprawę że nie wygląda to za dobrze - 3 miesiące po rozwodzie - ale oni nie żyli ze sobą od 1,5 roku. Raczej nie powinniśmy mieć problemów z udowodnieniem że nasze małżeństwo jest bona fide, więc o to się nie martwię.

Przerażaja mnie natomiast wszelkiego rodzaju robota papierkowa.

Więc po koleji.

1. Czy mój mąż potrzebuje Birth Certificate czy wystarczy paszport amerykański?

2. Gdzieś przeczytałam że powinniśmy dołączyć birth certificate wszystkich dzieci - nie uściślone czy naszych wspólnych dzieci , czy wszystkich potomków ( Ja dzieci nie mam, tak jak napisałam wcześniej on ma synka - ale na logikę po co komuś jego certyfikat urodzenia? )

3. On będzie moim jedynym sponsorem (ma wystarczające zarobki) - czy wystarczy rozliczenie podatkowe za ostatni rok czy potrzebne są także wcześniejsze rozliczenia oraz czy letter of employment jest konieczny (mile widziany) ?

i tutaj kolejne pytanie, również gdzieś ( już tego nie mogę znaleźć, za dużo informacji jak na jeden raz ) przeczytałam że jeżeli jego ex żona nie jest jeszcze obywatelem, ją też trzeba uwzględnić przy "household size", jak wspomniałam na początku nie mamy pojęcia czy składała papiery o obywatela.

To tyle na początek. Jestem pewna że w trakcje wypełniania będę miała setki kolejnych pytań.

Za wszelkie informacje i pomoc, z góry bardzo dziękuje

Napisano

Hi bulu,

Tak, twoj maz potrzebuje Birth Certificate ( a raczej jego kopie)

Co do punktu 2 to nie mam pojecia, ale chyba chodzi o wspolne dzieci - powinnas doczytac w instrukcji do Form I-864.

3. Lepiej jest wyslac rozliczenie podatkowe za ostatnie 3 lata wraz w-2's i letter of employment (lepiej jest wyslac wiecej dokumentow niz mniej).

co do jego ex zony to jesli ona nie jest na jego utrzymaniu - to moim zdaniem nie powinien jej wliczac. Karina pomaga dobrowolnie tu na forum jak ma chwilke- wiec moze napisz do niej w sprawie ex zony.

pozdrawiam

Napisano

bulu nie musisz miec meza birth certificate wystarczy kopia paszportu amerykanskiego

co do dzieci to mi sie wydaje ze maz musi wpisac syna,ale nie jestem pewna na 100%

musicie wyslac zeznania podatkowe z 3 ostatnich lat i zaswiadczenie z pracy podpisane przez szefa

co do zony to nie wiem,ale chyba sponsoring nie trwa az do zrobienia przez nia obywatelstwa,ale przez iles tam lat po slubie tak mi sie wydaje.

jesli chodzi o syna to mysle,ze maz musi go wpisac w I 864,ale niech sie moze wypowie ktos kto sie zna:)

w kazdym razie rzycze powodzenia z wypelnianiem

basia i jak udalo sie pozbierac i powypelniac papiery?

Napisano

Dziękuje bardzo za wszystkie podpowiedzi. Poczytam, popytam - i zobaczymy czego się dowiem. Moze w międzyczasie ktoś jeszcze coś ciekawego napisze

Napisano

bulu co do sponsorowania Ciebie oraz bylej zony to juz kiedys dawalem linki do tego ile to trwa i co musi byc spelnione

jesli sponsorowanie trwalo by iles tam lat to jaki problem bylo by podpisac taki papier oraz rozwod konczyl by takie cos :)

a przepis wyraznie mowi ze:

http://www.immihelp.com/affidavit-of-suppo...bligations.html

i otatnie zdania na tej stronie

http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/men...000082ca60aRCRD

Napisano

Joyanna

Dzis tylko drukowanie i podpisywanie papierow mi zostalo. No i jeszcze cover letter musze zmienic, bo jest za dlugi. W poniedzialek (najpozniej wtorek) wysylam papiery :)

Mam nadzieje, ze mam wszystko wypelnione dobrze, bo przeszukalam mnostwo stron w poszukiwaniu konkretnych informacji, no i Karina (ktorej raz jeszcze SERDECZNIE DZIEKUJE) rozwiala kilka moich watpliwosci.

Sly6 tobie tez dziekuje za wczesniejsza pomoc :(

pozdrawiam

Napisano

Była żona nie jest jeszcze jednak obywatelem więc cały czas mój mąż jest jej sponsorem. Wtedy nie miał wystarczających dochodów i miała join sponsora, czy to ma teraz jakies znaczenie?

Nie chce popełnić jakiegoś błędu w tych papierach, ale ja chyba sie do takich rzeczy nie nadaje :)

Coś mi się wydaje że bez profesionalnej pomocy się nie obejdzie

Napisano
Była żona nie jest jeszcze jednak obywatelem więc cały czas mój mąż jest jej sponsorem. Wtedy nie miał wystarczających dochodów i miała join sponsora, czy to ma teraz jakies znaczenie?

nie ma znaczenia, ze miala joint sponsora, bo prawnie Twoj maz dalej za nia odpowiada. Albo musi miec przepracowane 40 kwartalow albo miec obywatelstwo -wtedy konczy sie odpowiedzialnosc sponsora.

Nie chce popełnić jakiegoś błędu w tych papierach, ale ja chyba sie do takich rzeczy nie nadaje :)

Coś mi się wydaje że bez profesionalnej pomocy się nie obejdzie

daj to komus do sprawdzenia, bo byl tu juz jeden przypadek kiedy komus sprawe zamkneli wlasnie przez sponsora. Szkoda wydawac Twoich pieniedzy zeby powtarzac caly proces (nie wspomne nawet o nerwach..)

Powodzenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...