lochraven Napisano 21 Września 2012 Zgłoś Napisano 21 Września 2012 Będziesz musiała z AOS-em złożyć podanie od Advanced Parole (za darmo przy concurrent filling), jeżeli zdążysz je dostać przed planowanym wylotem, to powinnaś móc wlecieć z powrotem... Nie wiem za to, czy zdarza się, że odmawiają AP i jak to jest z tym przy AOS z B2 - ktoś mądrzejszy musi Ci powiedzieć.
Joanna30 Napisano 21 Września 2012 Zgłoś Napisano 21 Września 2012 Możecie zrobić AOS ze Stanów (wtedy przed otrzymaniem AP lepiej nie wyjeżdżać), a możecie też po ślubie złożyć papiery na wizę małżeńską, wtedy czekać na interview będziesz w Polsce.
kzielu Napisano 21 Września 2012 Zgłoś Napisano 21 Września 2012 Witam serdecznie, Przyjechałam do USA pod koniec czerwca na wizie turystycznej do chłopaka- Amerykanina. W tym czasie postanowilśmy się pobrać, ślub planujemy w połowie października. Wysłanie papierów planujemy w listopadzie. Moja wiza kończy się pod koniec grudnia. Chcę wrócić do Polski na początku stycznia ponieważ mam do zdania sesję - jestem studentką. Czy w wypadku wysłania dokumentów w listopadzie w USA mogę starać się o GC będąc w Polsce? I co w przypadku interview? Jeżeli np. dadzą mi termin interview na marzec raczej nie będę mogła wjechać do USA ponownie, żeby odbyć interview. Bardzo proszę o odpowiedź, ostatnio te całe procedury spędzają mi sen z powiek... Masz dwie drogi - jedna to droga konsularna czyli wracasz do Polski, masz interview w ambasadzie, dostajesz wize CR-1. Druga to adjustment of status w US - zeby moc wyjechac i wrocic musisz wystapic o Advanced Parole (czyli wyslac formularz I-131 razem z reszta I-130/I-485/I-864/I-639). Wez tylko pod uwage kilka rzeczy : - idea AP jest taka ze wyjezdzasz z US na krotko bo : - bedziesz musiala zglosic sie na biometrics w jakims tam terminie - bedziecie obydwoje musieli zglosic sie na interview - jezeli masz sesje, rozumiem ze nie jest to koniec studiow, wiec zaplanuj jak zamierzasz je skonczyc. GC jest do mieszkania w stanach, nie przyjezdzania raz na jakis czas. Jezeli wyjedziesz bez AP, to Twoj proces adjustment of status zostanie uznany za "abandoned" i cala kasa pojdzie w bloto (~ $1k) Ja bym wzial slub jak najszybciej i jak najszybciej wyslal dokumenty - nie ma na co czekac.Przy okazji zorientuj sie we wszystkich oplatach / wymaganiach zarobkow sponsora / koniecznosci odbycia badan lekarskich przed zlozeniem dokumentow.
Paula_Lipek Napisano 21 Września 2012 Zgłoś Napisano 21 Września 2012 Kochani, dziękuję Wam bardzo za tak szybko udzielone odpowiedzi. Naprawdę dużo mi to pomogło. Duze ryzyko jest z AoS, że mogę nie wrócić na sesję. Jeżeli chodzi o studia to są 2 opcje albo zawieszę je po sesji, albo uda mi się wyjechać na wymianę studencką do Chicago i studiować tutaj. A czy mogę aplikować na CR-1 będąc teraz w USA i kończyć to w Polsce? czy najlepiej wszystko już wysłać jak będę w Polsce? I nie będę miała problemów z tym, że po ślubie przesiedziałam wizę turystyczną o jeden miesiąc?
kzielu Napisano 21 Września 2012 Zgłoś Napisano 21 Września 2012 oczywiscie ze mozesz aplikowac CR-1 bedac w US - szczegolnie ze na poczatku to nie Ty aplikujesz a Twoj maz wysyla petycje I-130 dla Ciebie. Przesiedzenie o miesiac nie skutkuje banem, ale Twoja wiza turystyczna bedzie niewazna w tym momencie (co w sumie nie bedzie problemem jezeli bedziesz miala GC). Pamietaj tylko ze proces konsularny to ~10 miesiecy....
wodnik Napisano 21 Września 2012 Zgłoś Napisano 21 Września 2012 a zatrudnił ktoś kiedyś adwokata w Polsce do zajęcia się sprawą CR1 ? ma ktoś jakieś opinie na ten temat ? (wyszłoby taniej niż adwokat w USA ale czy warto ? i czy jest w ogóle sens ? ) ja jestem obecnie w PL a mąż w USA.
kzielu Napisano 21 Września 2012 Zgłoś Napisano 21 Września 2012 Moim zdaniem dla CR1 to zupelnie nie warto, jezeli nie masz zadnych red flags.
sly6 Napisano 21 Września 2012 Zgłoś Napisano 21 Września 2012 a co to znaczy taniej>?o ile taniej...
wodnik Napisano 21 Września 2012 Zgłoś Napisano 21 Września 2012 a co to znaczy taniej>?o ile taniej... no z tego co sie orientuje to w USA koszt u prawnika to 2-3k $ a w PL, dokladnie w Poznaniu, znalazłam jedną kancelarię, która się tym zajmuje i powiedzieli mi, że 3,500 zł. więc taniej no i red flags nie mam, przykładny ze mnie podróżnik po USA. ale boję się, że zagubię się w tej całej papierkowej robocie..
kzielu Napisano 21 Września 2012 Zgłoś Napisano 21 Września 2012 Daj spokój - przeczytaj dokładnie instrukcję do I-130, przejrzyj guides na visajourney i dasz radę.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.