karina Napisano 24 Lipca 2009 Zgłoś Napisano 24 Lipca 2009 link ktory podales to po prostu strona z informacjami ktore mozna znalezc gdziekolwiek. Nie ma tam zadnych specjalnych adresow lub liknow na jakies nieznane "niezalezne" (nadal nie bardzo rozumiem o co chodzi) stypendia. Granty i "stypendia" sa najrozniejsze - czasami sa to jednorazowe male sumy, czasami wieksze. Czasami na dluzszy okres. Czesto trzeba co roku starac sie zeby je ponownie otrzymac. Ja osobiscie nigdy nie slyszalam o takim ktory pokryje wszystkie koszty czterolentich studiow dla miedzynarodowego studenta. Napewno sa jakies takie. Ale napewno nie ma ich duzo, konkurencja o nie jest ostra, i nie sa latwo dostepne. dodam, ze o takie stypendia ludzie staraja sie z 2-3 letnim wyprzedzeniem, majac listy rekomendacyje z uczelni, pokazujac co potrafia, jakie maja wyniki badan w danej dziedzinie badz publikacje itd. Nikt nikomu nie daje stypendium czy grantow ot tak sobie. Latwiej jest na PhD, ale dalej nie jest to chleb z maslem. Np. jeden polski bank daje jednorazowe stypendium dla bardzo uzdolnionych Polakow- wymogi: min. green card, swietne wyniki z USA, plus rekomendacje itd., i masz szanse dostac cale $500 badz bodajze 3 osoby dostaja $1,000 na rok.
danio94klin Napisano 24 Lipca 2009 Zgłoś Napisano 24 Lipca 2009 A myślicie że w przeciągu dajmy na to 3 lat może coś się zmienić jeśli chodzi o formy/sposoby tych dofinansowań?
katlia Napisano 24 Lipca 2009 Zgłoś Napisano 24 Lipca 2009 Tak, sadze ze sie zmieni. Ale nie na lepsze
danio94klin Napisano 24 Lipca 2009 Zgłoś Napisano 24 Lipca 2009 Ehhh... No to jeszcze jedno pytanie (już ostatnie) czy ktoś po collegu ma szanse na "dostatnie życie"? (Oczywiście zakładając że będzie legalnie ) Sorry za moją niewiedzę ale jestem stosunkowo młody a więc jeszcze pare lat minie zanim te sprawy mnie zaczną dotyczyć
Kamildzianka Napisano 24 Lipca 2009 Zgłoś Napisano 24 Lipca 2009 Ja sie dokleje z pytaniem: tez mysle o jakiejs uczelni - jesli nie w tym roku, to w przyszlym. Ale widze, ze nie tylko pieniadze sa potrzebne, ale rowniez ilosc punktow z GPA. Jak oni to przeliczaja na nasza mature? Oraz jesli marzy mi sie dietetyka, a na studia potrzebna jest ocena m.in z biologii, ktorej ja nie mialam w liceum, czy nie mam szans na takie studia? Moge wziac kurs biologii na poziomie liceum, aby pozniej moc dostac sie na dietetyke? Jak to wyglada? I czy majac GC jestem uwazana jako rezydent, czyli place mniej? Czy czekajac na GC nie jestem jeszcze rezydentem i pojsc na studia nie moge?
danio94klin Napisano 24 Lipca 2009 Zgłoś Napisano 24 Lipca 2009 A to nie jest tak że ludzie ze stanu płacą mniej? Bo ceny są zawsze podawane na zasadzie np. In-State: 3000 $, Out-Of-State: 15000 $ za rok
sly6 Napisano 24 Lipca 2009 Zgłoś Napisano 24 Lipca 2009 To zalezy od studiow bo sa przypadki ze osoby sa nielegalnie ale sa rezydentami stanu i to sie liczy.. a co bys umial po takim collegu?jaki mialbys tzw fach w reku bo to sie bedzie liczyc...
katlia Napisano 24 Lipca 2009 Zgłoś Napisano 24 Lipca 2009 A to nie jest tak że ludzie ze stanu płacą mniej? Bo ceny są zawsze podawane na zasadzie np. In-State: 3000 $, Out-Of-State: 15000 $ za rok student miedzynarodowy jest zawsze uwazany jako out-of-state
danio94klin Napisano 24 Lipca 2009 Zgłoś Napisano 24 Lipca 2009 To zalezy od studiow bo sa przypadki ze osoby sa nielegalnie ale sa rezydentami stanu i to sie liczy..a co bys umial po takim collegu?jaki mialbys tzw fach w reku bo to sie bedzie liczyc... Jeszcze sam nie wiem na jaki kierunek chciałbym pójść... Ale marzenia o Uniwersytecie chyba będę musiał porzucić Odnoszę takie wrażenie że w Polsce bardziej się patrzy na wykształcenie niż w Stanach, a np. mój brat nie ukończył studiów a ma własną firmę i dość dobrze prosperuje... To jak jest z takimi College? Ludzie po nich mają ciężkość ze znalezieniem pracy? Chodzi mi o osobę która np. pójdzie na kierunek który lubi i w którym jest dobra... Nie wiem, pod pojęciem "dostatnie życie" rozumiem własny dom, samochód, wakacje...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.