sly6 Napisano 12 Listopada 2010 Zgłoś Napisano 12 Listopada 2010 Jesli masz mame to niech Ona idzie,zadzwoni do USC w Krakowie i jej powinni powiedziec,wyjasnic co bedzie potrzebne,tlumaczenie tez moze sama zrobic u tlumacza przysieglego ... Papier na dowod mozesz zlozyc a odebrac go np za 5 lat lub tez za 10 ale wtedy ten 10-letni bedzie do wymiany juz
domi130 Napisano 12 Listopada 2010 Zgłoś Napisano 12 Listopada 2010 Dzięki Sly6. Już powiadomiłam mamę, więc w najbliższym czasie pójdzie do USC i się zapyta. Mam nadzieję, że nie będzie problemów.
sly6 Napisano 12 Listopada 2010 Zgłoś Napisano 12 Listopada 2010 nie powinno byc problemu a jesli cos bedzie nie tak wtedy nalezy spytac sie gdzies indziej ..moze tutaj ktos cos napisze jeszcze
Eszka Napisano 18 Listopada 2010 Zgłoś Napisano 18 Listopada 2010 Witam, jeszcze Was pomecze ze sprawa zmiany nazwiska. Mam zielona karte na nowe nazwisko po mezu, paszport na stare. Oczywiscie moge przeprowadzic caly proces zmiany danych w Polsce, ale trwa to bardzo dlugo (przede wszystkim czekanie na paszport). Chodzi o to ze staram sie o prace stewardessy i musze miec zielona karte i paszport na to samo nazwisko. I tak sie zastanawiam, czy mozna by zmienic nazwisko na zielonej karcie na nazwisko,ktore mialam przed malzenstwem. Moj amerykanski akt malzenstwa nic nie mowi o tym ze przyjelam nazwisko meza, po prostu zwyczajowo uzywa sie nazwiska po mezu i tak tez zawniskowalam gdy staralam sie o zielona karte. Prosze o porade.
monikatommy Napisano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2011 gocharynka, osobiscie nie bawie sie w dyrdymele z urzedami polskimi w umiejscowianie aktu slubu i zmiany wszystkich dokumentow Ot czekam spokojnie na amerykanski paszport i na tym bede podrozowac. Obywatelem polskim zawsze bede, nawet posiadajac niewazny dowod osobisty, ktory notabene jest niewazny lol Uwazam, ze w Polsce za duzo halo robia z dokumentami i przez to nie chce mi sie w to wszystko bawic juz sie kompletnie pogubilam, mozna dostac paszport amerykanski bez umiejscawiania aktu slubu w polsce? ( czekam obecnie na biometrics, interview, dostalismy noa o otrzymaniu podania o AOS), nie mam nic wspomnianego o zmianie nazwiska na marriage certificate a posluguje sie nazwiskiem męża i podpisalam wszystkie dokumenty moim nowym nazwiskiem. osiwieje....
sly6 Napisano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2011 monikatommy mozna a jeszcze napisze ze nie trzeba umiejscawiac tego slubu w Polsce .. ale jesli chcesz miec porzadek w papierach w Polsce,chcesz miec dowod osobisty,paszport polski to nie ma innego wyjscia jak go umiejscowic.. wiec tak,,jesli czekasz na paszport amerykanski to czekaj
domi130 Napisano 23 Marca 2011 Zgłoś Napisano 23 Marca 2011 Witam wszystkich ponownie! Tak więc moja mama złożyła wniosek o umiejscowienie aktu małżeństwa w USC w Krakowie. Z tym, że pisałam wcześniej maile z Panią z urzędu i nie odpowiedziała mi na pytanie ile się czeka na ten akt. Dzisiaj się dowiedziałam, po złożeniu wniosku, że czeka się miesiąc do dwóch miesięcy. Jeśli odbierzesz osobiście to min. 3 tyg. co nie daje mi wiele czasu przed wyjazdem do Polski jak planowałam w czerwcu- bo przecież trzeba jeszcze to wysłać do mnie, potem złożyć o paszport i 4-6 tyg. czekać na niego. także teraz mam pytanie czy jeśli już złożyłam wniosek i będę mieć akt, to czy w dalszym ciągu mogę podróżować na starym paszporcie (dalej mając 90 dni na wymianę paszportu) bez problemów, a wymienić go po powrocie bo jadę tylko na dwa tyg,. czyli powiedzmy że dostanę akt w okolicach maja jadę w czerwcu na starym i w lipcu czy pod koniec czerwca wystąpię o wymianę w USA. Czy będę mieć jakieś problemy z wjazdem czy wyjazdem z kraju? Czy muszę czekać aż załatwię paszport i dopiero jechać do Polski? pozdrawiam
sly6 Napisano 23 Marca 2011 Zgłoś Napisano 23 Marca 2011 jak sie wyrobisz w tych 90 dniach to tak mozesz zrobic ze wrocisz do USA i tam go wymienisz.
domi130 Napisano 23 Marca 2011 Zgłoś Napisano 23 Marca 2011 Dzięki, już nawet napisałam do USC maila dla pewności. mam nadzieję, że mi odpowiedzą w miarę szybko.
monikatommy Napisano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2011 Dokladnie. Kiedys z powodu niewiedzy urzednika konsulatu zaplacilem wiecej niz powinienem. Po zwroceniu uwagi, pracownik konsulatu kazal mi napisac PODANIE o zwrot moich wlasnych pieniedzy!Czek przyszedl po jakichs 2 miesiacach. Pelny profesjonalizm. Cześć, Od paru godzin próbuję rozkminić jak załatwić paszport z nowym nazwiskiem. Mieszkam w Maine, miałam nadzieję, że mogę załatwić to w konsulacie w Bostonie, dlaczego więc na stronie tego konsulatu mówią, żeby wysłać im list prosząc o odesłanie aplikacji paszportowej, na adres konsulatu w NY. Czy muszę jednak jechać do NY? Inna sprawa, ktoś tu pisał, że żona co środę do konsulatu próbuje się wbić i się jej nie udaje. Ja mieszkam koło Augusty w Maine, nie mogę co tydzień dojeżdzac sobie 5 godzin samochodem do Bostonu albo 8 do NY po to żeby mnie nie wpuścili. Nie stać mnie by było nawet na cotygodniowe koszty paliwa. Zresztą narazie mam learner's permit i sama jechać nie mogę nigdzie, musi mąż mnie zawieźć. Pasierba musielibyśmy też wziąć ze sobą, a nas nie wpuszczą? Co to ma znaczyć? Nie mam też jeszcze umiejscowionego aktu malzenstwa w Polsce(chce to zrobic przez pelnomocnika- mame). Nie spodziewalam sie ze moga wystapić takie hece , to co, nie dadzą mi terminu, mam w spiworze spać pod konsulatem NY czy pod Bostonowskim az mnie wpuszcza? nie ma ustalonej daty i godziny wizyty? , to jaką ja mam pewnosc ze mi sie uda w te 90 dni paszport wymienić??????????????? Honestly, krew mnie zalewa jak myślę o tym. Czy ktoś wie czy w Bostonowskim konsulacie da się to zalatwic? Jak się umowic? ile razy klikam na informacje paszportowe, odsylają do glownej strony konsulatu w NY. Moni
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.