Joanna30 Napisano 27 Maja 2009 Zgłoś Napisano 27 Maja 2009 Zgadza się Ale może komuś wystarczy 1 miesiąc, żeby zwiedzić np. Nowy Jork
karolincia092 Napisano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2009 a ja zaplacilam jakos ponad 2900zl - 15 lipiec do Chicago
marbella Napisano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2009 zaplaciłam 3000zł z groszami Warszawa - Paryż - Seattle i z powrotem, wylot 15 czerwca, linie Air France, gdybym zdecydowała się 2 tygodnie wcześniej zapłaciłabym 2700zł
grodek Napisano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2009 Słuchajcie, tak z czystej ciekawości - piszecie o dużych restrykcjach tanich biletów kupowanych przez pośredników jak flysiesta czy expedia. Mam w związku z tym pytanie - co obejmują te restrykcje? Bo zrozumiałem dla mnie jest, że np. w przypadku rezygnacji nie jest zwracana taryfa podstawowa (czyli de facto kwota za sam przelot), ale chyba powinny być zwrócone opłaty dodatkowe (podatki, opłaty lotniskowe, bezpieczeństwa, etc)? Jak to wygląda w praktyce? Mam to przećwiczone na Air France (na szczęście nie na sobie, w dniu wylotu do USA kolega zorientował się, że zgubił paszport). Tam na 2 godziny przed rozpoczęciem podróży, w biurze AF na Okęciu oddali mu wszystkie opłaty oprócz wspomnianej taryfy podstawowej (konkretnie bilety były po 1700zł, a zwrot wyniósł 1100zł). Gość jest zresztą wybitnie pechowy, bo 2 lata temu ćwiczył to samo w Miami i też z Air France. Powód był co prawda inny, ale zawsze... Czy dobrze rozumiem, że w przypadku biletu kupionego u pośrednika nie ma takiej opcji? Bo jeżeli tak to rzeczywiście kupowanie tam biletów z większym wyprzedzeniem jest sporym ryzykiem. Pomijam już kwestię, że chyba nie rozliczenie się z podatków i opłat pobranych od czegoś czego de facto nie ma jest chyba niezgodne z prawem... Nigdy nie kupowałem biletów na takich portalach, jakoś zawsze trafiam na dobre ceny bezpośrednio na stronach linii. Stąd moja ciekawość. Mam nadzieję, że nie przyda mi się to nigdy, ale zawsze lepiej wiedzieć...
sveg Napisano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2009 we flysiesta za zwrot biletu zapłaciłbym 619zł za bilet za 2149zł, poza tym flysiesta kręci wały z opłatami paliwowymi czy coś, więc też inaczej trochę to wygląda
andyopole Napisano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2009 zaplaciłam 3000zł z groszami Warszawa - Paryż - Seattle i z powrotem, wylot 15 czerwca, linie Air France, gdybym zdecydowała się 2 tygodnie wcześniej zapłaciłabym 2700zł Juz jest "after birds" czyli "po ptokach" ale sprawdz polaczenie przez KLM-NWA, bywa tansze.
Saka Napisano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2009 2800zl Berlin Tegel- JFK- Richmond. Nie najgorzej Aha dodam, ze bilet na 16.06, wiec 11 dni przed wylotem.
sly6 Napisano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2009 saka a jaka linia lotnicza jesli mozna wiedziec
Saka Napisano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2009 saka a jaka linia lotnicza jesli mozna wiedziec Delta Airlines, moglbym taniej za 2,5tys zl, przez Newark i Continental Airlines, ale chcialem przez JFK
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.