Skocz do zawartości

Dv 2013 Koszt, Procedura

Piotrek1979

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie mam zamiaru nic nikomu zabierac ani złosliwie cokolwiek robić tylko zabezepieczyć sie.

hehehe...nasluchales sie chyba tych majaczen polskiego ministra w parlamencie europejskim....

tak, zabezpieczaj sie- dzieki takim jak ty administracja w waszyngtonie albo w ogole zlikwiduje te "loterie" albo obostrzy wymagania wobec permanent residents tak, ze tylko ci faktycznie zdesperowani i bez drogi powrotu do kraju urodzenia ( np z powodu czekajacych ich tam represji) beda mogli w ogole myslec o zielonej karcie

taki byl zreszta cel polityki imigracyjnej usa w latach 60tych, 70tych i 80tych: umozliwic osiedlenie na terenie stanow zjednoczonych osobom represjonowanym z roznych wzgledow w swoich krajach, dla ktorych to osob pozostanie na terenie tych krajow wiazaloby sie z duzym ryzykiem eskalacji represji ( z utrata zycia wlacznie)

pomysl o tym, polski "biznesmenie" zanim przystapisz do nastepnej "loterii" ( jesli takowa w ogole bedzie)

• Odpowiedzi 213
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

makdonald to ciekawe a mianowicie jakie osoby powinny wyjezdzac a jakie nie powinny na stale na emigracje?

Moj kumpel mial wielkie plany, prace zalatwiona juz w Polsce, umowa podpisana, nawet szefa poznal jeszcze tutaj, pracodawca byl sumienny, przed wyjazdem oplacil mu nawet doszkalajace kursy z angielskiego mimo ze niezle ten kolega nim wladal, a jak wyjechal to dostal krecka i wrocil za 2 tygodnie. W Polsce nie zostawil nikogo waznego oprocz matki i ojca, ale on juz byl dorosly.

Znowu nastepny kolega ma (miał?) zone, dwojke dzieci i jak pojechal tak przepad na zawsze tylko kase przysylal, ale juz z 15 lat go nie widac.

To ciekawe bo jak mozna nakreslic portret psychologiczny przyszlego emigranta do Stanow, skad mozesz wnioskowac jak kto sie zachowa i jaki ma charakter, czy wytrwa czy nie.

Moim zdanie nie mozna kogokolwiek osadzac i pisac ze nie podola, no chyba ze swojego brata ktorego zna sie od dziecka.

ja to wszystko najwyrazniej widze ze swojej wlasnej perspektywy

ale z czyjej perspektywy mam widziec ?

chyba wazny jest tu moment oczekiwan wobec nowego kraju i swiadomosc tego co zostawia sie w starym

w moim przypadku w starym kraju nic nie pozostawialem zas w stosynku do ameryki nie mialem jakichs wielkich oczekiwan

ale to tylko ja :)

Napisano

zielona karta i zabepieczenie>tzn ze jak bedzie ok w Polsce i Unii to bede mieszkac tutaj a jak zle to w USA?

to nie tak dziala ta karta i jak urzad-urzednik zobaczy ze sobie latasz jak turysta to powie ze moze wiza turystyczna bedzie lepsza lub tez skieruje sprawe do Sadu o odebranie GC ..

Napisano

hehehe...nasluchales sie chyba tych majaczen polskiego ministra w parlamencie europejskim....

tak, zabezpieczaj sie- dzieki takim jak ty administracja w waszyngtonie albo w ogole zlikwiduje te "loterie" albo obostrzy wymagania wobec permanent residents tak, ze tylko ci faktycznie zdesperowani i bez drogi powrotu do kraju urodzenia ( np z powodu czekajacych ich tam represji) beda mogli w ogole myslec o zielonej karcie

taki byl zreszta cel polityki imigracyjnej usa w latach 60tych, 70tych i 80tych: umozliwic osiedlenie na terenie stanow zjednoczonych osobom represjonowanym z roznych wzgledow w swoich krajach, dla ktorych to osob pozostanie na terenie tych krajow wiazaloby sie z duzym ryzykiem eskalacji represji ( z utrata zycia wlacznie)

pomysl o tym, polski "biznesmenie" zanim przystapisz do nastepnej "loterii" ( jesli takowa w ogole bedzie)

No jak?! Nie po to syn mojego króla Władysława Warneńczyka odkrywał ten burdel, żeby teraz jakiś potomek zapijaczonego nieudacznika z brytanii odmawiał mi prawa do egzystencji tam. Uzurpuję sobie prawo do kawałka tej ziemi... i ch.j. lol

Napisano

Wyjaśnie o co mi chodzi? dzis prowadze firme nawet dobre zyski itp. Ale czemu mam zostawic wszystko i jechać jak sie spełni jak w piosence "funky polak". A tak pojazdę sam nawet na rok i zobaczymy. A w tym czasie moja zona jak sie dowie ze jest tam mleko i miód płynace. to wtedy sprzedamy dom, firme oddam w dobre rece i wyjadę. Bo co zrobie jak wszystko sie sprzeda a tam sie okarze np . ze sie nie nadaje do zycia w takim społeczenstwie. Ja to tam bajka ale dzieci tez musza miec edukacje itd itd.

cos czuje ze dostaniesz duzego kopniaka ze mleko i miod uszam ci poleci ....hehhe, twoje plany tylko to potwierdzaja, masz za duze oczekiwania w stosunku do rzeczywistosci i zostaniesz brutalnie sprowadzony na ziemie, lepiej zostan w kraju i patrz jak dorastaja dzieci-"metry" w polsce waza tyle samo co w stanach :)

Napisano

Nie każdy patrzy na życie przez pryzmat zarabianych pieniędzy. Można mieć w Polsce ładnie ustawione życie, ale może ktoś chcieć nie całkiem czegoś więcej, a może raczej czegoś innego. Facet się pyta, bo się zastanawia - i rozumiem go, osobiście nie mam dzieci, firmy, swojego mieszkania, stałej pracy itp, a jednak zostawienie tego, co mam to nie taka prosta sprawa.

Jeśli komuś jest w Polsce finansowo dobrze, to się ma cieszyć? Tkwić w sytuacji, która nie koniecznie jest tak na prawde wspaniała?

Nie oceniajcie ludzi na podstawie paru postów i jeśli nie macie do powiedzenia nic na zadane pytania, to udzielajcie się na onecie - zawsze znajdzie się jakiś drugi do bezsensownej dysputy.

Napisano

cos czuje ze dostaniesz duzego kopniaka ze mleko i miod uszam ci poleci ....hehhe, twoje plany tylko to potwierdzaja, masz za duze oczekiwania w stosunku do rzeczywistosci i zostaniesz brutalnie sprowadzony na ziemie, lepiej zostan w kraju i patrz jak dorastaja dzieci-"metry" w polsce waza tyle samo co w stanach :)

hehe....red ladnie to ujales....tak "po poetycku"

nawet wojaczka rafala na pomoc wolac nie trzeba

Widze makdonald ze piszesz bzdury i jeszcze nie dostałeś ostrzeżenia. problemem jesteś Ty ale sam dla siebie, bo na forum to raczej tylko płaczesz. Wszystko jasne. A tak nawiasem mówiąc dla niejednego polaka wstać o 6.00 rano i iść do roboty to jak dla drugiego ładować metry cały dzień w lesie. I obydwaj są równo wykonczeni. Pozdrawiam.

pisze "bzdury" bo chyba juz za dlugo tu mieszkam

a z tymi metrami to kolega red powyzej trafnie ci doladowal...hehehe

Nie każdy patrzy na życie przez pryzmat zarabianych pieniędzy. Można mieć w Polsce ładnie ustawione życie, ale może ktoś chcieć nie całkiem czegoś więcej, a może raczej czegoś innego. Facet się pyta, bo się zastanawia - i rozumiem go, osobiście nie mam dzieci, firmy, swojego mieszkania, stałej pracy itp, a jednak zostawienie tego, co mam to nie taka prosta sprawa.

Jeśli komuś jest w Polsce finansowo dobrze, to się ma cieszyć? Tkwić w sytuacji, która nie koniecznie jest tak na prawde wspaniała?

Nie oceniajcie ludzi na podstawie paru postów i jeśli nie macie do powiedzenia nic na zadane pytania, to udzielajcie się na onecie - zawsze znajdzie się jakiś drugi do bezsensownej dysputy.

to szkoda, ze nie masz ani dzieci ani jakiejs wlasnosci, za ktora bylbys odpowiedzialny

ominela cie kwintesencja zycia

a teraz mozesz juz isc odrabiac te lekcje...hehehe

Napisano

szkoda mi takich ludzi naprawde co wzieli 600 dolców w 1987 wyjechali kopani byli całe życie naprawde szkoda. a przeciez wystarczylo troszke pomysleć. Ja wychodze z tego ze w polsce radzę sobie i tam też mam zamiar. I jeszcze jedno skąd sie bieże to ze polak polaka zgnoi za granica ano stąd dzieki ludziom takim jak towarzysz makdonald ma w d..pie wszystkich i wszystko

Napisano

szkoda mi takich ludzi naprawde co wzieli 600 dolców w 1987 wyjechali kopani byli całe życie naprawde szkoda. a przeciez wystarczylo troszke pomysleć. Ja wychodze z tego ze w polsce radzę sobie i tam też mam zamiar. I jeszcze jedno skąd sie bieże to ze polak polaka zgnoi za granica ano stąd dzieki ludziom takim jak towarzysz makdonald ma w d..pie wszystkich i wszystko

Dokładnie ,poczytaj sobie wpisy tego człowieka na innych tematach tego forum .Jest to samo ,zgnoi każdego kto ma inne zdanie niż on . Uważa ,że jest najmądrzejszy na świecie . :) Szkoda ,że się nie ujawnia gdzie mieszka w USA ( chyba się wstydzi).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...