Skocz do zawartości

Dv 2013 - Co Po 1 Maja 2012?pytania,odpowiedzi

sly6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

haneczka a jak jest,moze sama zadzwonisz sie dowiesz ;)

ja zmila checia zadzwonie :)a moze ktos napisze :)

pamietam na innym forum ,ludzie dostawali wizy na pobyt staly bez matury ;) szkoda ze nie ma tego forum i tych wpisow :)

ale wtedy nauka trwala 12 lat :) czy tam wiecej a nie jak teraz i tutaj moze byc odpowiedz tak samo :)

• Odpowiedzi 3 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Sly, nie ma sensu dzwonić, bo już jedna osoba dzwoniła i uzyskała odpowiedź. Tym bardziej, że mnie to bezpośrednio nie dotyczy, mam wykształcenie wyższe, więc akurat nad tym średnim wykształceniem się jakoś specjalnie wcześniej nie zastanawiałam. Zainteresowało i zastanowiło mnie to w momencie jak rozpoczęła się tutaj dyskusja na ten temat. Uważam, że trzeba poczekać, aż znajdzie się osoba, która wysyłała zgłoszenie, została wylosowana i ma wykształcenie średnie, ale nie podchodziła do matury. Jak taka osoba będzie po rozmowie i coś napisze, to wszelkie nasze wątpliwości zostaną rozwiane. Ja też zawsze uważałam, że wykształcenie średnie uzyskuje się po ukończeniu szkoły średniej, nawet jeśli nie przystępowało się do matury. Tylko, że ja się kieruje tym co jest przyjęte w naszym kraju, a w loterii to nie ma znaczenia. Liczy się regulamin loterii i przepisy jej dotyczące, które ustanowili amerykanie. Mam nadzieję, że dla tych osób, które mają ukończoną szkołę średnia (bez matury) i zostały wylosowane, sprawa zostanie rozstrzygnięta z korzyścią. Zobaczymy. Może ktoś coś napisze jak będzie po rozmowie, ale skoro piszesz, że były osoby, które miały wykształcenie średnie bez matury i przyznawano im GC to ja ci wierze :) .

Napisano

Tylko, że tu nie jest ważne co nam się wydaje i jak to jest przyjęte w naszym kraju, tu jest ważne jak to jest interpretowane przez Amerykanów.

Świeta prawda haneczka, ważne jest to jak sobie nasze realia interpretuje ambasada i co dla nich jest średnim wykształceniem a nie to co stanowi nasza ustawa.

Chyba trzeba poczekać na osoby które nie maja matury a otrzymają wizę w tej edycji loterii. Tak jak napisał sly kiedys były takie osoby pytanie jest czy teraz amerykanie mają takie same podejscie czy coś sie u nich po latach zmieniło. IMHO ktos kto nie podchodził do matury a ma odpowiednie doświadczenie zawodowe i kwalifikacje i ukończył szkołę średnią powinien otrzymać GC...

Napisano

IMHO ktos kto nie podchodził do matury a ma odpowiednie doświadczenie zawodowe i kwalifikacje i ukończył szkołę średnią powinien otrzymać GC...

1. Jeśli wymogiem jest matura, to nie otrzyma GC. Jeśli ma doświadczenie zawodowe, ale nie w zawodzie z listy, to nie otrzyma GC.

2. Jeśli wymogiem jest matura, to nie otrzyma GC. Jeśli ma doświadczenie zawodowe w zawodzie z listy, to (jeśli spełnia inne kryteria, np. niekaralność), to najprawdopodobniej otrzyma GC (zakładając, że będzie zaposzony na rozmowę).

Napisano

1. Jeśli wymogiem jest matura, to nie otrzyma GC. Jeśli ma doświadczenie zawodowe, ale nie w zawodzie z listy, to nie otrzyma GC.

2. Jeśli wymogiem jest matura, to nie otrzyma GC. Jeśli ma doświadczenie zawodowe w zawodzie z listy, to (jeśli spełnia inne kryteria, np. niekaralność), to najprawdopodobniej otrzyma GC (zakładając, że będzie zaposzony na rozmowę).

Dziękuję Joanna za wyjasnienie...

Teraz sie tak zastanawiam, jak to jest z karalnościa bo wg prawa amerykańskiego nic się nie przedawnia, czyli jak ktos był kiedys karany to jest karany..

A teraz zagadka... jak to sie ma do władz komunistycznych i poprzedniego systemu ...? Czy jak ktos był karany w poprzednim systemie np za ulotki solidarności i siedział w wiezieniu to jest karany wg Amerykanów? teoretycznie tak ale z drugiej strony w stanie wojennym sporo osób leciało do USA i tam zostawało rezydentami z racji tego że groziły im represje i więzienie po powrocie do kraju i systemu komunistycznego...

Tamte czasy mnie nie dotycza i pewnie większości z was ale zastanawiam sie jak amerykanie karanie w tamtych czasach rozpatruja i czy w ogóle sie to liczy....

Ale chyba musza podchodzić do tego zupełnie inaczej bo inaczej to prawie każdy z naszych polityków byłby karany :)

Napisano

mikun juz wiele razy pisalem o tym

to ze jestes karany nie oznacza ze masz zakaz wjazdu..zalezy za co to bylo,kiedy...to sie liczy .

wez takie cos pod uwage..wiele osob za takie wiezienia dostawalo azyl na zachodzie :) to samo w USA

byla tutaj taka osoba co miala tak i dostala pobyt staly w USA

Napisano

Według informacji z linka który podał maciopa (http://www.admission...in/othcntry.htm) polskim odpowiednikiem ukończenia amerykańskiej szkoły średniej jest liceum albo technikum z maturą. To jest argument za. Natomiast regulamin do loterii definiuje wykształcenie średnie jako "pomyślne ukończenie dwunastoletniego programu nauczania szkoły podstawowej i średniej" co można zrozumieć jako ukończenie szkoły średniej z maturą lub bez niej. Ciekawym zdaniem w instrukcji jest - "Osoba ubiegająca się o wizę DV musi posiadać pełne wykształcenie średnie lub jego odpowiednik". Pełne wykształcenie średnie czyli wg. amerykańskich standardów szkoła średnia ze zdaną maturą? Odpowiednik - szkoła średnia rozumiana przez nasze prawo lub po prostu 12 lat nauki?

Ten temat ma jeszcze drugie oblicze. Przeczytałem wiele artykułów zachęcających do wzięcia udziału w DV-Lottery i w żadnym z nich, nigdy nie informowano o konieczności posiadania zdanej matury. Jeśli matura jest jednym z wymogów to mnóstwo ludzi zostało wprowadzonych w błąd i w razie wygranej ktoś może stracić sporo czasu, nerwów i pieniędzy.

Napisano

Witam,

mam mały problem spotkanie mam ustalone na 4 lutego w ambasadzie a mój mąż nagle powiedział mi że on nie pojdzie na badania a tym bardzie nie pojedzie do Warszawy bo on nie chce wyjechać. Moje pytanie brzmi czy ja mogę z dzieckiem starac sie o GC bez męża (oczywiscie ja jestem głównym aplikantem). prosze o odpowiedz

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...