lucy79 Napisano 12 Września 2013 Zgłoś Napisano 12 Września 2013 Tak, jesteś zobowiązana placic podatki od momentu zostania rezydentem (a dokładnie to rozliczac sie z nich), rozliczasz się rocznie, a dochód w Polsce od którego zaplacisz podatek w Polsce będzie do pewnej kwoty objęty exclusion tak ze nie będziesz musiała płacić podwójnie. Dzieki Kzielu Co prawda w polsce nie mieszkam, musze sie wiec zorientowac jak to jest tu gdzie jestem... Jak dobrze pamietam rozliczanie w stanach jest w kwietniu? Czyli od stycznia 2014 jak juz bede rezydentem, bede musiala juz sie w kwietniu rozliczyc? A jaki podatek sie placi? Bozszzze, moze zadaje glupie pytania, ale nigdy znajomosc podatkow mi "nie siedziala" Dzieki i pzodrawiam!!!
kzielu Napisano 12 Września 2013 Zgłoś Napisano 12 Września 2013 Rozliczanie jest do 15 kwietnia, podatki sie placi federalne, stanowe i lokalne...
lucy79 Napisano 12 Września 2013 Zgłoś Napisano 12 Września 2013 Rozliczanie jest do 15 kwietnia, podatki sie placi federalne, stanowe i lokalne... Dzieki jeszcze raz! Troche mi to rozjasnilo nieco sytuacje podatkowa Pozdrawiam
mi0706 Napisano 12 Września 2013 Zgłoś Napisano 12 Września 2013 Tak, jesteś zobowiązana placic podatki od momentu zostania rezydentem (a dokładnie to rozliczac sie z nich), rozliczasz się rocznie, a dochód w Polsce od którego zaplacisz podatek w Polsce będzie do pewnej kwoty objęty exclusion tak ze nie będziesz musiała płacić podwójnie. A powiedz Kzielu co to oznacza "do pewnej kwoty". Czy to oznacza, że jeżeli ją przekroczę to płacę podatek i w PL i w US?
paradoox Napisano 12 Września 2013 Zgłoś Napisano 12 Września 2013 Tak na marginesie zapytam: są gdzieś informacje ile wydali już wiz w DV2013 czy dane będą znane dopiero po zakończeniu?
arbo Napisano 12 Września 2013 Zgłoś Napisano 12 Września 2013 A powiedz Kzielu co to oznacza "do pewnej kwoty". Czy to oznacza, że jeżeli ją przekroczę to płacę podatek i w PL i w US? A czy to nie jest tak, że jak masz GC to masz pełne prawa podatkowe w USA (rezydent podatkowy) i to jest tak jak byś z założenia był powyżej 183 dni poza Polską. Co oznacza, że dochodów z USA nie musisz pokazywać w Polsce. Wydaje mi się, że to tak działa. Chociaż nie wiem jak to jest po tym porozumieniu podpisanym przez Prezydenta w lutym 2013 (ale byłoby bez sensu gdyby było inaczej).
kzielu Napisano 12 Września 2013 Zgłoś Napisano 12 Września 2013 A powiedz Kzielu co to oznacza "do pewnej kwoty". Czy to oznacza, że jeżeli ją przekroczę to płacę podatek i w PL i w US? Dokladnie - tax exclusion w US podatku zaplaconego w innym kraju (zakladajac po pierwsze ze ten kraj i US ma podpisane tax treaty - Polska ma, AUS - wydaje sie miec ale nie znam szczegolow - poczytaj tu http://www.irs.gov/Businesses/International-Businesses/Australia-Tax-Treaty-Documents ) obowiazuje do pewnej kwoty. W 2011 jak sie rozliczalem w obydwu krajach, ta kwota to byla ~$58k - o ile dobrze pamietam. Teraz chyba jest wyzsza.
mi0706 Napisano 12 Września 2013 Zgłoś Napisano 12 Września 2013 Dzięki, a jakiego typu dokumenty przedstawiasz dla IRS, żeby udokumtować polskie dochody?
kzielu Napisano 12 Września 2013 Zgłoś Napisano 12 Września 2013 Zasadniczo ja nie przedstawialem zadnych, wpisalem po prostu sume zarobkow w odpowiednie miejsca w formularzach, od nadzwyzki ponad exclusion zaplacilem podatek (a dokladnie dostalem mniejszy return) - generalnie IRS nie wymaga przedstawienia jakichkolwiek dokumentow i prawdopodobnie mozliwosc ewentualnej kontroli jest znikoma, jednak po pierwsze to nie mialem zamiaru nic ukrywac, po drugie z IRS lepiej zyc w zgodzie...
mi0706 Napisano 12 Września 2013 Zgłoś Napisano 12 Września 2013 pytam dlatego, że ja chce żyć z nimi w zgodzie. Dzięki
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.