ilya_ Napisano 1 Maja 2012 Zgłoś Napisano 1 Maja 2012 czyli wnioskując z powyzszych: mając tydzien: albo skupiasz sie na zwiedzaniu przez ten tydzien NY tylko... albo robisz objazdówke po wschodnim wybrzezu np 1 dzien tu, 1 tu itd....[ nie polecam ]
agfuda Napisano 1 Maja 2012 Zgłoś Napisano 1 Maja 2012 dobrą alternatywą od noclegu w nowym jorku może byc znalezienie jakiegoś spania w new jersey, w miastach typu clifton, paterson, passaic. przejeżdzają przez nie małe busy, które jeżdzą całą dobę średnio co 5 minut, docelowo zatrzymują się chyba w samym centrum manhattanu (niedaleko bryant park). jedzie się około 40 minut a bilet kosztuje ok. 5 dolarów. jest to mega wygodne, a może w tych miastach można znaleźc jakieś tańsze spanie niż w NY
janek1984 Napisano 1 Maja 2012 Zgłoś Napisano 1 Maja 2012 Bilet w 2 strony LOT o tej porze licz 2500-3000zł bezpośredni, wejdz sobie na www.bazarynka.com tam poszukaj w wynajem pokoju, bo jesli jedziesz na tydzien to moze sie dogadasz i przenocują cie na tydz( za 100-150$)gdzies skoro jedzIesz na wycieczke to nie bedziesz siedizal na kwaterze dniami tylko nocleg mam na mysli NY oczywiscie wiec kasa w w kieszeni śniadanka mozesz chodzic na gotowe sniadania w jakims deli-grocery po 5-8$ polecam mape maista i w ciagu paru godzin zobaczysz jak poruszac sie metrami, kupisz sobie tygodniową metro-card za 29$ chyba i robisz sobie fajne wycieczki jak cos to pisz pozdro
ASKA4 Napisano 1 Maja 2012 Zgłoś Napisano 1 Maja 2012 Do Waszyngtonu mozesz tez pojechac z Chinatown takiego typu autobusem- tu przyklad: https://www.apexbus.com/ www.gotobus.com Bardzo to tanie, ale ma swoje haczyki!!! Trzeba byc sporo przed odjazdem, bo bedzie bitwa z ciemnoskorymi i chinczykami o miejscowki. Nie jest to w zadnym wypadku luksus! Wrecz przeciwnie, ale jak TANIO!!!!! Okolo 20$ ! Moze tez tak byc, ze jak za dlugo posiedzisz w czasie postoju na stacji benzynowej w lazience lub sklepie, to autobus odjedzie bez Ciebie! Bylam swiadkiem! Chciaz ludzie w autobusie protestowali, skosnooki kierowca i bagaze odjechaly, a kobieta zostala w nocy na stacji. Nie wiem co bylo dalej, bo po odebraniu bagazy on odjechal gdzies z jej walizka i rzeczami...
olivier85 Napisano 1 Maja 2012 Autor Zgłoś Napisano 1 Maja 2012 Jak dlugo trwa zalatwianie wizy od momentu wypelnienia wniosku ? Pytam orientacyjnie.
sly6 Napisano 1 Maja 2012 Zgłoś Napisano 1 Maja 2012 z dhl czy bez jak z dhl to z kolo 10 dni ale pamietaj ze czym blizej wakacji tym ten czas sie wydluzy.
olivier85 Napisano 2 Maja 2012 Autor Zgłoś Napisano 2 Maja 2012 jakie polecacie tanie hotele/motele w Ny lub gdziekolwiek gdzie bede mogl sie tanio i szybko dostac ? Jakie są ceny za taksówki ? Czym poruszac sie z lotniska ?
Joanna30 Napisano 2 Maja 2012 Zgłoś Napisano 2 Maja 2012 Po NYC najlepiej poruszać się metrem. Żadną taksówką A czym z lotniska do miasta, to najlepiej sprawdzisz na stronie lotniska.
olivier85 Napisano 16 Września 2012 Autor Zgłoś Napisano 16 Września 2012 Witam, Temat powraca. Wakacyjny urlop spedzilem nad cieplym morzem a za to w grudniu (moze tez byc listopad) chce jechac do NY. Lufthansa ma fajne promocje z Poznania via Frankfurt do NY za 2000 zł w dwie strony. Wylot na max tydzien (np. 4-5 nocy ze wzgledu na ograniczenia urlopowe i obowiazki). Wyjazd samemu, chyba ze ktos z forum bylby chetny. Razem zawsze lepiej. Na wszystko chcialbym przeznaczyc max 5-6 tys. zl. Ogolnie mam wiele pytan. Pierwsze to jaki hotel/motel/hostel ? Chce cos taniego, sprawdzonego i wolalbym spac samemu niz np. w 6 osobowym pokoju. Dla mnie bezpieczniej. Najbardziej przeraza mnie sprawa wizy i tej biurokracji. Co trzeba zalatwic, jak wypelnic ? Czy warto wczesniej rezerwowac bilet czy najpierw wize (rozsadek mowi ze wize) ? Jak poruszac sie po NYC ? Czym z lotniska do 'miasta'. Jest jakis internetowy przewodnik po miescie ? Ile czasu zajmie mi zalatwianie tego wszystkiego ? Z gory dziekuje za pomoc Pozdrawiam
Joanna30 Napisano 16 Września 2012 Zgłoś Napisano 16 Września 2012 Oczywiście, że najpierw wizę. Wszelkie informacje na temat wizy znajdziesz na stronie ambasady USA. Kwestia "załatwienia" wizy, to okres dość krótki, w granicy tygodnia.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.