marzen Napisano 13 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Chciałabym jak najszybciej wyjechac do Stanów do narzeczonego który jest obywatelem. 1. Prosze o rade czy krócej trwa proces oczekiwania na wizę narzeczeńską K1 (czy to możliwe że tylko 4 miesiące) czy też na wize CR1 (wiem że teraz trzeba dokumenty wysłać do USA, nie można juz składać w ambasadzie w Polsce co wydłuża proces oczekiwania). 2. Czy fakt że przebywałam w USA przez 2 lata nielegalnie (przesiedziałam na wizie F1, po skończeniu college powinnam wyjechać) oraz że pracowałam nielegalnie i rozliczałam sie z podatków może spowodować ze odmówia mi wizę K1? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nigella Napisano 13 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 1. Prosze o rade czy krócej trwa proces oczekiwania na wizę narzeczeńską K1 (czy to możliwe że tylko 4 miesiące) Nie ma reguły. Ja na K-1, od momentu złożenia papierów w USA, czekałam 10 miesięcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackie Napisano 13 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Czy fakt że przebywałam w USA przez 2 lata nielegalnie (przesiedziałam na wizie F1, po skończeniu college powinnam wyjechać) oraz że pracowałam nielegalnie i rozliczałam sie z podatków może spowodować ze odmówia mi wizę K1? Jest b. prawdopodobne że masz zakaz wjazdu do USA na 10 lat. Jak dokładnie wygląda Twoja sytuacja? Kiedy wyjechałaś z USA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly6 Napisano 13 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Przy wizach F-1 i wizach J-1 nie ma sie zakazu wjazdu,pisala o tym duzoo juz Karina,nawet artykul ostatnio byl w dzienniku Ale jest inny problem,praca nielegalnie,masz plusa za rozliczanie sie ale masz chyba numer SSN? Jak praca nielegalna wyjdzie a moze wyjsc to dostaniesz zakaz wjazdu na kazdy rodzaj wizy a wtedy bez waiver sie nie obejdzie a to wydluzy proces wyjazdu. Co do okresu oczekiwania to nie wiem skad masz takie informacje ale dawnoo sie skladalo papiery w Polsce i to trwalo krotko,potem ten czas zostal zrownany z osobami co czekaly z Polski ale mialy skladane papiery w USA. az do teraz ze nie ma juz skladania papierow w Ambasadzie USA w Polsce ale i wtedy nalezalo sie kwalifikowac aby takie papier skladac w Polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackie Napisano 13 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Przy wizach F-1 i wizach J-1 nie ma sie zakazu wjazdu,pisala o tym duzoo juz Karina,nawet artykul ostatnio byl w dzienniku Napisałam "może" i poprosiłam o przybliżenie sprawy, bo sam fakt że "nie da się przesiedzieć" wiz o których piszesz nie obejmuje spraw gdy ktos w międzyczasie staral się np. o zmianę lub przedłużenie statusu i miał odmowę. No chyba że się b. mylę, ale o tym, z tego co pamiętam, też kiedyś Karina pisała. Nielegalna praca to kolejna para kaloszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
River Napisano 13 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Nie ma reguły. Ja na K-1, od momentu złożenia papierów w USA, czekałam 10 miesięcy. Dokladnie.Ja czekalam okolo 4 miesiecy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marzen Napisano 13 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Dziękuje za odpowiedzi. Tak, mam SSN i pracowalam na nim przez 2 lata po skonczeniu college. A o inna wize w tym czasie sie sie staralam i nie zmienialam statusu. W USA łącznie byłam 6 lat z czego 4 legalnie (chodzac do szkoly) i rok temu wróciłam do Polski. Czyli na wizę K1 raczej nie mam szans? A czy po ślubie z obywatelem i staraniu sie o wize CR1 nielegalny pobyt i praca moga zostac "wybaczone"? Ile teraz w przyblizeniu trwa okres oczekiwania na CR1? Dziękuje za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzielu Napisano 13 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Wybaczyć mogę przy adjustment of status, w procesie konsularnym nie wybaczają i trzeba wystąpić o inadmissibility waiver I-601 - ale wcześniej musisz przejść CR-1 i muszę Ci jej odmówić - w Twoim przypadku nie ma pewności czy będziesz inadmissable. CR-1 trwa koło 8-10 miesiecy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karina Napisano 13 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Gorzej bedzie jak sie bedzie starala o K-1, dostanie, a pozniej przy adjustment jej zarzuca, ze nie powinna byla w ogole K-1 dostac, bo pracowala nielegalnie... Wtedy ma sprawe do immigration court. K-1 jest wiza nieimigracyjna, i ma sporo minusow... Najlepiej aby porozmawiala z kims kto przeanalizuje jej sprawe i wspolnie podejma decyzje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly6 Napisano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Karina to samo mialem wczoraj napisac,ze moze dostac wize a potem powiedza ze nie powinna.. To samo jest z wiza cr1 ,dlatego nalezy to dobrze przemyslec co zrobic i jak ,bo to ze cos sie dostaje nie oznacza ze bedzie wszystko dobrze potem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.