lochraven Napisano 19 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 19 Lipca 2012 Trochę późno - bo papierów trzeba sporo! Życzę powodzenia z AOS-em, to dopiero prawdziwy pain in the ass
Nigella Napisano 19 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 19 Lipca 2012 Podstawową formą jest I-485 (Application to Register Permanent Residence or Adjust Status). Do tego dołączasz: G-325A (Biographic Information) oraz I-765 (Application for Employment Authorization - dokument, na podstawie którego dostaniesz zezwolenie na pracę, uwaga: karta jest za darmo, jeśli wysyłasz wszystko razem). Jeśli chcesz w najbliższym czasie podróżować poza USA, jeszcze przed otrzymaniem zielonej karty, musisz dodatkowo wypełnić I-131 (Application for Travel Document, niestety nie jest w cenie pakietu). Poza tym musisz dołączyć: Vaccination Documentation Worksheet (karta szczepień wypełniona przez lekarza wyznaczonego przez ambasadę w Polsce), ksero paszportu (strona z wizą i pieczątką wbitą po wjeździe oraz strona z danymi osobowymi), ksero I-94 (tego białego świstka Departure Record), ksero dowodu osobistego (obie strony), pełny akt urodzenia wraz z podpisanym przez siebie tłumaczeniem. Twój mąż musi wypełnić I-864 (Affidavit of Support), potrzebne będą też Twoje zdjęcia a la paszportowe (ja dołączałam bodajże cztery - dwa do I-485 i dwa do I-765, tak mi się wydaje, ale pewności nie mam). To mniej więcej tyle, ale nie polegaj na tym, co napisałam w 100% - koniecznie odwiedź uscis.gov i tam poszukaj dokładnie, jakie dokumenty będą potrzebne, spisałam to, co pamiętam, żeby dać Ci jakiś tam obraz, ile jest z tym roboty. "Pain in the ass" - jak napisał lochraven Od siebie mogę poradzić dodatkowo, żebyś przed wysłaniem pięć razy sprawdziła wszystkie dokumenty punkt po punkcie - ja sprawdziłam tylko dwa i okazało się, że nie podpisałam jednego świstka (a to oczywiście poskutkowało odesłaniem dokumentów i trochę czasu się zmarnowało).
kzielu Napisano 19 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 19 Lipca 2012 NIgella - I-864 to nie tylko sam formularz, tylko cala masa dokumentow (tax returns, paystubs, letter from employer) o czym na pewno wiesz... To jest generalnie PITA...
jkb Napisano 19 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 19 Lipca 2012 Jeśli chcesz w najbliższym czasie podróżować poza USA, jeszcze przed otrzymaniem zielonej karty, musisz dodatkowo wypełnić I-131 (Application for Travel Document, niestety nie jest w cenie pakietu). i-131, gdy jest wysyłane z AOS, nie wymaga opłaty. Generalnie za $1070 można wysłać I-485, I-765 oraz I-131 za jednym zamachem. ksero dowodu osobistego (obie strony) Może jestem niedoinformowany, ale po co ksero dowodu osobistego? Z tego, co wiem, to dla władz USA dowód osobisty nie jest żadnym dokumentem tożsamości... Co innego paszport.
Nigella Napisano 19 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 19 Lipca 2012 Fakt, wiedziałam, że o czymś zapomniałam, dlatego napisałam, żeby sabcia85 nie traktowała mojego wpisu jak 100% przewodnika tylko zajrzała jeszcze na stronę USCIS - na pewno dołączaliśmy rozliczenie podatkowe mojego męża za zeszły rok, ale zaświadczenia od pracodawcy nie - to było w pakiecie na K-1. W naszym przypadku jest tak, że mąż jest moim "sponsorem", ale podejrzewam, że jeśli ma się "sponsora" dodatkowego, to pewnie jeszcze jakieś dokumenty są potrzebne. Edit: jkb - hmm, ciekawa sprawa z tym I-131, ale nigdzie nie znalazłam informacji, żeby w pakiecie z AoS było to za darmo. Co do dowodu - przyznam szczerze, że już nie pamiętam, tyle tego było... ale wydaje mi się, że była wzmianka osobno o paszporcie i o drugim "state issued" dokumencie - ale teraz ręki sobie uciąć nie dam, ilość papierów była naprawdę ogromna, chwilowo nie mam czasu, żeby odnaleźć listę wymaganych dokumentów, z której korzystałam, zrobię to później.
jkb Napisano 19 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 19 Lipca 2012 jkb - hmm, ciekawa sprawa z tym I-131, ale nigdzie nie znalazłam informacji, żeby w pakiecie z AoS było to za darmo. Co do dowodu - przyznam szczerze, że już nie pamiętam, tyle tego było... ale wydaje mi się, że była wzmianka osobno o paszporcie i o drugim "state issued" dokumencie - ale teraz ręki sobie uciąć nie dam, ilość papierów była naprawdę ogromna, chwilowo nie mam czasu, żeby odnaleźć listę wymaganych dokumentów, z której korzystałam, zrobię to później. http://www.uscis.gov...00045f3d6a1RCRD Note: If you are filing Form I-131 Application Type B or D, you filed a Form I-485 on/after July 30, 2007 with a fee, and the Form I-485 is still pending, then no additional fee is due for Form I-131. Pozdrawiam!
Nigella Napisano 19 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 19 Lipca 2012 O widzisz, na to nie trafiłam... szkoda, aczkolwiek na razie i tak nigdzie się nie wybieram, więc dokument nie jest mi potrzebny
jkb Napisano 19 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 19 Lipca 2012 O widzisz, na to nie trafiłam... szkoda, aczkolwiek na razie i tak nigdzie się nie wybieram, więc dokument nie jest mi potrzebny Ja rozumiem, ale jako informacja dla osoby pytającej to ważne, że może mieć Advance Parole bez wydawania ekstra kasy
Nigella Napisano 19 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 19 Lipca 2012 Tak, tak - pomyślałam tylko o sobie... egoistka Dzięki za zweryfikowanie błędnej informacji!
adka0401 Napisano 20 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 20 Lipca 2012 ja dowodu nie moglam wyrobic do czasu gdy przynioslam potwierdzenie z uscis ze jestem na AOS. A 131 jest za darmo na 100% jak jest wysylamy razem. Wiecie ile mniej wiecej trzeba czekac na green card? Bo kurcze wszystko wyslalam w marcu ( pod koniec) i wciaz czekam na wiadomosc z californi
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.