Skocz do zawartości

Zachodnie Wybrzeże - Parę Pytań

KarolNOW

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Im dalej na południe tym woda cieplejsza, w okolicach SF rzeczywiście nie ma raczej szans na kąpiel (woda nie tylko zimna, ale i niebezpieczna, wysokie fale, skały, rip currents, raczej dla surferów w piankach). W okolicach LA i Orange County da się wytrzymać, woda nieco nawet cieplejsza niż w Bałtyku, ale Karaiby to to nie są;) No i w czasie, kiedy my byliśmy były dwa ataki rekinów na surferów na południe od LA (w tym jeden śmiertelny chyba), ale to podobno rzadkość;)

Ja od siebie mogę polecić zaraz za Monterey, jadąc jedynką na południe 17 Mile Drive - coś pięknego:) Wjazd jest płatny niecałe $10, ale naprawdę warto:))

http://www.pebblebeach.com/activities/explore-the-monterey-peninsula/17-mile-drive

My wjeżdżaliśmy wjazdem Pebble Beach o ile dobrze pamiętam (jest ich kilka, ten jest najwygodniejszy, jeśli jedziemy od Monterey, które swoją drogą też polecam), na wjeździe dostaje się mapkę i można sobie zrobić pętlę i wyjechać albo na jedynkę z powrotem i dalej w stronę Bixby Bridge (też warto się zatrzymać i strzelić fotkę, zresztą bardzo często są przy drodze zatoczki, więc bezpiecznie można podziwiać widoki) albo do Carmel - tam niestety nie zdążyliśmy pojechać, ale słyszałam od mieszkających w pobliżu znajomych, że też jest pięknie:)

Zresztą najważniejsze punkty widokowe są z reguły po drodze oznaczone, warto zwracać uwagę - można np. poobserwować lwy morskie i słonie morskie w naturalnym środowisku (lwy morskie są też oczywiście w San Francisco w słynnym Pier 39 w Fisherman's Wharf).

Udanej podróży!

• Odpowiedzi 129
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Nina7 , dziękuję bardzo za podzielenie się doświadczeniami :)

Czy ktoś z Was był w San Diego? Polecacie czy odpuścić ?

Być może urlop uda się przedłużyć o 3 dni. Potrzebuję Waszej opini :) a mianowicie co wybralibyście na 3 dniową wycieczkę : NYC czy Hawaje ?

Zapewne wielu z Was było w obu miejscach i może coś podpowiedzieć , zasugerować.

Tak , wiem że te miejsca bardzo się od siebie różnią i nie sposób ich porównać i stąd też nasze niezdecydowanie.

Ceny biletów są podobne , około 1100 PLN. Wylot z LA.

Ktoś pokusi się o ceny noclegów?

Które z tych miejsc zrobiło na Was większe wrażenie?

Napisano

Ktoś pokusi się o ceny noclegów?

Tu się nie ma co pokuszać. Sprawdź w internecie. hotwire albo priceline na przykład. W kwietniu 2012 płaciłem 130 za noc NY (Brooklyn). Nie liczy sie tylko cena, ale skomunikowanie, bezpieczeństwo itp.

Na Hawajach nie byłem, ale chociaż raz w życiu polecam zobaczyć NYC.

Napisano

Ja w San Diego byłam tylko w Sea World (jeśli ktoś lubi tego typu atrakcje, to naprawdę warto), ale podobno jest tam piękne "stare miasto" i świetne zoo. Na pewno pojadę jeszcze raz, jak znów będę w CA.

Aha, w San Francisco polecam spróbować przepysznych zup podawanych w chlebie: Clam Chowder i Tomato Soup with Croutons, wg mnie najlepsze są w Boudin (http://www.boudinbakery.com/index.cfm), m.in. w Pier 39 - pyyyycha:))

Napisano

Nina dziękuję. Albo nie umiem sprawdzić albo na lipiec już wszystko zarezerwowane :(

Czy ktoś może doradzić w sprawie 3 dniowego wyjazdu będąc już na miejscu?

New York czy Hawaje ?

Byłbym wdzięczny :)

Napisano

Nie, nie:) Nie jest tak, że wszystko zarezerwowane, po prostu rezerwacja na tak późną datę nie jest jeszcze otwarta. Tam z boku po lewej jest napisane: "Tickets now available for the next 90 days". Czy musisz sprawdzać bliżej wyjazdu po prostu;)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jakie macie wrażenia po wypożyczeniu samochodu z Dollar Rent a Car?

Poczytałem troszkę i kilka wątpliwości się znalazło bo dużo ludzi narzeka na - bardzo niemiły personel , wciskanie na siłę dodatkowych ubezpieczeń , długi czas oczekiwania na samochód pomimo podania godziny odbioru , niezbyt czyste wnętrze samochodu , dodatkowe ukryte podatki pomimo wcześniejszego zarzekania się,iż nie ma już dodatkowych opłat. Przynajmniej tam gdzie ja odbieram czyli SFO Airport.

Najpierw zarezerowałem samochód poprzez TravelJigsaw.pl a teraz widzę że auto mam z Dollar`a :unsure:

Druga sprawa to jak to jest możliwe że przez stronę Dollar`a jest 50% drożej niż przez traveljigsaw.pl?

Czy naprawdę nie mieliście dodatkowych dopłat po przylocie a wcześniejszych rezerwacji poprzez trawejigsaw.pl ?

Z góry dzięki za odpowiedzi !

Napisano

My rezerwowałyśmy przez travejigsaw.pl i miałyśmy auto z Dollara.

Co prawda to było trzy lata temu i na lotnisku LAX.

Nie miałyśmy żadnych dodatkowych dopłat do rezerwacji już na miejscu.

Same mogłyśmy poprzyglądać się autom stojącym w hali i wybrać sobie, które chcemy (oczywiście z tej półki cenowej, w której rezerwowałyśmy). Samochód był czysty, umyty. Nie miałyśmy do niego żadnych zastrzeżeń. Do obsługi zresztą też.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...