Skocz do zawartości

High School Na Florydzie ( West Boca Raton )

krotsch

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ok. to zaczynam .

Mieszkamy w Poznaniu . Chcemy naszego syna 14 lat I klasa Gimnazjum w przyszłym roku wysłać do High School w Boca Raton . Naukę ma zacząć wrzesień 2014 . Planujemy wyjechać razem z nim na te 10-12 miesięcy .

I teraz potrzebujemy kilku informacji , żeby to perfekcyjnie przygotować .

1. Jak uzyskać zgodę szkoły w usa na przyjęcie syna ? napisać , dzwonić ?

2. załatwienie wizy dla syna , co potrzebuje ? wiza f1 ? , my nie potrzebujemy wizy bo mamy też niemieckie paszporty , ale może ubiegać się o wizy dla osób towarzyszących typu F-2 i M-2?

3. wynajem domu w boca raton na rok . jaką dzielnice polecacie ? max . ma miesiąc czynsz $3500 , umeblowane , czy lepiej samemu meble kupić i zaoszczędzić na czynszu ?

4. jakie ubezpieczenie zdrowotne polecacie ?

5. jakie państwowe high school w okolicach od pompano do palm beach są ok ?

6. o czym musimy jeszcze pomyśleć ?

Czekam na wasze dobre rady .....

• Odpowiedzi 38
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Ad 2) Wiza F-2 wam nie przysługuje, bo to dla małżonków i dzieci osób z F-1. Syn potrzebuje F-1. To już lepiej jak wyjdziecie na wizie turystycznej z Polski, bo przynajmniej macie szanse na 6 miesięcy z możliwością przedłużenia.

Ad 6) o puszczeniu syna samemu na zorganizowany program jak np. ten http://www.whynotusa.pl/programy/program-rok-szkolny-usa/.%C2'>

Napisano

a jak chcecie byc 1 rok w USA bedac na ruch bez wizowowym>tego nie da sie przedluzyc ,zmienic statusu chyba ze przez slub z obywatelem i macie pobyt na max 90 dni.

a jak zostaniesz dluzej to masz zakaz wjazdu ale nie na paszport lecz na Ciebie jest to zakaz wjazdu.

Napisano

Dzięki za pierwsze odpowiedzi....

Moje informacje bazują na tym co wyczytałem w internecie .... jest program SEVIC wymiany dzieci "exchange student" za 1. rok high school public nie musimy płacić , jeżeli synowi się spodoba i będzie chciał dalej chodzić do high school , to musimy już płacić , tak jak wspomniano 5 do 10 tysięcy $ .

co do naszych wiz (rodzice ) to co 2 miesiące będziemy wracać na 7- 10 dni do Poznania . Bilety poznań-miami-poznań kosztują od 2200 złotych , że nie ma problemu , i chcemy obydwoje wziążć wizy , jak wspominałem możemy bezwizowo , ale z wizą można do 6 miesięcy .

Chcemy tylko przebywać na Florydzie legalnie , tyle i ile gwarantuje prawo .

czy po wyjeżdzie na parę dni do polski , znowu mogę przebywać na florydzie do 6 miesięcy ?

czy te 6 miesięcy dotyczy roku kalendarzowego ?

Ten ranking szkół już poznaliśmy mamy do wyboru 3 szkoły : west boca raton , pompano beach high school : http://www.pompanobeachhigh.com/indexMain.php?q=Home , lub boca raton high school : http://www.edline.net/pages/boca_raton_high_school .

Oczywiście możemy wysłać syna na zorganizowany wyjazd na 1. rok , ale nie można wybrać samemu szkoły , tylko dają ciebie na wiochy i słabego high school , no i my lubimy florydę , połączymy naszą przyjemność z nauką syna w high school .

Napisano

a bedziesz sie starac o wize do paszportu polskiego czy tez niemieckiego,

Mozesz leciec na 6 miesiecy ,wrocic do np Polski i znow leciec ale czy zostaniesz wpuszczony to inna sprawa

Tak samo z wiza jest-bedzie

masz racje co do wymiany,tak to sie odbywa .

Napisano

żona ma już wizę usa w paszporcie polskim . Ja złożę o wizę w paszporcie niemieckim . Byliśmy na Florydzie już kilka razy , tylko turystycznie , wczasy .

Myślę ,że jak nie będzie moja żona łakoma na futra w fort lauderdale ..... to będą nas wpuszczać.......

Napisano

Spójrz też na to z innej strony - turysta przyjeżdża na 6 miesięcy do jednego miasta, wyjeżdża na tydzień, dwa i wraca na kolejne pół roku do tego samego miasta, a ponadto jego dziecko uczy się w USA, więc ponosi też koszty utrzymania na miejscu... Nie chciałabym studzić Waszych zamiarów, ale takie wyjazdy mogą zwrócić uwagę urzędników imigracyjnych.

Jeszcze jedna kwestia - jeśli zostanie Ci odmówiona wiza turystyczna, to przez jakiś czas nie będziesz też mógł skorzystać z ruchu bezwizowego. Jak długi? Nie wiem. Może ktoś inny wypowie się w tej kwestii.

Napisano

A czemu akurat Boca? Jest tyle piękniejszych miejsc na Florydzie... nie mówiąc o tym, że tańszych - nie trzeba byłoby oszczędzać na meblach ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...