panki12 Napisano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2014 Witam wszystkich 40+, widzę że humoru i dowcipu nam nie brakuje to cieszy ! Wracając do ewentualnego odkładana na emeryturę to mam nadzieję, że rządu US nie zrobiłby swoim obywatelom takiego numeru jak nasz swoim z OFE.
kzielu Napisano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2014 ZUS = SSN OFE = 401K Bardzo duze uproszczenie, I w drugiej czesci nieprawdziwe.
Partners Napisano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2014 Bardzo duze uproszczenie, I w drugiej czesci nieprawdziwe. Dlaczego ? ZUS = SSN - składki obowiązkowe emerytalne świadczenie wypłacane przez państwo (w tym z tz. OFE I i II filaru które i tak były ZUS'u) OFE = 401K - dobrowolne na życie i do życie świadczenie wypłacane przez fundusze (czyli III filar z OFE na którym miał się opierać system emerytalny w Polsce) Pzdr.
kzielu Napisano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2014 OFE to byl drugi filar. Trzeci juz bardziej pasuje i nazywano go zdaje sie IKE czy cos w tym stylu. SSN to numerek jest...
panki12 Napisano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2014 OFE to byl drugi filar. Trzeci juz bardziej pasuje i nazywano go zdaje sie IKE czy cos w tym stylu. SSN to numerek jest... odpowiednik naszego PESEL-u - SSN - to taki sam identyfikator- służy do śledzenia czy płacisz podatki, czy jesteś ubezpieczony, gdzie mieszkasz i pracujesz czy byłeś karany itp , ale nie gwarantuje emerytury podobnie jak PESEL. Pracujesz legalnie czy w Polsce czy w US odprowadzasz podatki - to na starość dostaniesz zapomogę od państwa bo wyżyć się z tego nie da. Mała, subtelna różnica: - 401K - odkładasz samodzielnie ze swojego wynagrodzenia i ewentualnie pracodawca dopłaca - możesz samodzielnie zdecydzielnie kiedy przestajesz pracować i żyjesz z tego do końca swoich dni - OFE - odkładasz samodzielnie ze swojego wynagrodzenia z nadzieją ,że będziesz mieć coś na stare lata, ale w którymś momencie ktoś Ci to zapierdzielił Myślę, że taki numer by nie przeszedł w US.
kzielu Napisano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2014 Ja generalnie wiem co to jest SSN... Tylko kolega Partners myli numer z SS benefits... OFE - nie okladasz samodzielnie - przeciez czesc Twojej skladki zabieranej automatycznie z pensji ZUS do nich odsyla - chyba ze cos sie zmienilo...
patrykgiel Napisano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2014 A tak jak już piszemy o wieku to biorę udział w loterii i mam 20 lat wcześniej udziału brać nie mogłem ze względu na szkołę. A z drugiej strony ciekawi mnie czy podczas losowania GC zwracają uwagę na wiek czy losowanie jest całkowicie przypadkowe. Ciekawe te tematy dotyczące emerytur Odlczanie dni trwa powodzenia wszystkim życzę !!
panki12 Napisano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2014 Witam serdecznie młodzież i również życzę powodzenia kzielu, to takie uproszczenie
Gość miqhs Napisano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2014 Ależ to wszystko długo trwało od zalogowania się w 2013 roku, trzymam kciuki za nowych zielonokartowców
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.