MisiaBella Napisano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2014 @Paulinka W drugim etapie tylko zaświadczenie o niekaralności przetłumaczone przez tłumacza przysięgłego. Na spotkaniu informacyjnym mówili, że zaświadczenie o posiadanych środkach pokazuje się dopiero na granicy. Ubezpieczenie kupujesz dopiero jak otrzymasz Letter of Introduction i jak już będziesz wiedziała, kiedy jedziesz do Kanady, bo ubezpieczenie musi być ważne przez cały twój pobyt w Kanadzie, od dnia twojego przyjazdu. Nie musisz wykupować biletu powrotnego przed przyjazdem do Kanady, ale musisz udowodnić, że masz środki na jego zakup (to też na granicy, to się wiąże z posiadanymi środkami). Tu jest wszystko napisane: http://www.canadainternational.gc.ca/poland-pologne/experience_canada_experience/arrival-Canada-arrivee.aspx?lang=pol
Paulinka1606 Napisano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2014 Ok, bardzo Ci dziękuję za informację @Misia
MisiaBella Napisano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2014 Właśnie dostałam potwierdzenie z IEC że dostali pieniądze i dokumenty. Teraz oczekiwanie do 2 tygodni na rozpatrzenie wniosku.
Marv Napisano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2014 Mam pytanie odnosnie Resume. Na stronie ambasady jest podany przyklad jak resume ma wygladac. Oczywiscie moje jest takie, ale ma dodatkowe sekcje: Personal Profile Education Certification: First Aid Certificate Criminal Record Check (CRB) Work Experience Czy moje 'dodatkowe' sekcje takie jak Personal Profile czy Certification powinny zostac usuniete? alex_jbo , skąd masz takie wytyczne odnośnie resume ? Na tej stronie piszą coś innego : http://www.canadainternational.gc.ca/poland-pologne/experience_canada_experience/resume.aspx pkt nr 7 masz odpowiedz co do zwrotu kasy i wydania LOI i czy mozesz znow uczestniczyc http://www.canadainternational.gc.ca/poland-pologne/experience_canada_experience/faq.aspx?lang=pol#pl-7 jest tez inna mozliwosc,poleciec na pare dni do Kanady,zalatwic numer SIN.,wrocic i skonczyc sprawe swoja i znow mozesz wleciec na teren Kanady na tym pobycie.jedynie czas Ci leci .. a jesli nie wyslesz papierow -zrezygnujesz to ktos z oczekujacych dostanie Twoje miejsce . Dzieki za pomysł z wyrobieniem SIN i powrotem do Polski to jest dobra opcja dla mnie !
k_i_nga Napisano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2014 Witam. Jest różnica między wykonaniem opłaty za pomocą karty płatniczej /debetowej, a kredytową ? Czy wykonywał ktoś z ING VISA ?
sly6 Napisano 11 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2014 Marv co do CV to co innego jest dla IEC a co innego dla np pracodawcy ,,podalem kiedys CV do IEC a alex znalazla inne dlatego to wstawila.zapytala sie mozesz tez opoznic wysylanie papierow-formularzy i moze sie zmiescisz w czasie . co do karty to placa ludzie kartami visa,master card,maestro o przechodzi. Masz chyba w wiadomosci podane debet card-credit,zobacz czy masz taka mozliwosc takiej oplaty .czy nie masz nic poblokowane
sly6 Napisano 11 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2014 oplata na poczcie ,nalezy znalesc bank pocztowy a nie kazda poczta ma bank pocztowy i takie przelew bedzie przeslany to tak dla osob ktore beda korzystac z uslug pocztowych to jak z oplatami za wize do USA.
alex_jbo Napisano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2014 @ Marv, Ja tak sie pytalam czy Resume ma byc DOKLADNIE slowo w slowo tak jak na stronie czy moze byc moje Resume, ktore obecnie uzywam. Wiadomo ze moje resume ktore wysylam do potencjalnych pracodawcow nie bedzie zawieralo np. mojego adresu. I bedzie mialo Personal profile gdzie opsuje jakiej pracy i dlaczego szukam. Do IEC aplication dopasowalam moje resume do wzoru pokzanego na stonie. alex_jbo , skąd masz takie wytyczne odnośnie resume ? Na tej stronie piszą coś innego : http://www.canadainternational.gc.ca/poland-pologne/experience_canada_experience/resume.aspx Dzieki za pomysł z wyrobieniem SIN i powrotem do Polski to jest dobra opcja dla mnie !
MisiaBella Napisano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2014 Nasunęła mi się wątpliwość odnośnie adresu w resume. Jeśli w resume adres napisałam po polsku tzn. ul.Uliczna 2/8, 55-883 Mijescowość, to czy mogą odrzucić mi wniosek? Numer domu i numer mieszkania oraz nazwa ulicy i kod pocztowy zgadzają się z tym, co podałam we wniosku, z tym, że nazwa ulicy jest pisana we wniosku bez polskich znaków no i numery mają inną kolejność 2 Uliczna 8. Chyba nie powinni mi zarzucić, że podałam inny adres? W zasadzie taka jest zasada, że adresy zostawia się w oryginale. Pytanie może głupie, ale mam paranoję.
anika777 Napisano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2014 Sly6, czy slyszales aby kiedykolwiek odmowili aplikantowi miejsca w programie? Mam na mysli delikwenta, ktory 'zlapal' miejsce a pozniej z jakis powodow nie dostal letter of introduction. Jesli tak, to jakie to moglyby byc powody?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.