vinter Napisano 8 Września 2015 Zgłoś Napisano 8 Września 2015 hmm...zastanawiam mnie to dlaczego nikt nie chciał dokumentów finansowych ode mnie. Nie przypominam sobie aby na tym forum kiedykolwiek chcieli od kogoś "dokumentów finansowych". Pamiętam za to wypowiedzi w stylu "miałem wyciąg z konta ale nikt nie chciał go widzieć". Myślę więc, że to zupełnie normalne. W trakcie mojej wizyty w abasadzie polka w okienku wspomniala czy mam dokumenty finansowe, ale stwierdzila, ze to zalezy od ambasador usa czy beda potrzebne czy nie i nie byly potrzebne. W takimy wyciagu z konta mozna duzo nasciemniac, na przyklad doladowac konto pozyczona kasa i potem ja zwrocic itp itd dlatego pewnie na to nie patrza. Mam już swój paszport w łapie. Chciałem opłacić już te 165$ ale mój A numer ma tylko 8 cyferek a potrzeba ich 9 aby było poprawnie, mam dopisać 0 z przodu? Tak, wpisz zero z przodu, tez tak zrobilem i bylo wporzadku. Hmm..dzięki, niestety nie mam możliwości przedstawić tego formularza. Może nie warto w ogóle się tym przejmować? Chociaż zazwyczaj bywa tak że jak nie będę mieć tych papierków to wtedy będą pytać o nie. Ja tez nie mialem tego formularza. Kiedy wypelnialem formularz ds-260 to wpisalem adres znajomej ktora poznalem w grze, a w trakcie rozmowy pytano mnie do kogo jade i co bede robil. Powiedzialem, ze jade do znajomej ktora posiada firme budowlana i bede pracowal jako carpenter, pokazalem jedynie swiadectwo ukonczenia technikum budowlanego pani konsul i przeslo bez problemu. Tak się zastanawiam czy 2h czasu na pierwszym lotnisku w USA po przylocie wystaczy? Z tego co pamiętam to na wizie turystycznej nie zabierało mi to na pewno wiecej niż 1h, a jak jest w przypadku procedury imigracyjnej? A tak właściwie to po przylocie mam sie kierować do której kolejki - Citizens & Residents, czy do tej dla wszystkich pozostałych? Idziesz do kolejki wszystkich pozostalych, ladowalem w nowym yorku, jesli w kolejce nie bedzie duzo osob ktore angielskiego nie znaja (takie osoby strasznie przedluzaja) to w dwie godziny na luzie sie wyrobisz. Gdzieś spotkałam się z informacją że przed rozmową trzeba zapłacić 330$ ale teraz tego nie mogę znaleźć, czy ktoś może podesłać linka? Czy to jest właśnie opłata za wizę, którą się robi w ambasadzie ? Ja placilem gotowka w ambasadzie i nie bylo klopotu. Mozna u nich zaplacic w zlotowkach ale jest drozej, liczyli 4 zl + z tego co pamietam, na szczescie kupilem dolce wczesniej. PRZEPRASZAM ZA MEGA DLUGIEGO POSTA.
Logan Napisano 8 Września 2015 Zgłoś Napisano 8 Września 2015 Witam, ponawiam posta ale bardzo zależy mi na odpowiedzi. Mam pytanie. mam zamiar lecieć do Milwaukee na tydzień aby dotrzymać terminu w wizie. Adres odbioru green card mam e Chicago. Nie chce zmieniać adresu, poza tym karta tam nie zginie. Potem wracam na 2 miechy do PL i już ewidentnie lece do Seattle. Czy musze informować urząd imigracyjny że jede na tydziuen do ML jak nie zmieniam adresu w CHc? Rozumiem ze jak opłace karte to po dwóch miesiacach bedzie na mnie w Chic czekała?! Wiem ze musze wyrobic sobie ssn. Czy bez tego a z zielonką mogę zacząc prace, bo czytałem na forum że się na to czeka? Dzięki z góry za odp
lucasmaster Napisano 8 Września 2015 Zgłoś Napisano 8 Września 2015 Ja ponawiam pytanie o opłatę za kartę skąd wziąć Receipt Number potrzebny do śledzenie co dzieje się z zieloną kartą… ?
lucasmaster Napisano 8 Września 2015 Zgłoś Napisano 8 Września 2015 OK. Już wszystko wiem, dla potomnych: Od 1 września zmieniła się strona i tryb płatności za zieloną kartę. Aby uzyskać swój Recipt number należy zadzwonić do USCIS. Aby to zrobić należy zadzwonić pod +1 800 375 5283 i wcisnąć kolejno 1 (English) a następnie 2 2 2 wtedy zostaniemy połączeni z konsultantem teraz, prawdopodobnie Pani która odbierze nie będzie w stanie nic zrobić więc prosimy o połączenie z ELIS Service Desk nakreślamy sprawę, że potrzebujemy Recipt number i Pan podaje nam numer po podaniu naszych danych (osoba w sprawie której dzwonimy musi być z nami). Od 1 września nie można śledzić sprawy za pomocą Recipt number ale można zadzownić na infolinię i poprosić o rozmowę z Immigration Officer on wszystko nam wyjaśni. Byłbym zapomniał pod ten numer ze Skype możemy zadzwonić za free.
glimi Napisano 8 Września 2015 Zgłoś Napisano 8 Września 2015 heh, lot mi odwołali bo sobie kurde akurat strajk jutro na krótkich lotach wymyślili :<
lucasmaster Napisano 8 Września 2015 Zgłoś Napisano 8 Września 2015 Współczuję, przestroga dla tych co czekają na ostatnią chwilę z wylotem... My właśnie jesteśmy w fazie zakupu biletów i padnie na Norwegiana z Berlina… Bo reszta w jedną stronę cholernie droga...
Marko Napisano 8 Września 2015 Zgłoś Napisano 8 Września 2015 @Bonhartus Wejdz jeszcze raz na strone ambasady i wcisnij z bocznego paska "kontynuj" i tam mozesz sobie wrocic do wypelniania danych albo dalej pojsc i jeszcze raz wydrukowac. Dziękuję za odpowiedź bonhartusie, ale chodzi mi o to czy w wniosku dla TNT: w kroku 5. sekcja data priorytetowa mam wybrac datę spotkania z konsulem czy nie wpisywać nic ( jest kalendarz obok ) pole jest nieobowiązkowe. czy na wydruku dla TNT na samym dole ma pisać: Numer potwierdzenia DS160 wraz z kodem kreskowym? skoro DS 160 to aplikacja na wizę nieimigracyjną? I czy mógłby ktoś to sprawdzić czy też tak miał?
glimi Napisano 8 Września 2015 Zgłoś Napisano 8 Września 2015 Nic nie musisz tam wybierać. Ja sprawdziłem i nigdzie nie było ani DS160 ani nic takiego.
vinter Napisano 8 Września 2015 Zgłoś Napisano 8 Września 2015 Witam, ponawiam posta ale bardzo zależy mi na odpowiedzi. Mam pytanie. mam zamiar lecieć do Milwaukee na tydzień aby dotrzymać terminu w wizie. Adres odbioru green card mam e Chicago. Nie chce zmieniać adresu, poza tym karta tam nie zginie. Potem wracam na 2 miechy do PL i już ewidentnie lece do Seattle. Czy musze informować urząd imigracyjny że jede na tydziuen do ML jak nie zmieniam adresu w CHc? Rozumiem ze jak opłace karte to po dwóch miesiacach bedzie na mnie w Chic czekała?! Wiem ze musze wyrobic sobie ssn. Czy bez tego a z zielonką mogę zacząc prace, bo czytałem na forum że się na to czeka? Dzięki z góry za odp Jak stawiasz noge na terenie USA od razu na lotnisku w bramce gadasz ze straznikiem. Jesli kwity sa wporzadku dostajesz pieczatke (tzw admission stamp) ktory jest wazny ROK, czyli takie przedluzenie wizy. Przy pieczatce rowniez straznik wpisuje twoj alien registration number ( a number). NIGDZIE nie znalazlem zapisu ze musisz siedziec w USA jakis czas zeby moc PL odwiedzic. Wiem tylko ze jesli jestes dluzej poza granica niz 6 miesiecy wtedy zaczynaja sie schody, takze po dowch miechach jakbys wrocil to nie widze klopotu. Dodatkowe info, jesli chcesz starac sie o obywatelstwo to mozesz po 5 latach i z tych 5 lat musisz byc 2,5 roku fizycznie w stanach, takze wynika sobie z tego ze do PL mozesz sobie latac SSN ? Gdy stawiasz stope na ziemi USA straznik wypelnia formularz i-94 i okolo 2 tygodnie zajmie jego wklepanie do systemu. To oznacza ze po dwoch tygodniach mozesz dopiero starac sie o SSN w urzedzie, a jego przydzielenie trwa od 1 do 2 tygodni. Mozesz szukac roboty bez SSN legalnie, ja tak robilem, ale wszedzie sie potykalem o ten numer, wszedzie gdzie bylem byl potrzebny, a gdy juz go zalatwilem to bylo z goreczki. Mozesz poleciec do USA, dostac pieczatke, poczekac 2 tygodnie i postarac sie o przydzielenie numeru SSN. Wrocic do PL i po dwoch miechac do USA. Karta z numerem SSN bedzie czekala w skrzyneczce Mam nadzieje ze pomoglem, jesli checsz info zweryfikowac to dzwon do ambasady albo MAILA pisz do USCIS.
Marko Napisano 8 Września 2015 Zgłoś Napisano 8 Września 2015 Gimli takie coś mi się wyswietla do druku: http://pl.tinypic.com/r/e9c7bm/8 Tak ma to wyglądać?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.