Skocz do zawartości

Dv 2015 - Co Po 1 Maja 2014? Pytania I Odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

arbo ta historia pokazuje ze zalezy na kogo trafisz ,jaki pracownik linii lotniczych bedzie.

bo wedle przepisow mozesz takie cos zrobic :) i na granicy w USA Cie wpuszcza,najwyzej dluzej beda Cie sprawdzac ;)

• Odpowiedzi 1,7 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

w ds 160 jest cos takiego ze wysylasz go i tym sposobem podpsiujesz swoja aplikacje,wniosek

bo skad wezmiesz podpis elektroniczny?to ma byc w przyszlosc :)

Podpis elektroniczy na teraz ,dzis :)

How does the applicant sign the form electronically?    The applicant will be required to click on the box designated ``Sign and Submit Application'' found within the certification section of the application.

http://www.gpo.gov/fdsys/pkg/FR-2010-08-03/html/2010-19046.htm

mysle ze teraz wszystko jest jasne ? :)

Napisano

Ok mam rozumieć, że w ds 260 jest to nie potrzebne?

Wypełniłem wniosek, uzupełniłem w jaki sposób odbiorę paszport i coś jeszcze w tym temacie robię? Czy tylko czekam na zaproszenie do ambasady?

Napisano

No to niezła przygoda :)

Mam pytanie - jak rozumiem miałaś taką sytuację, że najpierw wleciałaś do USA na krótko, żeby tylko aktywować kartę, a potem wróciłaś na jakiś czas do PL. My chcemy zrobić dokładnie tak samo - najpierw na wakacje do USA na jakieś 3 tygodnie, a potem za jakieś pół roku na dobre.

Czy nie ma z tym problemu?

No i się zastanawiam jak to jest jak już będę rezydentem (od pierwszego przylotu) to czy od razu muszę się rozliczać z podatków w USA za ten rok (mam zamiar przekroczyć granicę w grudniu) skoro nie będę mieć tam żadnych dochodów tylko cały czas w Polsce? Za ten temat jeszcze się nie wziąłem więc jeżeli ktoś ma to rozpracowane lub może podać wątek to takiego tematu to będę wdzięczny....

Swoją drogą to pomniejszyłem (razem z rodziną) pulę wiz do rozdania w DV2014 o 4 sztuki :)

Pozdrawiam....

Przygoda przygodą, ale ile stresu....

W Ameryce problemów żadnych nie było, ale w Polsce tak jak napisałam. Myślę, że na lotnisku w Warszawie zapamiętają moją historię do końca życia, więc już nie powinno być problemów. Jeśli jednak nie będą chcieli Was wpuścić proś od razu o kierownika zmiany terminala i pokaż mu, że w paszporcie jest napisane, ze możesz wjeżdżać do roku.

Nie no jak pracujesz w Polsce rozliczasz sie w Polsce, dopiero od dnia kiedy pracujesz w USA.

Pozdro, dajcie znac jak bedziecie w NYC:)

Napisano

mam pytanko odnośnie badań, czy na Waryńskiego oprocz testów kiłowych sprawdzana jest również morfologia? czy trzeba być na czczo? sprawdzałam forum ale nikt nic odnośnie morfologii nie pisał, a teraz to chyba podstawa kontroli lekarskiej (?)

co do szczepień, to najlepiej dzwonić bezpośrednio do lekarza, otrzymałam informację, że mają przedziały wiekowe i my (28 i 33 lat) musimy zaszczepić się na odre, różyczkę, świnkę (MMR) i tężec, błonicę, czyli koszt około 120 zł. Jeżeli ktoś nie przechodził ospy to również takie szczepienie jest wymagane, natomiast na WZW A i B nie musimy

czy ktoś jeszcze dostał termin na październik?

Robili morfologię, wynik był tego samego dnia.

Napisano

Nie no jak pracujesz w Polsce rozliczasz sie w Polsce, dopiero od dnia kiedy pracujesz w USA.

Pozdro, dajcie znac jak bedziecie w NYC:)

W USA rozliczasz się od dnia w którym zostało się rezydentem z dochodow uzyskanych na całym świecie.
  • 3 tygodnie później...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...