falcon3 Napisano 10 Lutego 2015 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2015 Na początek wszystkim dziękuję za pomoc. Wizy przyznane Musze podkreślić, że dzięki temu forum na każdym etapie spraw, wiedziałem co mam robić, co mnie czeka, itd. Może kilka szczegółow dla przyszłych chętnych. 1. Było to moje n-te podejście, wreszcie udane. Dla przyszłych rejestrujących się do loterii. Proszę nie demonizujcie jakości zdjęć dołączanych podczas rejestracji (mam na myśli robienie zdjęc u fotografów). Ja podczas mojej szczęśliwej rejestracji dołączyłem zdjęcia zrobione w domu prostym aparatem cyfrowym za 200 PLN. A moje zdjęcie robiło mi dziecko na tle ściany pokoju. 2. W dniu 25 maja wypełniłem DS-260. I mailowo otrzymałem zaproszenie na rozmowę do konsulatu jeszcze w roku 2014. Termin nie bardzo mi pasował gdyż chcialem z dziećmi wyjechać po ukończeniu roku szkolnego więc za poradą tego forum wysłałem maila na adres publicwaw@state.gov z prośba o zmaine terminu. Później korespondencja odbywa się mejlowo a później pod koniec grudnia zadzwoniła miła pani z konsulatu i zaproponowała mi termin lutowy. Po 3 dniach przszlo listownie zaproszenie do konsulatu z instrukcją co trzeba przygotowac , itd, 3. Badanie robiłem w Krakowie. Trzeba się telefonicznie zarejestrować do pani dr. wszystkie badania robi się na miejscu w CenterMedzie. Jak macie dziecko 2-14 to trzeba przyjechać dwa razy gdyż minimum trzy dni przed wizytą robią test IRGA. Z mojego doświadczeniam, jak juz przyjedziecie z dzieckem to zróbcie sobie wszyscy badania. Miałem taką sytuację, że gdy poszliśmy zrobić RTG to pani przestrzegła nas, że w dniu dzisiejszym nie ma lekarza i będzie kłopot z opisem zdjęc RTG więc warto wydzwonic i dowiedzieć się że na pewno zdążą zrobic badania i opisy jeśli w tym samym dniu po południu macie rejestrację u pani dr. Sama wizyta to wypełnianie dokumentów i wywiad plus szczepienie przeciw żółtaczce i tężcowi. Bardzo miła pani Anna. 4. W dniu rozmowy byłem na Piękniej o 7:20. Było pusto więc weszliśmy do srodka. Najpierw ochrona prosi o jeden paszport i sprawdza na liście czy mamy umówioną wizytę. Następnie przechodzi się do budynku. Tam biorą paszporty, skanują kod paskowy UID który należy wydrukować podczas rejestracji na stronie http://www.ustraveldocs.com/pl_pl/. naklejają kod paskowy i ooddają paszporty. Potem dostaje sie numerek i schodzi na dół aby w okienku 13 lub 14 oddać paszporty i pozostałe dokumenty. Następnie dostaje się numerek i kwit do zapłacenia w kasie. Proponuję płacić złotówkami lub kartą. Ja kupiłem w kantorze dolary i do jednego banknotu 100$ pani w kasie miala zastrzeżenia i dopiero po dłuższej rozkminie przyjęła banknot. Potem powrót na salę, oddanie kwitu i skanowanie rąk. W miedzyczasie pojawiło się mnóstwo ludzi do wiz turystycznych którzy taśmowo podchodzą do okienek i albo wracają bez paszportu albo z paszportem z rozczarowaniem na twarzy. 5. Po chwili wyświetlił się nasz numerek i podeszliśmu do okienka gdzie czekała pani konsul. Uśmiechnięta, miła, itd. Rozmowa była po polsku.Tam na początek podniesienie ręki i potwierdzenie prawdomównosci, potem skanowanie rąk. Potem pani konsul zapytała sie czy w USA zatrzymamy sie tam gdzie podaliśmy adres. Obejrzała mój dyplom Polibudy, zapytała się w jakim zawodzie pracuję i w jakiej firmie, jak z moim angielskim (powiedziałem, że słabo). Potem poprosiła moją żonkę, której zapytała się jakie ma wykształcenie, gdzie pracuje i na jakim stanowisku. Podczas tej odpowiedzi złożyła paszporty, schowała do teczki i ponformowała nas, że przyznaje nam wizy imigracyjne. W tym momecie wykonałem kilka gestów powszechnie uważanych za wyrażenie radości co bardzo rozbawiło panią konsul, która życzyła mi pomyślności w USA. 6. Wyszliśmy z ambasady po 9. 7. Co ważne podkreślenia, o którym pisałem powyżej. Dzięki temu forum, na każdym etapie widziałem co robić, które dokumenty przygotować, itd. więc moja obsługa w okienu to szybka taśma. Wszystko było poprawne. Takie zaobserwowane sytuacje. Jakaś pani przyszła na rozmowę bez rejestracji w TNT. Wpuścili ją dalej i coś kombinowała jak sie zarejestrować, o którym nie miała większego pojęcia. Wytłumaczyłem jej o co chodzi. Następnie jakaś rodzina usiadła przy okienku oddawać dokumenty i też jakaś długa rozkmina nad jakimś dokumentem. pozdr falcon
LinaMax Napisano 10 Lutego 2015 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2015 Witam wszystkich i gratuluje osobom, którzy otrzymali juz wizy. Ja jeszcze czekam na mail z KCC. Wnioski wysłałam późno, bo od dawna planowaliśmy z dziećmi wypad do Californii, i byliśmy w wrześniu, wiec DS260 wysłałam dopiero w listopadzie, bo miałam dużo spraw na głowie, i nie miałam czasu usiąść i powypełniać wszystko. mam parę pytanie 1. jeżeli w case figuruje mój ex-małżonek, a nie bedzie sie starał o wizę i wyjeżdżał z nami, i jego wniosek jest na etapie NOT STARTED, czy mam zadzwonić do KCC i powiedzieć im , jak to wygląda... choć na moim wniosku jest napisane ze sie rozwiodłam. 2.mam dwa obywatelstwa, w momencie wysłania ds260 miałam juz to drugie obywatelstwo nadane, ale nie miałam ani dowodu osobistego , ani paszportu...i jak mam zrobić, jak będę miała paszport, to trzeba dzwonić do KCC i powiedzieć im o tym..? powiem tez ze miałam błąd w wniosku pierwszym, losującym...związany z data urodzin, i to sprostowałam właśnie dzwoniąc tam....wszystko ok, odpowiedzieli mi ze trzeba tylko w DS 260 wypełnić prawidłowo
karolamo Napisano 10 Lutego 2015 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2015 falcon3 gratulacje! Zgadzam się co do zdjęć. My też zrobiliśmy w domu, na drzwiach powiesiliśmy białe prześcieradło. I udało się.
glimi Napisano 10 Lutego 2015 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2015 Witam wszystkich i gratuluje osobom, którzy otrzymali juz wizy. Ja jeszcze czekam na mail z KCC. Wnioski wysłałam późno, bo od dawna planowaliśmy z dziećmi wypad do Californii, i byliśmy w wrześniu, wiec DS260 wysłałam dopiero w listopadzie, bo miałam dużo spraw na głowie, i nie miałam czasu usiąść i powypełniać wszystko. mam parę pytanie 1. jeżeli w case figuruje mój ex-małżonek, a nie bedzie sie starał o wizę i wyjeżdżał z nami, i jego wniosek jest na etapie NOT STARTED, czy mam zadzwonić do KCC i powiedzieć im , jak to wygląda... choć na moim wniosku jest napisane ze sie rozwiodłam. 2.mam dwa obywatelstwa, w momencie wysłania ds260 miałam juz to drugie obywatelstwo nadane, ale nie miałam ani dowodu osobistego , ani paszportu...i jak mam zrobić, jak będę miała paszport, to trzeba dzwonić do KCC i powiedzieć im o tym..? powiem tez ze miałam błąd w wniosku pierwszym, losującym...związany z data urodzin, i to sprostowałam właśnie dzwoniąc tam....wszystko ok, odpowiedzieli mi ze trzeba tylko w DS 260 wypełnić prawidłowo Mniejszymi się nie dało? :] Jakie to drugie obywatelstwo?
Marcela Napisano 10 Lutego 2015 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2015 Witam i gratuluję tym co już otrzymali GC!! Mam pytanko: czy na rozmowę potrzebuję zaświadczenia z pracy o zatrudnieniu?
Marcela Napisano 10 Lutego 2015 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2015 A i jeszcze jedno czy np. ksero śwadectwa ukończenia szkoły lub studiów musi być poświadczone notarialnie??? Proszę o odpowiedź i z góry dziękuję!!!!
cutmiut Napisano 10 Lutego 2015 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2015 zaświadczenia z pracy nie potrzebujesz. ksero nie musi być poświadczane. zabiorą ci oryginał i ksero, sprawdzą czy się zgadza i oryginał otrzymasz z powrotem
Marcela Napisano 10 Lutego 2015 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2015 Wielkie dzięki cutmiut! Im bliżej rozmowy, tym więcej wątpliwości!
LinaMax Napisano 10 Lutego 2015 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2015 Mniejszymi się nie dało? :] Jakie to drugie obywatelstwo? J sorry za małą czcionkę… Oba obywatelstwa są dopuszczeni do udziału w DV Lottery… Jak brałam udział w losowaniu miałam tylko jedno, ale później wpisałam w DS260, że mam 2 , bo już faktycznie miałam dwa, tylko, w rubryce , czy mam paszport- zaznaczyłam NIE, bo nie mam paszportu, dowodu tez wtedy nie miałam, tylko jestem ciekawa czy jak będę miała paszport, mam zadzwonić do KCC, czy czekać, i do ambasady już zadzwonić, jak będę miała termin rozmowy…
sly6 Napisano 10 Lutego 2015 Autor Zgłoś Napisano 10 Lutego 2015 pytanie jest takie na jakim paszporcie chcesz wleciec Marcela jesli chodzi o zatrudnienie to jak masz umowe o prace z USA to wez ja,,z Polski nie jest wymagane i nie potrzebne na rozmowie mowisz czy pracujesz Mozesz zadzwonic do Ambasady lub do KCC jesli tacy sa pomocni
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.