Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
4 godziny temu, ilon napisał:

@andyopole witamy po tej stronie oceanu! Kot rozpoznał? :P 

Ja domu jeszcze szybko nie zobaczę

Narazie zakwaterowany zostałem w szpitalu w Portland.

Pozdrawiam wszystkich! 

17659439919512985122707246065485.jpg

Edytowane przez andyopole
Napisano

Witam forumowiczów! Dawno mnie tu nie było ponieważ życie mnie dobija :/ nie mam czasu na nic… ale teraz mam pytanie bo potrzebuje pomocy - czy wiecie czy w Ambasadzie USA w wawie ktoś może mi pomóc zdobyć Powrr Of Attorney? Staram się pomóc krewnej z Polski odzyskać pieniądze z banku w usa. Jest stara i chora i nie jest w stanie podróżować do usa, w banku mi powiedzieli że dadzą dostęp tylko jeśli będzie Power of Attorney - oczywiście żadne polskie dokumenty ich nie interesują tylko amerykański POA. Adwokat w usa żeby to wydać musiałby te krewna zobaczyć osobiście tak więc muszę jakby znaleźć amerykańskiego adwokata w PL który by to ogarnął - krewna mogła by się stawić przed kimś w Warszawie bo tam mieszka. Podróżowanie dalej nie wchodzi w grę. Jakiś pomysł? Umówiłam się na wizytę notarialną w ambasadzie w usa ale się obawiam że „usługi notarialne” które oni oferują to nie jest to o co mi chodzi…. Ktoś coś wie??

Napisano

Nadrobiłam zaległości w czytaniu trochę… jestem w szoku ile tu się działo - tu Mt Everest, tu szpital O.o gratulacje dla @mcpear i życzenia szybkiego powrotu do zdrowia dla @andyopole!!! Nie wiem czy wolałabym w PL czy w usa w szpitalu być… jedno grozi śmiercią a drugie bankructwem …?;p szybkiego powrotu do zdrowia!!!

Napisano
38 minut temu, MeganMarkle napisał:

Nadrobiłam zaległości w czytaniu trochę… jestem w szoku ile tu się działo - tu Mt Everest, tu szpital O.o gratulacje dla @mcpear i życzenia szybkiego powrotu do zdrowia dla @andyopole!!! Nie wiem czy wolałabym w PL czy w usa w szpitalu być… jedno grozi śmiercią a drugie bankructwem …?;p szybkiego powrotu do zdrowia!!!

Dziękuję! Przyznać muszę uczciwie że polski szpital generalnie  nie ustępuje innym pod względem wyposazenia w technikę, itp. Owszem, korytarze wąskie, łóżka każde z innej parafii, insecty zasuszone w obudowach lamp.  Pod względem medycznym napewno dorównuje poziomem. Trafiłem do szpitala bez świadomości, z sepsą a oni błyskawicznie bacterie zidentyfikowali i dobierając antybiotyk skutecznie ja zniszczyli. Cdn nastąpi, przyszla  nurse.

• Upvote 2
Napisano

Ciąg dalszy: kolega, który jest lekarzem w PDX i był upoważniony do wglądu we wszystkie dokumenty, gdy zobaczył nazwę bacterii nazwał mnie Lucky man. W USA z tym paskudztwem przeżywa zaledwie 15% chorych. 

Napisano

Ja nie bede udawal ze cokolwiek wiem o polskiej sluzbie zdrowia - o ktorej sie powszechnie narzeka - ale z rodziny i znajomych, kazdy ktory potrzebowal pomocy, zabiegu czy czegos innego - dostal co trzeba, przy gigantycznej zalecie nie otrzymania tysiaca rachuneczkow (szpital, lekarz, 3 rozne pielegniarki, anestezjolog, hgw kto jeszcze - tak sobie przychodza po kolei).

Osoba z mojej bezposredniej rodziny w sierpniu zadzwonila na 911 podejzewajac atak serca (nie bylo mnie akurat w domu, inaczej na pake i do szpitala a nie jakies karetki - bo SOP jest takie ze wysylaja ambulans i strazakow z drabina - to chyba jakby sie okazalo ze pacjent ma 500lb albo do otwarcia drzwi potrzeba sprzetu). rachunek przyszedl od West Chester EMS (ktory jest finansowany z lokalnych podatkow), pielegniarki na ER, dwoch roznych lekarzy na ER, do tego testy tez na osobnym rachuneczku.  Koniec koncow dobrze sie skonczylo no i taka piekna zaleta ze cale $6k deductible zeszlo od reki wiec pozniej za lekarzy do konca roku tylko 20% sie placi.

Napisano
1 hour ago, andyopole said:

Ciąg dalszy: kolega, który jest lekarzem w PDX i był upoważniony do wglądu we wszystkie dokumenty, gdy zobaczył nazwę bacterii nazwał mnie Lucky man. W USA z tym paskudztwem przeżywa zaledwie 15% chorych. 

O Panie, to dobrze że udało się wyjść cało! Też trafiłam z sepsą do szpitala ale to było w USA. Leżałam parę dni podłączona do kroplówki z najcięższymi antybiotykami jakie były. Nawet groziła mi amputacja kończyny ale ostatecznie wylizałam się z tego elegancko. Za miliony monet ofkors , jak to w usa :) 

• Like 2