Xarthisius Napisano 28 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2023 (edytowane) Właśnie mnie Szef zapytał co tam w tej Polsce się odp$%^!a i pokazal mi poniższego tweeta: Nie wiem co mam odpowiedzieć... Update: Draze temat i nie dosc, ze kampania stara to na tyle kultowa, ze ma wlasna strone na wikipedii: https://en.wikipedia.org/wiki/Why_didn't_you_invest_in_Eastern_Poland%3F Edytowane 28 Kwietnia 2023 przez Xarthisius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 28 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2023 Powiedz mu ze Eastern Poland to taki kraj gdzie na noc mieszkańcy pod przywództwem Soltysa zwijają asfalt. (Wąchock) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcpear Napisano 28 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2023 Kampania stara, ale niestety chyba szkodliwa. Utwierdza stereotyp, że Europa kończy się na Niemcach a wszystko co na wschód to generalnie "syf". Moje dzieci w liceum jak przyleciały z Polski (w 2015) były pytane przez nauczyciela czy: - w Polsce mieszkaliśmy w domu co miał podłogę (wiejska chata z klepiskiem to był stereotyp)? - mieliśmy elektryczność? - czy dziadek umiał grać na harmonii i przygrywał wieczorami przy stole? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katlia Napisano 28 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2023 1 hour ago, mcpear said: Kampania stara, ale niestety chyba szkodliwa. Utwierdza stereotyp, że Europa kończy się na Niemcach a wszystko co na wschód to generalnie "syf". Moje dzieci w liceum jak przyleciały z Polski (w 2015) były pytane przez nauczyciela czy: - w Polsce mieszkaliśmy w domu co miał podłogę (wiejska chata z klepiskiem to był stereotyp)? - mieliśmy elektryczność? - czy dziadek umiał grać na harmonii i przygrywał wieczorami przy stole? O tak. Ja pamietam jak tesc, ktory pojechal na wycieczke do Polski (lata pozne 90te), wrocil zdziwiony ze w kraju byly autostrady i restauracje... A to oczytany facet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 28 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2023 Do dzis reportaz z Polski to czesto kon zaprzegniety do furmanki. Moj wujek z NYC, ktory po raz pierwszy od 1963 roku wybral sie do Polski mial pragnienie zobaczyc wlasnie konia w polu lub z furmanka. Ja wtedy (2008) mieszkalem w Anglii, on przylecial na Heatrow i nastepnego dnia polecielismy do Polski. Byl w Polsce trzy czy cztery tygodnie i nie udalo mu sie zobaczyc zadnego konia ani razu. Wracal ta sama droga i tak sie skladalo ze landlord u ktorego wynajmowalem domek mial stajnie uslugowa, kwaterowaly u niego konie roznych ludzi. Tam wreszcie zobaczyl, wprawdzie bez furmanki ale konie byly. Nie sadze zeby ktos w Polsce uzywal jeszcze koni do pracy w polu. Moj kuzyn ma kilkanascie sportowych ale jako mala stadnine hodowlana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 28 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2023 Ufff, uporalem sie. Ostatnie dwa tygodnie mialem bardzo pracowite. Pocieplalo i robactwo sie zaczyna wylegac, trza walczyc. Mam nadzieje ze przyszly tydzien bedzie luzniejszy. Juz mamy 32 stopnie Celsjusza w tej chwili. Milego weekendu Panstwu zycze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AleksandraPawlowska Napisano 29 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2023 Nie wiem czy to dobry wątek, ale chciałabym zapytać jakie są średnie koszty życia w stanach? Wiem, że zależy od miejsca, więc doprecyzuję: NC okollice research triangle. Rodzina 2+1, 2+2 dzieci szkolno-przedszkolne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcpear Napisano 29 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2023 Średnie koszty życia w Stanach Zjednoczonych znacznie różnią się w zależności od regionu, miasta, a nawet dzielnicy. Z tego powodu trudno jest podać dokładne liczby, ale mogę przedstawić Ci szacunkowe koszty życia dla rodziny 2+1 lub 2+2 dzieci szkolno-przedszkolnych w okolicach Research Triangle w stanie Północna Karolina. Według serwisu Numbeo, koszty życia w Raleigh, co jest jednym z miast w okolicy Research Triangle, są wyższe niż średnia krajowa. Przykładowe koszty dla rodziny 2+1 lub 2+2 dzieci szkolno-przedszkolnych to: Wynajem mieszkania: około 1 200-1 800 USD za 3-pokojowe mieszkanie na przedmieściach Jedzenie: około 700-1 000 USD na miesiąc dla rodziny Opłaty za energię elektryczną, wodę i gaz: około 200-300 USD miesięcznie Transport: około 150-250 USD na paliwo lub 50-100 USD na komunikację miejską Ubezpieczenie zdrowotne: około 800-1 200 USD miesięcznie dla rodziny Oczywiście, te koszty są tylko szacunkowe i mogą się różnić w zależności od stylu życia i preferencji. Najlepiej jest przejrzeć oferty wynajmu mieszkań i ceny produktów spożywczych na stronach internetowych lub aplikacjach związanych z Twoim miejscem docelowym, aby dokładnie oszacować koszty życia dla swojej rodziny. Źródło: ChatGPT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 30 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2023 Wygląda na to że w tym roku będą jakieś owoc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 30 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2023 Pierwsze pomidory też już rosną. Papryka w lewym dolnym rogu. Nie zmieściła się w obiektywie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi