Roelka v.2 Napisano 11 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 11 Września 2023 @ilon Spokojnego lotu zycze! Przylecisz akurat jak skonczy sie fala upalow, ostatni tydzien byl zarowno w Polsce jak i w Niemczech bardzo goracy. Spakuj sweter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katlia Napisano 11 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 11 Września 2023 31 minutes ago, Roelka v.2 said: @katlia podziel sie jakimis zdjeciami jak wrocicie, Wlochy sa piekne. Oto miejsce do ktorego wracamy: wybrzeze przy Taorminie, na Sycilii 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 11 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 11 Września 2023 38 minut temu, pelasia napisał: Udanych wakacji. Zazdroszczę! Lepsze to niz dekoracje na halloween! Gdyby mnie zapytano o wybor powiedzialbym to samo... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ilon Napisano 11 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 11 Września 2023 14 minutes ago, Roelka v.2 said: @ilon Spokojnego lotu zycze! Przylecisz akurat jak skonczy sie fala upalow, ostatni tydzien byl zarowno w Polsce jak i w Niemczech bardzo goracy. Spakuj sweter Haha akurat spakowana jestem na lato i jesien. Bede na kilka tygodni i jeszcze w miedzyczasie chce skoczyc na wakacje, ale jeszcze nie wiem gdzie wiec spakowalam sie na kilka roznych opcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcpear Napisano 11 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 11 Września 2023 27 minutes ago, katlia said: Oto miejsce do ktorego wracamy: wybrzeze przy Taorminie, na Sycilii Piękne. Akurat na Sycylii byłem tego lata. Kuchnia bomba. Szczególnie jak mieszkasz w USA to każda knajpa i lodziarnia wydaje się jakby miała gwiazdki MIchelina. Sycylia jest jednak dość biedna - w sensie ludzie to jednak nie bogacze. Za 120 EUR wynająłem gościa co mnie z Catanii zawiózł do Taorminy, poczekał pól dnia i wrócił ze mną z powrotem. Wyszło mu chyba z 20 EUR za godzinę (nie licząć benzyny i autostrady) więc pewnie miał 100 na czysto. Tego dnia nie miał innego zarobku na 100% a radosny był tak jakby tygodniowy utarg zarobił. Na wioskach wokół Catanii i Taorminy jednak bieda aż piszczy. Poza tym jak chcesz z lokalnymi pogadać to tam koniecznie musisz przez translatora - oni angielskiego "Nie fersztejen". Piękne wakacje przed Tobą!!! Zazdraszczam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katlia Napisano 11 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 11 Września 2023 3 hours ago, mcpear said: Piękne. Akurat na Sycylii byłem tego lata. Kuchnia bomba. Szczególnie jak mieszkasz w USA to każda knajpa i lodziarnia wydaje się jakby miała gwiazdki MIchelina. Sycylia jest jednak dość biedna - w sensie ludzie to jednak nie bogacze. Za 120 EUR wynająłem gościa co mnie z Catanii zawiózł do Taorminy, poczekał pól dnia i wrócił ze mną z powrotem. Wyszło mu chyba z 20 EUR za godzinę (nie licząć benzyny i autostrady) więc pewnie miał 100 na czysto. Tego dnia nie miał innego zarobku na 100% a radosny był tak jakby tygodniowy utarg zarobił. Na wioskach wokół Catanii i Taorminy jednak bieda aż piszczy. Poza tym jak chcesz z lokalnymi pogadać to tam koniecznie musisz przez translatora - oni angielskiego "Nie fersztejen". Piękne wakacje przed Tobą!!! Zazdraszczam!!! Bylam na Sicilii dwa lata temu - i tak jak tobie baaaaardzo mi sie tam podobalo (i jadlo). Dlatego wracamy. Bedziemy mieli 3 tygodnie plany po prostu na ladowanie w Palermo a potem pociagiem/samochodem na zachod, poludnie, do srodka, na wschod, a potem z Catanii z powrotem do Palermo. Jest tyle na Sycilii do zobaczenia, zwiedzenia, zjedzenia - i popicia - naprawde super miejsce. Co do gadania... maz mowi po wlosku (Jeden z plusow zycia z dawnym profesorem jezykow) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joanna30 Napisano 12 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 12 Września 2023 10 godzin temu, mcpear napisał: Poza tym jak chcesz z lokalnymi pogadać to tam koniecznie musisz przez translatora - oni angielskiego "Nie fersztejen". W Rzymie i okolicach to samo Byłam w sierpniu i przetestowałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paulina_89 Napisano 14 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Września 2023 Jak poradziliście sobie z odnowieniem polskiego paszportu który stracil waznosc podczas gdy wasz polski dowód osobisty również stracil waznosc? Chodzi mi o zdobycie nowego dokumentu przebywając w USA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roelka v.2 Napisano 14 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Września 2023 4 minutes ago, Paulina_89 said: Jak poradziliście sobie z odnowieniem polskiego paszportu który stracil waznosc podczas gdy wasz polski dowód osobisty również stracil waznosc? Chodzi mi o zdobycie nowego dokumentu przebywając w USA. Ja tez sie z tym borykam. Koniec koncow odmowilam dowod osobisty podczas jednej wycieczki do Polski I jak go tylko odbiore to bede zaczynac proces o paszport. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzielu Napisano 14 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Września 2023 25 minutes ago, Paulina_89 said: Jak poradziliście sobie z odnowieniem polskiego paszportu który stracil waznosc podczas gdy wasz polski dowód osobisty również stracil waznosc? Chodzi mi o zdobycie nowego dokumentu przebywając w USA. Ja mowiac szczerze nie pamietam ale odnowilem bez problemu - moze dlatego ze mam polskie prawo jazdy (te bezterminowe ktore sie skonczy w 2027) ? To bylo pod koniec 2019 roku, w grudniu - pojechalem do konsulatu w NYC i odnowilem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi