Skocz do zawartości

Luksi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To ja znowu przekornie - a po co wynajmować mieszkanie w USA, skoro można na spokojnie za $50 tys kupić 3 lub 4 pokoje (ofc zależy od miasta/dzielnicy) i mieszkać w swoim? albo za $110k kupić dom?

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

To ja znowu przekornie - a po co wynajmować mieszkanie w USA, skoro można na spokojnie za $50 tys kupić 3 lub 4 pokoje (ofc zależy od miasta/dzielnicy) i mieszkać w swoim? albo za $110k kupić dom?

1. Nie kazdy ma wolne $50K-100K.

2. Nie kazdy ma zdolnosc kredytowa.

3. Nie kazdy zamierzqa zapuscic korzenie w danym miejscu.

Napisano

@KaeR - jasne, wszystko zależy od podejścia do zagadnienia emigracji :). Mimo wszystko na szybko np dla domu o wartości $110k downpayment to zazwyczaj tylko ok $20k a potem raty po $470. Lepiej tak niż wynajmować :) Tak jak napisałem - wszytsko zależy od tego, jak się podchodzi do zagadnienia emigracji i z czym się wyjeżdża.

Napisano

Gdzie ja mieszkam median price domu jest $273,500 -- a blizej miasta/centrum od $375,000 do $410,000. Konkurencja jest ogromna, i przewaznie $20% downpayment jest za malo zeby twoja oferta byla przyjeta. I wcale nie jestem ani w Kaliforni ani w NYC.

Napisano

Chciałem właśnie napisać że generalnie nie chciałbym mieszkać w miejscu gdzie domy są po $100k...

mieszkam w takim miejscu. i nie jest zle, jak sie ma stala prace i pewne dochody - nie musza byc wysokie, bo i koszt zycia automatycznie nizszy.

ale $470 miesiecznej splaty kredytowej to raczej malutko. albo powiedzcie mi gdzie takie tanie kredyty, to moze warto, zebym sie przefinansowala na inne zrodlo

Napisano

Wokół Miami znalazłem takie domy - dodatkowo można sobie obejrzeć mapkę przestępczości - fajna opcja. Ostatnio widziałem taka ofertę w Melbourne FL (110k, 6 sypialni, basen, garaż na 2 auta). A w skład raty wchodza : $367 Principal and Interest + $83 Property Taxes + $24 Homeowner's Insurance. Generalnie oferty banków są różne - ale wokoło $500. Jak dla mnie bomba :)

A i btw - w Warszawie w biurach nieruchomości jest oferta mieszkań w Miami - gdzieś koło Miami Beach za $49k, 3 sypialnie, urządzona łazienka i kuchnia. Mieszkanie nowe (well z 2012 roku) ale nieużywane.

Napisano

Wokół Miami znalazłem takie domy - dodatkowo można sobie obejrzeć mapkę przestępczości - fajna opcja. Ostatnio widziałem taka ofertę w Melbourne FL (110k, 6 sypialni, basen, garaż na 2 auta). A w skład raty wchodza : $367 Principal and Interest + $83 Property Taxes + $24 Homeowner's Insurance. Generalnie oferty banków są różne - ale wokoło $500. Jak dla mnie bomba :)

A i btw - w Warszawie w biurach nieruchomości jest oferta mieszkań w Miami - gdzieś koło Miami Beach za $49k, 3 sypialnie, urządzona łazienka i kuchnia. Mieszkanie nowe (well z 2012 roku) ale nieużywane.

Tak - jasne. Tylko upewnij się wiesz jakie warunki trzeba spełnić żeby dostać niski APR (operowanie wysokością raty jest bez sensu bo można ją wyprodukować dowolnie niska w zależności od długosci kredytu) - jako ze jestem w trakcie (cały czas mam 3.875/ 30 years) to trzeba dostarczyć absolutnie wszystko, czasami nawet źródło pieniędzy na downpayment, wyciągi że wszystkich kont bankowych, emerytalnych - o dokładnym credit reporcie ( nie scorze - reporcie ) nawet nie ma co wspominać.

Tutaj okolica od $200k za dom o zasadniczo sensowne minimum jeżeli chodzi o towarzystwo i szkoły.

Napisano

ale to masz taki kredyt, czy se w internecie sprawdzasz. bo to jest POTEZNA roznica.

Napisano

gdzieś koło Miami Beach

'gdzies kolo' moze oznaczac wszystko. Po przejechaniu mostu od Miami Beach masz centrum i zaraz potem taka okolice, ze mieszkanie nawet za $49K wydaje sie cena wygorowana.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...