Skocz do zawartości

Notatki O Imigracji, Życiu I Społeczeństwie W Usa

mifok

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Nie udzielam się tutaj często, ale pokątnie czytuję forum od wielu lat. W ostatnim miesiącu naszło mnie na napisanie serii artykułów o moim dzieciństwie w Polsce, przygodach imigracyjnych w USA, i o rozmaitych kontrastach, które rzuciły mi się w oczy po wielu latach życia na obu kontynentach. Oczywiście podobnych wpisów na sieci nie brakuje, ale starałem się wyjść poza szablon - i pomyślałem, że komuś ta seria może się spodobać albo przydać przy snuciu planów życiowych :-)

Link do spisu treści (najlepiej czytać chronologicznie): http://lcamtuf.blogspot.com/2015/07/poland-and-united-states-wrapping-up.html

Oczywiście takie notatki są siłą rzeczy bardzo subiektywne i doświadczenia innych ludzi potrafią być bardzo różne, co zauważyłem zarówno na forum, jak i w rozmowach z innymi Polakami i z imigrantami z innych krajów. Tak czy tak... :-)

Napisano

Zawsze mogę przetłumaczyć, ale na razie nie wiem, czy warto ;-)

Gwarantuję Ci, że więcej osób na tym forum posługuje się lepiej j. polskim niż angielskim.

Napisano

Gwarantuję Ci, że więcej osób na tym forum posługuje się lepiej j. polskim niż angielskim.

Zaskoczony byłbym gdyby było inaczej. Zawsze rodzimym językiem posługujemy się lepiej.

Napisano

Doskonale napisane i od ręki widać że autor faktycznie poznał Amerykę a nie głosi "prawdy" na jej temat po miesiącu od przyjazdu. Subiektywne ale bardzo wyrażone i że wszystkim co przeczytalem (nie mialem czasu przeczytać wszystkiego) prawie całkowicie się zgadzam.

• 3 tygodnie później...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...