KaeR Napisano 10 Września 2015 Zgłoś Napisano 10 Września 2015 Moja siostra tez ma brata w USA I to takiego, ktory wykorzystal wize turystyczna do niecnych celow, bezczelnie zawierajac zwiazek malzenski bedac na wycieczce. Nigdy nie miala problemow z wiza czy wjazdem do USA. Do tego dochodzą związki z krajem, więc bez poznania wszystkich szczegółów to jak porównywanie jabłek z pomarańczami.
andyopole Napisano 10 Września 2015 Zgłoś Napisano 10 Września 2015 Do tego dochodzą związki z krajem, więc bez poznania wszystkich szczegółów to jak porównywanie jabłek z pomarańczami. Tak jak w wiekszosci przypadkow konsul dajac promese czy urzednik na granicy kierowali sie wylacznie "nosem" oraz opierajac sie wylacznie na jej oswiadczeniach nie zadajac zadnych kwitow na prawdomownosc.
Lx13 Napisano 10 Września 2015 Zgłoś Napisano 10 Września 2015 Przywoływanie Kanady jako przykład jest dosyć nietrafione. Przesłuchanie na lotnisku czy innej granicy - dużo bardziej szczegółowe, wnikliwe. Widziałem więcej zesłań na secondary niz w USA kiedykolwiek. Aha i tez wprowadzili opłaty na wzór esta. Konsulowie i urzędnicy na granicy naprawdę odwalają dobra robotę. Wierzcie mi, ci ludzie naprawdę potrafią trafnie ocenić ryzyko. A ze czasem sie nie uda... cóż, taka statystyka. To jesli chodzi o Polaków. Natomiast, Niedalej jak 2 tygodnie temu idąc 6 aleja na manhattanie zacząłem zadawać sobie nastepujące pytanie: otworzyli granice czy jak?
nergil Napisano 11 Września 2015 Zgłoś Napisano 11 Września 2015 No tak, taniej by wyszło w ruchu bezwizowym polecieć i zostać zawróconym z lotniska lepiej zostać zawróconym w ruchu bezwizowym niż wywalić ponad 600zł na wizę , zawsze to 600zł w kieszeni
nergil Napisano 11 Września 2015 Zgłoś Napisano 11 Września 2015 nergil, wiza do Rosji jest teoretycznie łatwiejsza, ale biurokracja jaką musisz przebyć żeby ją dostać jest masakryczna - oficjalne zaproszenie, podbite przez służby Rosji, obowiązek posiadania ubezpieczenia zdrowotnego, obowiązek wypełnienia dokładnie w jakie daty się jedzie do Rosji i max pobyt 30 dni. Ponadto jak już się jest w Rosji to obowiązek meldunku Tak więc nie przesadzamy z tym robieniem problemów, że tylko USA się ostało z czymś takim. a kto tam pojedzie do tych cepów ruskich na pewno nie ja.. Koleżanka ma tam rodzinę i jakos nie było problemów z wizą i z wyjazdem a nawet jeżeli jest taka biurokracja to raczej nie ma problemu z wjazdem tak jak w stanach że może cie pan cofnąc na lotnisku.. Na pewno do żadnego kraju nie ma tak drogich wiz , jakies pare miesięcy temu nawet Zjednoczone Emiraty Arabskie zniosly wizy dla całej Unii i USA powinny brac przykład.. Chciałbym zwiedzić Stany jest to przepiękny kraj ale co chyba prędzej się zestarzeję niż tam pojadę Nie dostala wlasnie dlatego ze ma brata - to chyba dosc oczywiste. A do US przymusu wyjezdzania o ile dobrze kojarze poki co nie ma... Jest tyle ciekawych krajow do zwiedzania, Syria, Afganistan ze wymienie tylko kilka... Pusto tam ostatnio... Aha czyli jak się brata nie widziało ponad 5 lat to nie ma szans żeby sie zobaczyć.. Dodam że brat ma obywatelstwo amerykańskie a koleżanka ma w dupie wyjazd na stałe do USA bo ma tutaj bardzo dobrze płatna pracę i nawet nie myśli o emigracji do Stanów.. Po prostu chciała się zobaczyc z rodziną co jest chyba oczywiste ale lepiej wpuścić bin ladena w pieluszce na łbie który potem planuje zamach niż kobietę na stanowisku który jedzie do rodziny , brawo!! Moja siostra tez ma brata w USA I to takiego, ktory wykorzystal wize turystyczna do niecnych celow, bezczelnie zawierajac zwiazek malzenski bedac na wycieczce. Nigdy nie miala problemow z wiza czy wjazdem do USA. może spodobała sie panu konsulowi:-) tam jest loteria Z doświadczenia moich znajomych wynika, ze mówienie w ambasadzie, ze się jedzie do "znajomych", "kuzynów", "rodziny", itp, itd. a nie daj Boze jeszcze na "Zaproszenie", to tylko proszenie się o kłopoty... I ja to trochę rozumiem. Sam mieszkam za granicą. Jak się pracuje, ma się swoje zycie, jest się zajętym, to rzeczywiście - tak się czeka na przyjazd tych "znajomych", a juz szczególnie dalszej rodziny, ze się w progu codziennie stoi i wygląda czy juz jadą... Jakas częsc pracowników ambasady jest pewnie tak samo nastawiona jak ja, i taka gościnnosc "wujków" i "ciotek" wzbudza u nich bezwarunkowy odruch "marszczenia brwii"... no tak tylko kłamac nie będę i jeżeli mam tam rodzinę która jest legalnie , ma obywatelstwo to co w tym złego że chcę ich odwiedzić/?? mam ściemnić że chcę zwiedzać Stany?
KaeR Napisano 11 Września 2015 Zgłoś Napisano 11 Września 2015 Aha czyli jak się brata nie widziało ponad 5 lat to nie ma szans żeby sie zobaczyć.. Dodam że brat ma obywatelstwo amerykańskie a koleżanka ma w dupie wyjazd na stałe do USA bo ma tutaj bardzo dobrze płatna pracę i nawet nie myśli o emigracji do Stanów.. Po prostu chciała się zobaczyc z rodziną co jest chyba oczywiste ale lepiej wpuścić bin ladena w pieluszce na łbie który potem planuje zamach niż kobietę na stanowisku który jedzie do rodziny , brawo!! A rodzina nie może odwiedzić jej w Polsce czy mają zakaz wjazdu?
nergil Napisano 11 Września 2015 Zgłoś Napisano 11 Września 2015 Przywoływanie Kanady jako przykład jest dosyć nietrafione. Przesłuchanie na lotnisku czy innej granicy - dużo bardziej szczegółowe, wnikliwe. Widziałem więcej zesłań na secondary niz w USA kiedykolwiek. Aha i tez wprowadzili opłaty na wzór esta. Konsulowie i urzędnicy na granicy naprawdę odwalają dobra robotę. Wierzcie mi, ci ludzie naprawdę potrafią trafnie ocenić ryzyko. A ze czasem sie nie uda... cóż, taka statystyka. To jesli chodzi o Polaków. Natomiast, Niedalej jak 2 tygodnie temu idąc 6 aleja na manhattanie zacząłem zadawać sobie nastepujące pytanie: otworzyli granice czy jak? a niech przesłuchują ile chcą na pewno jest łatwiej poleciec do Kanady niż do USA ja mam do ambasady USA ok 230km w jedną strone policz dojazd wiza ponad 600zł a pan ci powie przykro mi ale nie dostał pan wizy.. Szlag człowieka może trafić nikt juz do USA nie jeździ w celach zarobkowych bo Stany się skończyły jakiś czas temu jak zechcę pojechac to pojadę do Norwegii i zarobię 20 tys zł za miesiąc więc nie rozumiem stanowiska Stanów i chyba nigdy nie zrozumiem Nie dostala wlasnie dlatego ze ma brata - to chyba dosc oczywiste. A do US przymusu wyjezdzania o ile dobrze kojarze poki co nie ma... Jest tyle ciekawych krajow do zwiedzania, Syria, Afganistan ze wymienie tylko kilka... Pusto tam ostatnio... a co do Syrii i Afganistanu to sam sobie pojedź i pozwiedzaj , co mieszka się w Stanach i ma się wszystko w dupie no nie? Ale to jest normalka polak polakowi jakby mógł to by nóż w plecy wsadził zamiast pomóc , doradzić coś itd.. Wiesz żeby nie to że od małego interesowałem sie Stanami i nadal kręci mnie ten kraj, to bym miał wywalone na wizy i na wyjazd tam , wolalbym sobie pojechać do Australii i tam wydawać swoje oszczędnosci skoro USA nie potrzebują turystów..
Joanna30 Napisano 11 Września 2015 Zgłoś Napisano 11 Września 2015 lepiej zostać zawróconym w ruchu bezwizowym niż wywalić ponad 600zł na wizę , zawsze to 600zł w kieszeni Z tym, że tu dochodzi jeszcze koszt przelotu, który jest nieco większy, niż 600 złotych
kzielu Napisano 11 Września 2015 Zgłoś Napisano 11 Września 2015 a co do Syrii i Afganistanu to sam sobie pojedź i pozwiedzaj , co mieszka się w Stanach i ma się wszystko w dupie no nie? Ale to jest normalka polak polakowi jakby mógł to by nóż w plecy wsadził zamiast pomóc , doradzić coś itd.. Wiesz żeby nie to że od małego interesowałem sie Stanami i nadal kręci mnie ten kraj, to bym miał wywalone na wizy i na wyjazd tam , wolalbym sobie pojechać do Australii i tam wydawać swoje oszczędnosci skoro USA nie potrzebują turystów.. Nie - staram Ci uswiadomic ze nikt nie ma "prawa" wjazdu do US poza obywatelami. Jakby mnie gdzies nie chcieli to bym sie nie pchal. A siostre moze brat odwiedzic w PL wiec argument bezsensowny... Sam w PL bywam srednio 3 razy w roku...
Lx13 Napisano 11 Września 2015 Zgłoś Napisano 11 Września 2015 Ktoś mi tu napisał ze nikt do USA nie jeździ w celach zarobkowych? Hahaha, dobre... Ty byłeś kiedyś w USA? Nie sa to kokosy jak kiedyś ale magnes nadal przyciąga.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.