Skocz do zawartości

Pierwszy Wylot Do Usa Na Wizie Turystycznej

fredy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja bym dodał coś w temacie podatków. Nie zdziwił bym sie gruby IRS zainteresował sie całym okresem w którym zona miała zielona kartę... To moze zaboleć....

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

tak zwana lipa :) trudno mieć żone w usa 1,5roku i czekać w polsce na łaskę która nawet po 2 latach mogla by nie nadejść :D tak że odpada :ph34r:

niedawno coś słyszałem że osobą bedąca nielegalnie w usa wzieła ślub w tym pięknym kraju z osobą mającą zieloną karte i złożyła wniosek o gren card i otrzymała zieloną karte na którą czekała dość długo , prawda czy ściema jak myślicie ?

Napisano

tak zwana lipa :) trudno mieć żone w usa 1,5roku i czekać w polsce na łaskę która nawet po 2 latach mogla by nie nadejść :D tak że odpada :ph34r:

niedawno coś słyszałem że osobą bedąca nielegalnie w usa wzieła ślub w tym pięknym kraju z osobą mającą zieloną karte i złożyła wniosek o gren card i otrzymała zieloną karte na którą czekała dość długo , prawda czy ściema jak myślicie ?

Sciema, chyba ze osoba sponsorujaca doczekala sie w koncu na obywatelstwo.

Napisano

Aha to rozumiem ze jeśli będziemy tu bardzo bardzo długo, ja oczywiście nielegalne i jak żona wkoncu dostała by obywatelstwo to wtedy ja mimo że jestem nielegalne mógłbym starać się o zieloną kartę ?? tylko na obywatelstwo czekało by się pewnie z minimum 5 lat plus około 2 lata na zieloną kartę razem daje nam prawie 7 lat nielegalu w usa, ta opcja tez odpada bo to bardzo długi okres, wiec za miesiąc może maks 2 powrót do rzeczywistości :)

Napisano

raczej nadejdzie, nie wiem jaki staz juz macie, ale raczej nie podpadacie pod grupe ryzyka "green card marriage"

Dodam, ze swojego doświadczenia, że lipa jest - u mnie rozłąka trwa już od stycznia, zakończy się za około miesiąc. Ale jeśli twoja żona nie chce utracić zielonej karty i - w ramach wniosków z obecnej wizyty w US - chcielibyście się osiedlić na amerykańskiej ziemi, to innej opcji nie ma.

Zresztą, żeby utrzymać zieloną kartę to twoja żona musi w US przebywać min 6 miesięcy w roku - co oznacza, że na np 5 może wracać do Polski. Więc rozłąka krótsza. Jedyne co tutaj może być problemem, to utrzymanie pracy gdziekolwiek.

Napisano

czyli np. składa wniosek i ja zostaje tu maks czasu czyli te 6 miesięcy po czym wracam do polski ,a zona miesiąc po mnie i po 5 miesiącach żona leci do usa na pół roku bezemnie bo mnie mało prawdopodobne żeby wpuścili drugi raz :) i po tym okresie jest juz prawdopodobne ze otrzymał bym zieloną karte?? dawniej czekało się podobno do 5 lat i podobno zona przez ten okres nie mogła wogule wylatywac z usa.

Napisano

fredy Ty sie pytaj ludzi na forum co mozna bylo kiedys,jak jest teraz a nie sluchasz bajek roznych osob ;)

co do lat oczekiwania to racja,gorzej jak ktos mowil o braku wyjazdu ;)to sa bajki ktore maja malo wspolnego nawet w dniu dziejszym ;)

a co do tego ze Was wrocili na rozmowe,takie cos jest mozliwe,cos Im nie zagralo w Waszych odpowiedziach i musieli to jeszcze raz skontrolowac :)

malo sie pisze na ten temat bo zaraz jest po co to straszyc ludzi ;) a jak widzisz sam ze jedni maja ok a inni nie..I Ty miales to szczescie aby to zobaczyc :)

Napisano

jednak zdecydujemy sie sprobóbowac złożyc wniosek o zieloną karte , ja oczywiscie wyjade na czas przed upłewem wizy,a żona będzie musiała zostac przynajmniej te 7 miesięcy , wize mam na pół roku jeżeli poleciał bym do polski na początku stycznia i powiedzmy na sierpien ,wrzesień chciałbym leciec znów do usa to jak duże jest prawdopodobieństwo ze mnie zawrócą ?? oczywiście papiery o zieloną karte bedę miał złożone juz powiedzmy za miesiąc może maks dwa ,macie jakieś rady ??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...