kzielu Napisano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2016 A po co skarbówce Twój adres w USA? Zasadniczo to musisz byc cokolwiek wiarygodny mowiac im ze nie bedziesz placil podatkow bo tu nie mieszkasz. W sumie to sie dziwie polskiej skarbowce ze tak latwo wierza ludziom na slowo, IRS ma specjalny formularz ktory ewidentnie sluzy do takich sytuacji a dowodzi rezydencji podatkowej w US - mozna go dostac na zamowienie za drobna oplata...
Mateusz20 Napisano 4 Marca 2016 Autor Zgłoś Napisano 4 Marca 2016 Dawno nikt tu nie pisał, to trochę odkopię temat. Ktoś poda kroki, które trzeba zrobić w 100% przed i w trakcie wylotu do USA, żeby nie mieć potem problemów? - opłata 165$ za kartę - zabrać paszport i kopertę z ambasady Z tego co trzeba zrobić to tyle? Do której kolejki udajemy się po wylądowaniu? wizowa, czy dla rezydentów? Sorry, że pytam o takie rzeczy, chyba nawet któryś raz, ale lepiej się upewnić, żeby potem nie mieć problemów, bo czegoś zapomniałem.
Greg27p Napisano 4 Marca 2016 Zgłoś Napisano 4 Marca 2016 podpinam sie do pytania kolegi wyzej odnosnie do jakiej kolejki sie wybrac na JFK bede chcial sie odprawic z zona obywatelka us , moga sie wkurzyc jak pojde do odprawy dla citizens us >????
Mateusz20 Napisano 6 Marca 2016 Autor Zgłoś Napisano 6 Marca 2016 Dawno nikt tu nie pisał, to trochę odkopię temat. Ktoś poda kroki, które trzeba zrobić w 100% przed i w trakcie wylotu do USA, żeby nie mieć potem problemów? - opłata 165$ za kartę - zabrać paszport i kopertę z ambasady Z tego co trzeba zrobić to tyle? Do której kolejki udajemy się po wylądowaniu? wizowa, czy dla rezydentów? Sorry, że pytam o takie rzeczy, chyba nawet któryś raz, ale lepiej się upewnić, żeby potem nie mieć problemów, bo czegoś zapomniałem. bump PS. Ktoś z osób, które już wyleciały mógłby napisać taki przewodnik od A do Z co po rozmowie. Co po wylosowaniu widziałem już w kilku tematach, więc też by można zebrać te informacje i zrobić jeden temat od A do Z.
andyopole Napisano 6 Marca 2016 Zgłoś Napisano 6 Marca 2016 podpinam sie do pytania kolegi wyzej odnosnie do jakiej kolejki sie wybrac na JFK bede chcial sie odprawic z zona obywatelka us , moga sie wkurzyc jak pojde do odprawy dla citizens us >???? Czy to wielki dla Was problem stanzc obydwojgu w kolejce dla "visitors" Malzonce z tego powodu korona z glowy nie spadnie. Na miejscu czekaja Cie o wiele wieksze problemy niz ten...
sly6 Napisano 7 Marca 2016 Zgłoś Napisano 7 Marca 2016 Wyłapią Cię bez trudu z ta koperta..idziesz później i tak do pokoju Gorsze..lepsze ich czekają jak się czyta to np forum to USA jest latwe lecz ta granica Mateusz można pisać.wiele osób pisze.ja nie wygrałem.jestem codziennie na forum i wiem co dalej.gdzie iść pare osób tym się podzielili Napisz co Cie interesuje to napiszemy coś więcej
Mateusz20 Napisano 7 Marca 2016 Autor Zgłoś Napisano 7 Marca 2016 Faktycznie z forum można się wszystkiego dowiedzieć, zanim szedłem na rozmowę to dopytywałem o wszystko i dało to fajny efekt, bo jak wszedłem do środka to nie błądziłem, tylko wszystko było zgodne z tym co ludzie opisywali, dokumenty miałem przygotowane, komórki itp. zostawione, więc samego czynnego udziału było można z 5min, a reszta to oczekiwania na swoją kolej. Podobnie chciałbym się dowiedzieć z lotniskiem, bo w USA jeszcze nie byłem, a że jest to lot po wylosowaniu karty, to chciałbym wiedzieć jakie dokumenty przygotować i gdzie się udać. Z tego co wyczytałem na forum to trzeba mieć: -Paszport -Kopertę z ambasady -Płytę z prześwietlenia To chyba tyle, czy coś jeszcze? Kolejka wizowa, czy dla rezydentów? Ogólnie tak jak pisałem, to gdyby zrobić taki temat od A do Z to będzie na lata, bo sam już wiele razy odpisywałem na pytania odnośnie badań, rozmowy, itp., a można by to zebrać w jeden temat, w pierwszym poście i zamknąć i podpiąć.
sly6 Napisano 7 Marca 2016 Zgłoś Napisano 7 Marca 2016 Ktos znajdzie czas i ochotę to niech pisze Znajdę Ci temat jak jest na lotnisku
sly6 Napisano 7 Marca 2016 Zgłoś Napisano 7 Marca 2016 Jak na lotnisku http://forum.usa.info.pl/topic/21343-pierwsze-kroki-w-usa-emigracja-do-san-francisco/page-3 Post 59..tam tez jest troche opisane co dalej Milej lektury życzę
grape Napisano 7 Marca 2016 Zgłoś Napisano 7 Marca 2016 Przede wszystkim zalezy jakie lotnisko bedzie Twoim POE, moim bylo Chicago O'Hare i wszystko przebieglo tak: Po wyladowaniu podazylam za tlumem, przed stanowiskami odprawy zapytalam kogos z obslugi gdzie mam sie udac z wiza imigracyjna. Pokierowano mnie do koleji Visitors and First Time ESTA, odstalam swoje... Jak przyszla moja kolej oficer wzial ode mnie paszport i koperte, plyty nie chcial, pobral odciski i kazal odebrac bagaze i isc za nim. Poprowadzil na stanowisko secondary (zaden pokoj to nie byl) i przekazal moje dokumenty innemu oficerowi, tam podalam nowy adres I odsiedzialam 20 min i po krzyku. Zadnych dodatkowych pytan, sprawdzania bagazu. Na visajourney pewnie znajdziesz wiecej info odnosnie innych POE:) Jak Co oddadza paszport to sie upewnij ze Ci dobra date wbili
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.