Skocz do zawartości

Odmowa Wizy, Kryminalna Przeszłosc Kiedy I Jak Starac Sie Ponownie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

kzielu nie uwazam ze pisze bez sensu ;) ale kazdy ma swoje zdanie i moze je wyrazac na forum. nie wrzucaj do jednego worka pedofili, mordercow, dealer'ow i innych tego typu z osobami ktore uczestniczyly w rozboju, czy dostaly zawiasy za uszkodzenie mienia, niekiedy takie wypadki sie zdarzaja..

WYPADKI SIE ZDARZAJA, ALBO JAK MOWI TO MOJE DZIECKO: COZ JA PORADZE, ZE ZNALAZLAM SIE W NIEODPOWIEDNIM CZASIE W NIEWLASCIWYM MIEJSCU :)

TYLE TYL, ZE KONSUL ZANIM KOGOS WPUSCI DO HAMERYKI MUSI MIEC PEWNOSC, ZE DANA OSOBA NIE BEDZIE MIALA PODOBNYCH WYPADKOW NA TERENIE NASZEGO PIEKNEGO KRAJU. I DLATEGO SA NIEKTORE PRZESTEPSTWA, KTORE SA CIEZKIE, A SA TEZ TAKIE, KTORE MOZNA MIEC PRZEBACZONE.

..

niech rzuci kamieniem ten kto nie jest bez winy.....

NO TO JA JESTEM BEZ WINY (BYLE NIE ZAPESZYC), CHYBA, ZE PRZEDSTAWIANIE PRAWDY W SPOSOB W JAKI URZEDNIK CHCIALBY TO USLYSZEC JEST PRZESTEPSTWEM... TO WTEDY JA TEZ NIE JESTEM BEZ WINY :)

zwrocilam sie o pomoc na forum i napisalam ze jest mi przykro ze nas nie wpuszczono- czy to jest bez sensu?

NIE, TO NIE BEZ SENSU.

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

doszukalam sie rowniez w dokumentach ktore maz skladal o wize imigracyjna, ze dostal wskazanie do wypelnienie uchylenia I-601 waiver , czego nie uczynil, zostal tez poinformowany w Ministerstwie w zwiazku z karą, czyli powinien był złozyc prośbę o wcześniejsze zatarcie oskarżenia w trybie łaski Prezydenta, poniewaz gdy składal wniosek był w trakcie odbywania warunkowego zawieszenia. i to go chyba zdyskwalifikowalo, dlatego tez konsul podsunąl kartke ze wskazaniem o waiver I-601

tymczasem zastanawiam sie dlaczego konsul w czasie naszej wizyty powiedzial abysmy przyszykowali dokumenty z sadu i sprobowali ponownie, w art pzrez niego zaznaczonym jest napisane: jest Pan upoważniony do starania się o uchylenie tego zakazu, jednakze nic o waiver I-601 nie wspomnial....

Waiver I-601 nie dotyczy TERAZNIEJSZEJ sytuacji meza., to dotyczylo wizy imigracyjej, maz mial prawo ubiegac sie o przebaczenie swojego wybryku. Jesli tego nie zrobil badz to nie przeszlo, to byly ku temu powody. I teraz konsul tez ma powody ku temu by wize turystyczna odmowic. Czy bedzie to odmowa "na forever"? Nie wiem. Nie widzialam co macie, co mial maz, za co siedzial/mial wyrok, a co jest w dokumentach. Konsul nie jest od tego aby kierowac kogos jak dziecko w ciemnym lesie, co ma byc zrobione, jaki formularz itd. Konsul moze Ci powiedziec, ze i owszem, szanse masz, ale jesli postarasz sie o uchylenie zakazu.

I-601 nie jest do wizy turystycznej.

Ja chce dodać ze w USA rozbój jest traktowany jako naprawdę poważne przestępstwo.

Mimo wszystko polecam Kanadę na początek.

Dokladnie tak.

mąz nie starał sie o wczesniejsze zatarcie oskarzenia, bo jak twierdzi nie jest kryminalista i nie wyobrazal sobie zeby jeszcze takie cos robic, do tego chyba nie zalezalo mu bardzo na tym wyjezdzie o czym swiadczy fakt iz nie zlozyl uchylenia, a mało tego gdyby wtedy jednak wyjechał to nie poznałby tej osoby ktora jest teraz przy nim ;) takze są plusy i minusy calej sytuacji ( taki żarcik)

Czyli bilans jest "na plusie" :D

Napisano

kzielu, mysle ze nie aczkolwiek zaznaczone ma na kartce od konsula:

art 212 (a)(2)(A)(i)(I) INA, który określa zakaz wjazdu ze wzgledu na kryminalną przeszłosc. jest Pan uprawniony do starania sie o uchylenie tego zakazu

wiec mam rozumiec przez to ze nie jest tu potrzebny waiver?

dodam jeszcze ze zadnej takiej informacji od konsula nie dostalismy zeby cos takiego złozyc oraz konsul poprostu powiedzial zeby przyszykowac dokumenty z sądu i ponownie przyjsc, hmm sama nie wiem, im wiecej czytam tym bardziej sie motam w tym wszystkim, szukam mozliwosci "polepszenia" sytuacji, byc moze nie potrzebnie, ale wole sie upewnic

Masz rozumiec, ze primo: nalezy spojrzec w to co maz ma, a secundo: konsul zaznaczyl, ze maz moze sie starac o uchylenie zakazu - w jaki sposob to juz Wasza w tym glowa, a nie konsula. Konsul nie wie jakie Wy macie dokumenty ze sadu, konsul nie wie czy moze - science fiction - maz sie odwolywal i jakis Polish President go ulaskawil badz tym podobne sytuacje.

Konsul powiem Wam, ze MOZECIE sie zjawic u niego z dokumentami a on oceni co macie i czy wyda Wam wize czy tez nie. Trzeba by przeanalizowac wszystko i wtedy spojrzec czy beda w Waszej sytuacji ma to sens. Ja wiem, ze bronisz meza, ale tak jak ktos juz tutaj napisal: to co on zrobil, i do czego sie przyznal, jest w USA traktowane niezwykle powaznie.

Napisano

Nie wiem jak Ty, ale ja najpierw wybieram okres, kiedy moge wziac wolne a potem sprawdzam ceny a nie na odwrot. Napisalem chyba dwa razy, ze mozesz znalezc bilet za 2400 do duzego miasta i pod stoma warunkami.

Nie masz niestety racji.

Ja latam kiedy mnie sie chce i nie patrze kiedy jest taniej.

I nie kojarze, bym zaplacil wiecej niz 5000 PLN za 2 bilety do NY.

Ostatni raz bylem w kwietniu i zaplacilem 4967 - bez zadnego wyszukiwania, tanich lotow, etc.

No i nawet jednego warunku - nie mowiac juz o 100 :)

Napisano

Nie masz niestety racji.

Ja latam kiedy mnie sie chce i nie patrze kiedy jest taniej.

I nie kojarze, bym zaplacil wiecej niz 5000 PLN za 2 bilety do NY.

Ostatni raz bylem w kwietniu i zaplacilem 4967 - bez zadnego wyszukiwania, tanich lotow, etc.

No i nawet jednego warunku - nie mowiac juz o 100 :)

Big wczytaj sie, ze nie mowimy o NY, bo jak kogos stac na pobyt wakacyjny w NY, to strata oplaty wizowej jest do przezycia.

Tak Big, dla przyjemnosci place $1000. W ostatnich latach srednio 900-1200. Nie doliczam nawet do tego kosztu samochodu, benzyny i ostatnio hotelu (jakies $250 dodatkowo), bo zamiast z RIC latam z IAD (zeby minimalizowac szanse odwolanego lotu). Ceny z mojego lotniska sa przewaznie o $100 wyzsze. Od razu mowie, ze jak zabieram sie za kupno biletu, to spedzam kilka dni na szukaniu, wiec nie mozna mi zarzucic, ze biore pierwsze polaczenie z brzegu.

Napisano

Nie wiem skąd wzięło się owe 1000$,ale ja latam z GDN.

I jak pisałem - wrzucam daty na stronie LH i wybieram najkrótsze połączenie.

Najdrożej, jak do tej pory, zapłaciłem za GDN - LAX, coś około 6500.

Za economy, oczywiście.

Napisano

Zalezy gdzie latasz, do NY czasami loty sa bardzo tanie. Postaraj sie znaleść lot do Denver poniżej 5000zl dla 2 osób. Ja najczesciej poniżej $1000 znaleść nie mogę choc od czasu do czasu po $900 sie łapie :) poniżej $800 to chyba przez ostatnie 10 lat nie wyłapałam, ale ja rownież szukam biletów w okresie wolnego a nie na odwrót.

Napisano

Big Widzę ze nie jestes oblatany w temacie. Bilet lotnicze z USA do Europy sa czasami 2x droższe niz z Europy do USA. Bilety do NYC z Europy nalezą do najtańszych możliwych - obecnie w granicach 365-470€ zależy od terminu i długości pobytu. KaeR lata z IAD a IAD jest chyba najdroższym lotniskiem na wschodnim wybrzeżu z bezpośrednimi lotami do Europy. Tu bilety sa drogie w obie strony choc z Europy sa cały czas jakies 30% tańsze. Czemu? Loty do IAD sa zapełnione dyplomatami, pracownikami instytucji wszelakich tak samo w USA jak i w Europie i reszcie swiata. I tyle w tym temacie.

KaeR - pozdrowienia z kraju Mari :) blisko.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...