Skocz do zawartości

Komunikat Straży Granicznej Dla Podwójnych Obywateli

jkb

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Taaa, jasne - to nasz wina ;)

Nie przekręcamy :) zwracam tylko uwagę na fakt, że brak informacji nt złej pracy konsulatu/złej woli/złej organizacji wydawania dokumentów itp. powoduje, że temat będzie się ciągnął przez wiele pokoleń, ponieważ, jak z resztą widać to też w wypowiedziach na niniejszym forum, ludzie nie chcą napisać skargi do MSZ.

• 3 miesiące później...
Napisano

Witam, mam pytanie na które nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi. Dużo jest wątków o podwójnym obywatelstwie i nieważnym paszporcie PL a mój problem jest inny. Mój syn urodził się w usa , wiec jest obywatelem. Od 6 lat mieszkamy w Polsce i ma również paszport Pl. Problem w tym , ze paszport amerykański stracił ważność. Czy może wlecieć do usa na nieważnym paszporcie i tam go odnowić? syn ma 16 lat a jego ojciec tam mieszka.Jaki dokument muszę przedstawić , ze zgadzam się na wyrobienie paszportu dla syna w usa ?

Napisano

Czy może wlecieć do usa na nieważnym paszporcie i tam go odnowić? syn ma 16 lat a jego ojciec tam mieszka.Jaki dokument muszę przedstawić , ze zgadzam się na wyrobienie paszportu dla syna w usa ?

Nie, w jego przypadku do USA może wjechać wyłącznie na ważnym paszporcie. Musicie się przejść do konsulatu.

Jeśli mnie pamięć nie myli to jeśli syn ma skończone 16 lat to wystarczy obecność jednego z rodziców podczas składania wniosku o odnowienie w konsulacie. Najlepiej zadzwoń i zapytaj.

Napisano

Powyżej 16 lat jeden rodzic. ;)

Kupisz bilet na polski paszport za to nie wsiądzie Twój syn do samolotu bez wizy a paszport amerykański ma nie ważny. :)

Napisano

Tak jak pisali poprzednicy, trzeba zdobyć amerykański paszport w amerykańskiej ambasadzie/konsulacie w Polsce

Ich oficjalne informacje na ten temat włącznie z informacją o tym, co jest potrzebne - po angielsku i polsku

https://pl.usembassy.gov/u-s-citizen-services/how-passport/adult-passport/

Jak rozumiem syn zalicza się do tego przypadku:

• Your previous U.S. passport was issued when you were under the age of 16

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...