Dublin Napisano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2017 Najlepiej jak dodasz coś od siebie. Porównania są najlepsze gdy samemu opisujemy istotne z naszego punktu widzenia roznice. Pytania zapewne się pojawia wraz z rozwojem watku i twojej opowieści. Tymczasem jak ci się Ameryka podoba z perspektywy nowicjusza, jakie największe problemy różnice widzisz w stosunku do polskich realiów. Jakich ludzi spotkałas w pracy, są oni fałszywi, mili czy tylko politycznie poprawni a moze tylko skrywają swoją prawdziwą naturę pod maską usmiechów. Jak sądzisz czy to miejsce stanie się twym domem na resztę życia?
sly6 Napisano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2017 Dublin napiszę Ci coś z życia mojej znajomej,pojechała,każdy ja przyjął jak nie herbata to noclegiem,inna znowu mogła mieszkać tyle czasu w danym miejscu ile tego potrzebowała fakt nie mieszkała roku lecz dobrych pare tygodni aż znalazła coś fajnego bo osoby co jej pomagały wiedziały że tak należy zrobić i znam takie ze mimo dawanego serca dobroci byli oszukiwani przez żyjących na miejscu różnych ludzi i nie tylko Polonii i tak kto z grubsza wygląda.
BartekWSH Napisano 2 Maja 2017 Zgłoś Napisano 2 Maja 2017 Czy ktoś z Was przechodził procedurę nostryfikacji/ewaluacji dyplomu i mógłby opisać ? Dyplom z polskiej uczelni.
vlade Napisano 2 Maja 2017 Zgłoś Napisano 2 Maja 2017 Godzinę temu, BartekWSH napisał: Czy ktoś z Was przechodził procedurę nostryfikacji/ewaluacji dyplomu i mógłby opisać ? Dyplom z polskiej uczelni. Nie ma czegoś takiego w stanach, twój dyplom jest wart tyle na ile go wycenia pracodawca / uczelnia. Jedynym wyjątkiem są niektóre zawody regulowane, głównie w służbie zdrowia (lekarz, dentysta, pielęgniarz itd) gdzie mozna mówić o procedurze uznawania uprawnień.
katlia Napisano 2 Maja 2017 Zgłoś Napisano 2 Maja 2017 Wiekszosc pracodawcow nie potrzebuje ewaluacji/nostryfikacji. Uczelnie same to robia. Znam cudzoziemcow ktorzy robili ewaluacje przez WES (http://www.wes.org/) ale czesto robili to "w razie czego." W USA znacznie wazniejsze sa tutejsze refrences; doswiadczenie tez liczy sie wiecej niz sam dyplom.
BartekWSH Napisano 3 Maja 2017 Zgłoś Napisano 3 Maja 2017 6 godzin temu, katlia napisał: Znam cudzoziemcow ktorzy robili ewaluacje przez WES (http://www.wes.org/) ale czesto robili to "w razie czego. Dzięki, zapewne skorzystam z tego. 6 godzin temu, katlia napisał: W USA znacznie wazniejsze sa tutejsze refrences; doswiadczenie tez liczy sie wiecej niz sam dyplom. Znam to, każdy to powtarza ale w moim przypadku, zawodzie dyplom jest uznawany i ma znaczenie w procesie rekrutacji.
katlia Napisano 3 Maja 2017 Zgłoś Napisano 3 Maja 2017 10 godzin temu, BartekWSH napisał: Znam to, każdy to powtarza ale w moim przypadku, zawodzie dyplom jest uznawany i ma znaczenie w procesie rekrutacji. Aha... wiec moze to jest pytanie wlasnie do rekruterow? W kazdym razie, good luck.
BartekWSH Napisano 4 Maja 2017 Zgłoś Napisano 4 Maja 2017 9 godzin temu, katlia napisał: Aha... wiec moze to jest pytanie wlasnie do rekruterow? W kazdym razie, good luck. Dzięki, przyda się ale dopiero za 5 lat, nie mogę pracować w swoim zawodzie bez amer. obywatelstwa.
Jackie Napisano 4 Maja 2017 Zgłoś Napisano 4 Maja 2017 Dnia 5/2/2017 o 16:25, BartekWSH napisał: Czy ktoś z Was przechodził procedurę nostryfikacji/ewaluacji dyplomu i mógłby opisać ? Dyplom z polskiej uczelni. Ja przechodziłam, ale to było kilka lat temu, dokładnie nie pamiętam, poza tym wiele mogło się pozmieniać, Wejdź na stronę wes, wszystko jest opisane. Ja musiałam załatwiać transkrypt z uczelni i zdaje się przetłumaczyć świadectwo maturalne. Całość zajęła kilka tygodni. Tu masz stary link z forum na ten temat:
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.