Skocz do zawartości

Ile trwa wyrabianie re-entry permit i jakie są zasady jego odbierania

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 25
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

W dniu 19.12.2016 o 15:27, pelasia napisał:

:huh::blink::o Sly6 gdzie ty chłopaka posylasz ? :P:D

Rozwiń  

Właśnie co to ma znaczyć :D Że niby jakie usługi mam im świadczyć w zmian za niski rent? :D Ale jak to wysłać dokumenty? Nie mogę ich zanieść do USCIS w SF bezpośrednio? Zależy mi, żeby to w miarę szybko załatwić, bo przecież jeśli dokumenty sie wysyła a dopiero potem zaproszenie na odciski to przecież zawsze mogę wysłać z PL a przylecieć na same odciski, bo czegoś tutaj nie rozumiem w takim razie. Wiadomo, że do szkoły też trzeba chodzić, nie po to biorę re-entry permit na nauke, żeby sobie teraz wyjechać w kosmos, a potem nie zliczyć egzaminów... Jakoś mają to dziwnie zorganizowane

Napisano

Mają to dobrze zorganizowane a ze Ty lecisz w terminie kiedy sie uczysz to juz Twoja sprawa jak kto załatwisz..pobędziesz trochę z osobami starszymi to zobaczysz ze rozmowa plus np granie i czasami to więcej znaczy niż parę tys dol.

Napisano
  W dniu 19.12.2016 o 21:38, marcinCALIFORNIA napisał:

Właśnie co to ma znaczyć :D Że niby jakie usługi mam im świadczyć w zmian za niski rent? :D Ale jak to wysłać dokumenty? Nie mogę ich zanieść do USCIS w SF bezpośrednio? Zależy mi, żeby to w miarę szybko załatwić, bo przecież jeśli dokumenty sie wysyła a dopiero potem zaproszenie na odciski to przecież zawsze mogę wysłać z PL a przylecieć na same odciski, bo czegoś tutaj nie rozumiem w takim razie. Wiadomo, że do szkoły też trzeba chodzić, nie po to biorę re-entry permit na nauke, żeby sobie teraz wyjechać w kosmos, a potem nie zliczyć egzaminów... Jakoś mają to dziwnie zorganizowane

Rozwiń  

Nie mozna podrzucić dokumentów osobiście. Wysyłasz do AZ lub TX w zależności od miejsca zamieszkania. Pewnie mozesz przylecieć, aktywować GC, wrócić do PL, wysłać dokumenty, przylecieć ponownie na odciski, wrócić do PL i czekać na resztę w kraju. 

Tylko aby stawić sie na odciski musisz miec list z terminem w ręku, a do PL ci zaproszenia nie przesla.

Druga opcja, przylatujesz aktywować GC, siedzisz miesiąc +/-, robisz odciski, wylatujesz do PL i tam kończysz sprawę.

Napisano
  W dniu 19.12.2016 o 21:38, marcinCALIFORNIA napisał:

Rozwiń  

Troche slabo czaisz niektore rzeczy - zostajesz rezydentem. Re-entry permit to wyjatek, nie regula. Nikt nie bedzie dostosowywal calego swiata to rezydenta ktory srednio tym rezydentem bedzie bo ma szkole czy jakies inne bzdury...

Napisano
  W dniu 19.12.2016 o 21:56, pelasia napisał:

Nie mozna podrzucić dokumentów osobiście. Wysyłasz do AZ lub TX w zależności od miejsca zamieszkania. Pewnie mozesz przylecieć, aktywować GC, wrócić do PL, wysłać dokumenty, przylecieć ponownie na odciski, wrócić do PL i czekać na resztę w kraju. 

Tylko aby stawić sie na odciski musisz miec list z terminem w ręku, a do PL ci zaproszenia nie przesla.

Druga opcja, przylatujesz aktywować GC, siedzisz miesiąc +/-, robisz odciski, wylatujesz do PL i tam kończysz sprawę.

Rozwiń  

Chyba pierwsza opcja jest dla mnie bardziej korzystna, zamiast lecieć moją ulubiona Lufą, polecę Norwegianem jak sardynka w puszce, ale mam 2 przeloty w cenie jednego, no nic.

Dziękuję wszystkim za pomoc! =) 

Napisano
  W dniu 19.12.2016 o 22:28, pelasia napisał:

A tak przy okazji, czy re-entry permit jest w ogole łatwo dostac ? Pytam z ciekawości, bo nigdy sie tematem nie interesowałam. 

Rozwiń  

Nie jest latwo dostac, duzo bardziej skomplikowane niz kiedys. 

Przede wszystkim jest to aplikacja jedna dla kilku rodzajow dokumentow (trzeba wiedziec jak wypelnic) + nalezy uzasadnic dlaczego chcesz "bialy paszport". 

W przypadku kogos kto nie ma tak naprawde adresu w Stanach, w bardzo wielu przypadkach poczta odsyla receipt do immigration twierdzac, ze taka osoba nie mieszka pod tym adresem. Jesli nie dostaniesz receipt - immigration wstrzymuje sie z odciskami twierdzac, ze nalezy najpierw sie z nimi skontaktowac, bo "prawdopodobnie cos jest nie tak z adresem". Bledne kolo, ale ma to sens. 

Inna sprawa, ze nie nalezy kierowac sie przekonaniem, ze odciski beda za 2-3 tygodnie - teraz w okresie natezonego skladania aplikacji (podwyzka cen 23 grudnia) + Swieta + koniec roku => odciski moga byc i za 6-7 tygodni. W tej chwili w NY, NJ jest cale mnostwo ludzi, ktorzy maja odciski po 5-6 tygodniach. 

Prosze takze pamietac, ze moze sie zdarzyc, ze immigration odesle aplikacje o "bialy paszport", bo aplikanta nie ma jeszcze w systemie - podobnie kiedy idzie sie po social security i urzednik mowi, zeby wrocic po ponad 30 dniach, bo nie ma jeszcze aplikanta wkodowanego w system. Znam sporo spraw, gdzie dokumenty zostaly odeslane z powrotem z napisem "We can not locate your file. Please re-submit your application with a copy of both sides of your permanent resident card". I jesli nie masz jeszcze tej karty, to masz problem. Generalnie scenariuszy moze byc kilka - jesli ktos jest w Stanach, ma mozliwosc zareagowania. 

Powodzenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...