rzecze1 Napisano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2016 19 minut temu, cee napisał: a czy cena biletu zależy też od czasu w którym będziemy podróżować ? wylot-powrót O, tak! Generalnie ceny biletów to jest pole minowe ciekawsze od prawa międzynarodowego (o czym pisałem dziś w innym wątku ), a zasad, ograniczeń i kruczków jest tyle, ze nawet pracownicy linii lotniczych mają trudności aby się w systemie połapac. I stąd "error fares", czy end-on-end pemitted fares gdzie kupując odpowiednią "trzecią nogę" (lub pierwszą) mozna zrzucic "airlines fuel charge" i leciec duzo taniej. Zazwyczaj promocje są na podróze od 7 do 30 dni (stąd wysokie ceny biletów z wylotem i powrotem w odstępie kilku miesięcy), no i trzeba miec w grafiku noc z soboty na niedzielę, Co do error fares to ostatnio była opcja na lot w bizness klasie z Florencji do Dusseldorfu z nieograniczoną liczbą przesiadek po świecie za około 600-700 euro. Ludziska pokupowali bilety Florencja-Tokio-Sydney-Singapur-Duseldorff-NYC-Los Angeles-Rio-Florencja i wszystkie inne warianty jakie były dostępne. Alitalia w końcu się gapnęła, ale tym co kupili i zdązyli "wyleciec" się udało.
cee Napisano 30 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2016 no to że na święta czy wakacje ceny skaczą jak kangurki to nie trzeba być mega bystrym W zeszłym roku bilet taki sam, pod względem wylotu, przylotu, presiadek itp. te same lotniska a jedynie data 27 czerwca i 26 czerwca i różnica ok 1000 pln Dzięki za całe info. Na pewno się przyda
KaeR Napisano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2016 1 minutę temu, cee napisał: no to że na święta czy wakacje ceny skaczą jak kangurki to nie trzeba być mega bystrym Nie no, naprawde? ;> A wiesz dokladnie, ktorego dnia? Nie mowimy tu o kupowaniu biletowow 101. Dla mojej lokalizacji jest specyficzny dzien, kiedy ceny drastycznie rosna.
rzecze1 Napisano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2016 11 minut temu, cee napisał: no to że na święta czy wakacje ceny skaczą jak kangurki to nie trzeba być mega bystrym Spring break, Lipiec, Sierpień (do 20 czy coś), Thanksgiving i Christmas to jest jedyny czas na który bilety trzeba kupowac jak najwcześniej (od 11 miesięcy przed bo juz nie spadną), lub gdy jest juz za pózno - zaznaczyc opcję biznes/first. Bilet jest często niewiele drozszy, lub wręcz się zdarza, ze... tańszy.
cee Napisano 30 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2016 nie wiem dokładnie którego dnia. Lecąc 18go grudnia były już ceny świąteczne, ale 8go jeszcze normalne. Z kolei teraz rodzice lecieli waw-phx 13go grudnia i bilety dostaliśmy po $600 z jedną przesiadką w Londynie.
Jackie Napisano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2016 3 godziny temu, cee napisał: nie wiem dokładnie którego dnia. Wybierz wyszukiwarkę która pokazuje ceny 3 dni wstecz i 3 dni później. Jak lecę sama to mam to w nosie, ale już przelot dla mojej rodziny (3 osoby) może mieć sporą różnicę w cenie. Wolę lecieć w innym dniu niż pierwotnie planowałam i przeznaczyć te parę stówek na np. lepszy hotel.
wodnik Napisano 31 Grudnia 2016 Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2016 Co do tanich wtorkow to się nie zgodzę, sledzilam przez ostatnie kilka miesięcy ceny i tańsze bywały w śr i czw.. A no i pewnie wiecie , że szukać biletów w privite browsing w przeglądarce należy.
deniss Napisano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2017 Dzięki za podpowiedź. Wybieram się w wakacje i chcę znaleźć najlepsze bilety.
agatenka Napisano 6 Stycznia 2017 Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2017 Ściągnij sobie aplikacje Hooper. Na bieżąco informuje cię o zmianach w cenie na danej linii. Dość przydatna rzecz. Co do Kayaka i Scyscanner teraz trzeba bardzo uważać. Kiedyś można było kupować tam bilety bez zastanowienia ale nie tak dawno wprowadzili 3rd party które są spamerami i warto przed kupnem poszukac o nich opinii. Gdy cena jest za dobra żeby była prawdziwa, zwracajcie uwagę kto oferuje bilet i od pośredników typu ExploreTrip czy TravelMerry trzymajcie się z daleka. Ja korzystam z matrix ita - to tylko wyszukiwarka wiec nie da sie tam kupic biletow ale do tej pory znajdowałam tam najlepsze oferty. Mozesz wyszukiwac bilety z kilku/kilkunastu lotnisk na raz i wpisać dany okres czasowy który cie interesuje(np. 12-19 dni).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.