Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
On 2/24/2025 at 9:01 PM, kzielu said:

Mnie bardziej interesuje jak glosujacy na prezydenta Krasnowa (polecam Reddit jak ktos nie wie o co chodzi - troche teoria spiskowa ale pasuje jak ulal do obecnej sytuacji z ktora chyba wiekszosc republikanow ma problemy z wytlumaczeniem) uzasadnia odrzucenie rezolucji ONZ o napasci ruskich na Ukraine...

Wróciłem niedawno ze wschodniej Polski, trochę już wyzdrowiałem, także jeśli chodzi o tak zwaną Polonię amerykańską, i/oraz poboczne, oraz ogólnie o Polaków którzy na Trumpa glosowali lub by głosowali gdyby mogli… to już spieszę z odpowiedzią.

Worry not, mate!

Polska katolicko-narodowa prawica jest już urobiona i ustawiona na nowych pozycjach 

Nastroje antyukraińskie, kultywowane w internecie od lat, a rosnące w realu od miesięcy, na tyle już przeważają, że gra na nich teraz już nawet Rafał Trzaskowski (choć na razie nieśmiało, bo zaczął od “800 plus”).

“Wojna to biznes”. “Ukraina to upadłe państwo.” “W żadnym wypadku nie wysyłać tam wojsk w żadnej konfiguracji”.

Algorytmy działają, nieznani sobie ludzie powtarzają to samo słowo w słowo. Także w różnych nieoczywiście ze sobą powiązanych krajach. 

To, że na początku wojny w PiS i na zaprzyjaźnionej PiS-owi prawicy mówiono nawet o konfederacji państwowej z Ukrainą, o tym już nikt nie pamięta.

O tym, że przez lata oskarżano Niemcy i Francję o miękkość wobec Rosji, a teraz, gdy “Makaron” - jak to określają go polscy “patrioci” których przodkowie ponoć uczyli Franków jeść widelcem…. - gdy “Makaron” mówi - “Dobra Polacy, mieliście rację. Chodźcie. Idziemy na Ukrainę przeciw Ruskim”. Polacy mówią - “Yyy… Nie… to my już nie chcemy…”… to w tym nikt nie widzi kompromitacji…

Żeby było dla jasności - uważam, że to jest słuszna postawa.

Ale jednocześnie może ktoś z prawicowych przyjaciół na forum mnie teraz tu zrozumie dlaczego mnie od zawsze mierzi patos? Buńczuczność? Bogoojczyzjanizm?

Mierzi mnie, bo to jest przysłowiowy pic na wodę! Polacy lubią się chwalić. “Tchórzliwy zachód, odważni Polacy”. “Polacy zawsze pierwsi do walki.”

Stety/niestety ta buńczucznosc sprawdza się zazwyczaj tylko na powiatowych dożynkach. I/lub przy piciu wódki z biskupami.

Bo chwalić się można do czasu. Po latach przechwałek ściągną ci co trzeba i zmierzą co trzeba. 

I potem się kończy tak jak to to opisał w zeszłym tygodniu były minister spraw zagranicznych w PiS-owskim (pisowskim!) rządzie - pan Czaptuowicz - w wywiadzie dla „Rzeczpospolitej” -  “Polska narobiła w portki”.

Makaron proponuje wspólną przysłowiową „wyprawę na Moskwę”… tyle lat narzekania… a teraz normalnie jak Napoleon… także… o co chodzi?

Wiecie że w Europie NIKT polskiego stanowska nie rozumie? Tyle przechwałek? Tyle filmików na You Tube? Międzymorze i w ogóle? Przez lata…… I co?… że teraz… że co? Że nic?…

Ale żeby nie było… PiS żył w świecie fantazji, ale obecnemu rządowi też brakuje rzecznika  który by co nieco na codzień „wyjaśniał”.

Do tego prezydent Duda zachowujący się w szatni POTUS Trump jak ten długopis w skeczu KMN… gdy „Makarona” parę dni później przyjmowano w Białym Domu z honorami… 

Muszę powiedzieć, że mam już swoje lata, i wiele widziałem. Pijaństwo, złodziejstwo, zawiść, rasizm… wbrew pozorom to jest nic wyjątkowego dla Polaków.

Ale w zeszłym miesiącu mi było po raz pierwszy wstyd. Rozkrok pomiędzy propagandą a rzeczywistością… nawet dla kogoś kto uważa się się za realistę… był jednak zbyt wielki. 

I to, że w trzecim sezonie “Resetu” będzie w głównej roli występował Donald, ale tym razem Trump… a PiS i jego klakierzy będą mu bić brawo… Choćby i Donald bohater 3 sezonu „Resetu” stał ramię w ramię Putina na trybunie Mauzoleum Lenina w Moskwie 9 maja 2025 roku… ta ironia…

- choć prawdopodobnie także niezauważona przez ludzi owładniętych partyjną i/lub ideologiczną ślepotą -

…ona mnie najzwyklej smuci.

A ta naiwność zachodnich Słowian… że w nieliberalnym świecie, pomiędzy Trumpem, Faragem, Le Pen, Mellon, AfD, a Putinem… że dla na jest miejsce?.. ta naiwności mnie nie tylko smuci… to jeszcze nie wiem co mi robi…

…ale to jest to uczucie które mam gdy widzę zdjęcia i filmiki Georinga z Prezudentem Mosciskim na corocznych polowaniach w Puszczy Białowieskiej, 1935-1938. Czy Ribbentropa składającego kwiaty na Pomniku Nieznanego Żołnierza w styczniu 1939 roku. Czy Goebels’a w Białowieży w lutym 1939 roku…gdy widzę Morawieckiego czy nieszczęsnego Dudę na tych złotach… tak… z tym mi się to kojarzy.

• Like 3
Napisano
On 2/24/2025 at 9:01 PM, kzielu said:

Mnie bardziej interesuje jak glosujacy na prezydenta Krasnowa (polecam Reddit jak ktos nie wie o co chodzi - troche teoria spiskowa ale pasuje jak ulal do obecnej sytuacji z ktora chyba wiekszosc republikanow ma problemy z wytlumaczeniem) uzasadnia odrzucenie rezolucji ONZ o napasci ruskich na Ukraine...

Sorry. Trochę się rozpisałem w ostatnim poście. Tu macie obrazek który właściwie lepiej podsumowuje jaką odpowiedź miałem na myśli -_-

IMG_2707.jpeg

Napisano (edytowane)
30 minutes ago, mcpear said:

https://www.bbc.com/news/articles/cn4ymkl7294o

Myślałem że to fake. Już widzę nieprzebrane tłumy pod urzędami osób rejestrujących się. Kolejki zaczęły się ustawiać już dzisiaj. Każdy kto się zgłosi powinien za głupotę od razu zostać deportowany. Ten kraj więcej głupich ludzi nie potrzebuje - jest ich dostatecznie wielu.

Myslales, ze fake? Panie! The Onion walczy o zycie, bo nie sa w stanie nadazyc za rzeczywistoscia...
Tu troche bardziej rzeczowy link niz bbc: https://www.americanimmigrationcouncil.org/research/trump-administration-registration-requirement-immigrants oraz prosto ze zrodla: https://www.uscis.gov/alienregistration

Poza nielegalnymi (ktorzy jak zauwazyles zaraz sie rzuca oddawac odciski), najbardziej to dotknie calkiem legalnych... Kanadyjczykow :)

Edytowane przez Xarthisius
Napisano
W dniu 27.02.2025 o 20:31, rzecze1 napisał:

Sorry. Trochę się rozpisałem w ostatnim poście. Tu macie obrazek który właściwie lepiej podsumowuje jaką odpowiedź miałem na myśli -_-

IMG_2707.jpeg

Twój pogląd na obecną sytuację jest wręcz absurdalny i dziecinny:

1.Polacy nigdy nie chcieli "iść na Moskwę" z powodu inwazji na Ukrainę.Polski rząd nigdy nie chciał wysyłać tam wojsk I większość Polaków jest temu przeciwna.Macron jest niepoważny.Obudził się za pięć dwunasta i nagle oferuje swoje wojska jako misję stabilizacyjną.Jak Polski rząd mówił tym naiwnym matołom z Europy Zachodniej trzy lata temu,że sprzęt trzeba wysyłać natychmiast a putin to oszust to Macron mówił,że "Rosji nie wolno upokarzać" a na spotkanie z Zełenskim pojechał dobre pół roku po Dudzie i NIC UKRAIŃCOM WTEDY NIE PRZYWIÓZŁ.Ani czołgów,ani samolotów,ani karabinów.Duda przywiózł cały sprzęt i JAKO JEDYNY został podjęty z najwyższymi honorami w ukraińskim parlamencie.

Myśmy już dużo dali.O wiele za dużo.Teraz pora na inne kraje.

2.Cała zachodnia Europa była miękka według Putina i to fakt.Bo ci beznadziejni kretyni nie rozumieją jakim okrutnym bydłem są Rosjanie.Kto nie przeżył ruskiej okupacji nigdy tego nie zrozumie.

3.Zabranie 800+ i ekshumacje na Wolyniu to nie jest polityka antyukraińska.Ty jesteś pod wpływem jakiejś absurdalnej lewackiej propagandy.Natychmiast dać Ukraińcom wszystkie zasiłki,natychmiast zrezygnować z tematu Wołynia,natychmiast wysłać tam Polskie wojska z pomocą.Chcesz inwestować bajońskie sumy w nierokującą sprawę."To sprzyjanie ruskiej propagandzie".Ludzie CZY WAM ODBIŁO DO RESZTY? Kogo obchodzi ruska propaganda? Po co w ogóle o niej wspominać? Mamy w swoich działaniach uwzględniać jak to przedstawi ruska propaganda? Co mnie to obchodzi? Macron słucha ruskiej propagandy?

4.Tak,Polacy pierwsi do walki ale o swój kraj a nie cudzy.Co tu jeszcze tłumaczyć? Polacy to mądry naród i wie,że:

-będąc w NATO

-będąc w Unii

-będąc skrajnymi rusofobami(zauważ,że Rosjan określiłem przed chwilą jako bydło)

-nie mając na swoim terytorium praktycznie żadnej ludności pragnącej być anektowaną przez Rosję

NIGDY nie zostanie zaatakowana przez Rosję i w ogóle jest dla Rosji skrajnie nieatrakcyjnym krajem do ewentualnej kolonizacji.

5.Ale czego nikt nie rozumie w stanowisku Polski? O czym ty bredzisz? Jakie Międzymorze? Jakie przechwałki? Kto się w Polsce przechwalał,że będzie się bić z Moskalem za Ukrainę? BIĆ czyli wyśle tam wojska? O jakiej propagandzie mówisz?

Jest na odwrót.Właśnie Macron i cała Europa Zachodnia rozumie doskonale stanowisko Polski i przejrzała na oczy.Myśmy zawsze mówili,że Putin to kłamca,że nie wolno mu ufać,że trzeba inwestować we WŁASNĄ armię,że trzeba więcej wydawać na zbrojenia,że mur na granicy z Białorusią jest dobry,że trzeba NATYCHMIAST deportować każdego nielegalnego imigranta.Ale durnemu lewactwu we Francji,Szwecji i w Niemczech nie przetłumaczysz.

I teraz masz jeszcze jakieś absurdalne pretensje do Polskiego rządu,że rzekomo nie pomaga i umywa ręce.To co mówisz jest bezczelne.

Zapraszam Macrona do Polski.Niech obejmie urząd premiera czy prezydenta na miesiąc.ZESRA SIĘ.Będzie miał gigantyczny deficyt budżetowy,bo 5% PKB idzie na armię,będzie miał hołotę forsującą polską granicę z Białorusią.Będzie miał 800 tys.Imigrantów robiących na czarno/pół-czarno którzy leczą się tu za darmo.Będzie miał rozrastające się gruzińskie gangi i 16 tys.wakatów w Policji.Będzie dawał ukrainie najwięcej czołgów,karabinów i kamizelek a taki rzecze1 przyjdzie i powie mu,że jest tchórzem,za mało pomaga,że jest żałosnym gierojem,że ulega ruskiej propagandzie,że jego rodacy to pijacy i złodzieje.

Napisano
19 hours ago, ezechiel123456789 said:

1.Polski rząd nigdy nie chciał wysyłać tam wojsk

Nie tylko chciał:

https://dorzeczy.pl/opinie/277294/kaczynski-misja-pokojowa-na-ukrainie-moze-byc-bardzo-waznym-elementem.html

Więcej! Kaczyński i Morawiecki zaproponowali to w trakcie wizyty która - cytując za Polską Agencją Prasową - była "niesamowitym wyczynem"... :rolleyes:

https://www.pap.pl/aktualnosci/news%2C1548682%2Cniesamowity-wyczyn-jaroslawa-kaczynskiego-i-premiera-morawieckiego-rok

20 hours ago, ezechiel123456789 said:

2.Cała zachodnia Europa była miękka według Putina i to fakt.Bo ci beznadziejni kretyni nie rozumieją jakim okrutnym bydłem są Rosjanie.Kto nie przeżył ruskiej okupacji nigdy tego nie zrozumie.

Tak. I nie wiem czy czytasz moje posty, czy tylko emocjonalnie odpowiadasz, ale ja się z tym nie kłócę...

I teraz masz jeszcze jakieś absurdalne pretensje do Polskiego rządu,że rzekomo nie pomaga i umywa ręce.To co mówisz jest bezczelne.

Yyy... znowu. Jeżeli wrócisz i przeczytasz co napisałem... to może zauważysz...

"(...) gdy “Makaron” mówi - “Dobra Polacy, mieliście rację. Chodźcie. Idziemy na Ukrainę przeciw Ruskim”. Polacy mówią - “Yyy… Nie… to my już nie chcemy…”… to w tym nikt nie widzi kompromitacji…

Żeby było dla jasności - uważam, że to jest słuszna postawa."

Do czego piję, to prawicowa, głównie PiS-owska propaganda. Która się zaczęła od sławetnej wizyty Lecha Kaczyńskiego w Tbilisi w 2008 (tej samej po której Kancelaria Prezydenta nazwała pilota tchórzem). Znajdziesz sobie przemówienie? Czy poszukać Ci linka? "My jesteśmy tu po to aby walczyć". Mit założycielski całej późniejszej polityki... aż do dziś, gdy trzeba zrobić zwrot...

O czym ty bredzisz? Jakie Międzymorze? Jakie przechwałki? Kto się w Polsce przechwalał,że będzie się bić z Moskalem za Ukrainę? BIĆ czyli wyśle tam wojska? O jakiej propagandzie mówisz?

:lol: Czy w latach 2015-23 byłeś w śpiączce? 

https://www.fronda.pl/a/Jaroslaw-Kaczynski-Miedzymorze-stwarza-szanse-aby-Polska-stala-sie-liderem-Europy,217881.html

https://dorzeczy.pl/kraj/174012/prof-krysiak-polska-dziala-globalnie-wyprzedzimy-niemcy-i-francje.html

https://dorzeczy.pl/kraj/75458/czarnecki-niemcy-obserwatorem-trojmorza-niech-sie-ucza.html

To jest mój ulubiony kawałek:

"Polska w ten nowy projekt geopolityczny zainwestowała najwięcej. W sposób oczywisty jest jego liderem pod względem geopolitycznym i geograficznym. Niemcy najpierw próbowali projekt przemilczeć. Potem zdyskredytować. Następnie zwalczać. A ostatecznie uznali, że lepiej jak będą w środku – mówi Ryszard Czarnecki."

:rolleyes:

To linki z pierwszej ręki. Z prawicowych portali. Do TVPiS nawet jeszcze nie podszedłem. I chyba nie zamierzam. Bo tam to dopiero jest cringe. A szkoda mi czasu. Zwłaszcza, ze teraz to i tak bez znaczenia.

Jak to przed wojną pisał poeta... "Po co nasze kłótnie głupie. Wnet i tak zginiemy w zupie."

"A to feler. Westchnął seler."

• Like 2
Napisano
On 2/27/2025 at 10:47 PM, Xarthisius said:

The Onion walczy o zycie, bo nie sa w stanie nadazyc za rzeczywistoscia...

Chyba nikt nie nadąża. Co najwyżej się czasem uda coś w miarę aktualnego napisać o swoim podwórku. 

Napisano (edytowane)
30 minutes ago, rzecze1 said:

Chyba nikt nie nadąża. Co najwyżej się czasem uda coś w miarę aktualnego napisać o swoim podwórku. 

W tym klimacie, po wczorajszym dniu... w UK idzie petycja przeciw "state visit" Trumpa. Nie ma oczywiście szans na wpłynięcie na rzeczywistość, bo rząd - choć lewicowy - wchodzi temu narcyzowi w tyłek, ale petycja obrazuje jak na świecie rośnie antyamerykanizm.

Jestem tu na forum od jakiś 17 lat. Niektórzy będą dobrze pamiętać jak w naszych dyskusjach krytykowałem Obamę za pierwszy reset, czy Bidena i Blinkena za naiwność i znoszenie sankcji na Nord Stream II. Czy chwaliłem Trumpa za ogólne rezultaty międzynarodowe jego pierwszej kadencji. Bo były ok i to podtrzymuję. Kto chce niech wróci do starych wpisów. 

Nie jestem przywiązany emocjonalnie (ani w żaden inny sposób) do żadnej partii - także tym razem na pewno nie będę szczędzić krytyki trumpowcom. Za drugi reset który najwyraźniej nadchodzi. Dużo poważniejszy. I nie zamierzam tez zostawić suchej nitki na polskich lizusach klęczących przed Amerykanami na kolanach.

Wręcz przeciwnie - dotychczasowy rezultat drugiej kadencji Trumpa sprawił (Ato tylko miesiąc plus!), że osobiście - po raz pierwszy w 40-letnim życiu, przeszedłem na pozycje otwarcie antyamerykańskie. Czy raczej :  anty-amerykańskorosyjskie. 

Żyliśmy w pięknym czasie. I zapomnieliśmy, ze naszej zachodniej granicy na Odrze i Nysie USA nie uznawały długie lata po wojnie. Ze w 1945 USA sprzedały nas Moskwie. Ze wchodząc do wojny w 1917 roku USA były z definicji w sojuszu z Rosją. Ze w wojnie secesyjnej Północ była wspierana przez carską Rosję a Południe przez Europę. To co się teraz dzieje wbrew pozorom nie jest nienaturalne. Wręcz przeciwnie. W wielobiegunowym świecie mocarstw, gdy już taki świat się zaakceptuje, a JD Vance i spółka zaakceptowali, Rosja i USA nie mają żadnych naturalnych stref konfliktowych.  I dlatego przy ich granicach nie może być obcych "lotniskowców". Jak Kuba. Czy Polska.

Trump jest twarzą, Ale hailujący Banon czy Musk (BTW... oni grają na "dare".. wkrótce zacznie hailować MAGAcrowd.. to będzie kolejny szpagat dla polskiej patriotycznej prawicy... jak to wytłumaczyć... :rolleyes: ).. Banon, Musk i JD Vance, oraz cały zastęp izolacjonistycznej prawicy zwiastuje nową erę. Koncertu mocarstw. Oraz posłusznych mniejszych krajów europejskich - Włoch, oraz - gdy już się uda usunąć obecne prounijne rządy - UK (Farage), Francji (Le Pen) i Niemiec (AFD).

Pomimo skamlenia PiS i upokarzającej uległości Prezydenta Dudy, trampowscy Amerykanie nie przejawiają jak dotychczas zainteresowania Polską. Ani jakoś specjalnie polskimi wyborami. Bo i nie mają powodu. Innych aktorów niż powyższa europejska czwórka w tej sztuce się nie przewiduje. A taka Polska zostanie oddana w strefę wpływów Rosji, Czy to od razu oznacza inwazję? @ezechiel123456789 Oczywiście, że nie. Upadłe skłócone państwo polskie jest dla Rosji równie dobrym, jeśli nawet nie lepszym rozwiązaniem. 

@kzielu

Do Ciebie dwie rzeczy; na Twoje pytanie jak polska prawica sobie tłumaczy obecną sytuację, to okaz powyzej myslę Ci to chcąc nie chcąc "wyjaśnił" lepiej niż mój oryginalny post....

A dwa... kiedyś może pamiętasz mieliśmy dyskusję na temat zidiocenia wyborców... miesiące, może lata temu, trudno czasem powiedzieć... i ja tam tych ludzi broniłem... No cóż.. pragnę dziś złożyć samokrytykę i przeprosić. Miałeś wtedy rację. Ludzie są idioci ^_^

Edytowane przez rzecze1
  • Like 3
Napisano (edytowane)
14 godzin temu, rzecze1 napisał:

Nie tylko chciał:

https://dorzeczy.pl/opinie/277294/kaczynski-misja-pokojowa-na-ukrainie-moze-byc-bardzo-waznym-elementem.html

Więcej! Kaczyński i Morawiecki zaproponowali to w trakcie wizyty która - cytując za Polską Agencją Prasową - była "niesamowitym wyczynem"... :rolleyes:

https://www.pap.pl/aktualnosci/news%2C1548682%2Cniesamowity-wyczyn-jaroslawa-kaczynskiego-i-premiera-morawieckiego-rok

Tak. I nie wiem czy czytasz moje posty, czy tylko emocjonalnie odpowiadasz, ale ja się z tym nie kłócę...

Yyy... znowu. Jeżeli wrócisz i przeczytasz co napisałem... to może zauważysz...

"(...) gdy “Makaron” mówi - “Dobra Polacy, mieliście rację. Chodźcie. Idziemy na Ukrainę przeciw Ruskim”. Polacy mówią - “Yyy… Nie… to my już nie chcemy…”… to w tym nikt nie widzi kompromitacji…

Żeby było dla jasności - uważam, że to jest słuszna postawa."

Do czego piję, to prawicowa, głównie PiS-owska propaganda. Która się zaczęła od sławetnej wizyty Lecha Kaczyńskiego w Tbilisi w 2008 (tej samej po której Kancelaria Prezydenta nazwała pilota tchórzem). Znajdziesz sobie przemówienie? Czy poszukać Ci linka? "My jesteśmy tu po to aby walczyć". Mit założycielski całej późniejszej polityki... aż do dziś, gdy trzeba zrobić zwrot...

:lol: Czy w latach 2015-23 byłeś w śpiączce? 

https://www.fronda.pl/a/Jaroslaw-Kaczynski-Miedzymorze-stwarza-szanse-aby-Polska-stala-sie-liderem-Europy,217881.html

https://dorzeczy.pl/kraj/174012/prof-krysiak-polska-dziala-globalnie-wyprzedzimy-niemcy-i-francje.html

https://dorzeczy.pl/kraj/75458/czarnecki-niemcy-obserwatorem-trojmorza-niech-sie-ucza.html

To jest mój ulubiony kawałek:

"Polska w ten nowy projekt geopolityczny zainwestowała najwięcej. W sposób oczywisty jest jego liderem pod względem geopolitycznym i geograficznym. Niemcy najpierw próbowali projekt przemilczeć. Potem zdyskredytować. Następnie zwalczać. A ostatecznie uznali, że lepiej jak będą w środku – mówi Ryszard Czarnecki."

:rolleyes:

To linki z pierwszej ręki. Z prawicowych portali. Do TVPiS nawet jeszcze nie podszedłem. I chyba nie zamierzam. Bo tam to dopiero jest cringe. A szkoda mi czasu. Zwłaszcza, ze teraz to i tak bez znaczenia.

Jak to przed wojną pisał poeta... "Po co nasze kłótnie głupie. Wnet i tak zginiemy w zupie."

"A to feler. Westchnął seler."

Ale ty cytujesz OPINIĘ Kaczyńskiego,który nie był formalnie nawet premierem.To są wszystko przemyślenia i sugestie z którymi w ogóle nie zgadza się większość Polskiej prawicy.Polska prawica nie chce wysyłania wojsk z pomocą krajowi,który pluje jej w twarz ws.Wołynia.

Wskaż kiedy prezydent lub premier RP oficjalnie ZAGWARANTOWALI udział polskich wojsk w misji na Ukrainie.Otóż nigdy.Nie było i nie będzie czegoś takiego.

Jak zauważyłeś ws.tej wojny to wszyscy co innego mówią, a co innego robią.Polacy przynajmniej są tutaj najmniej zakłamani w stosunku do Macrona czy Scholza,którzy ociągali się z wysłaniem sprzętu wojskowego.

Edytowane przez ezechiel123456789