pawelo1988 Napisano 15 Stycznia Zgłoś Napisano 15 Stycznia Hey @Xarthisius Wiesz może jak wygląda sytuacja z N400 z DV lottery? Złożyłem. Zaprosili na odciski, byłem i teraz cisza. Z tego co widzę na Reddit to odwołali ludziom oath którzy przyjechali z DV :/ Pozdrawiam z Florydy! Cytuj
Xarthisius Napisano 15 Stycznia Zgłoś Napisano 15 Stycznia 1 hour ago, pawelo1988 said: Hey @Xarthisius Wiesz może jak wygląda sytuacja z N400 z DV lottery? Złożyłem. Zaprosili na odciski, byłem i teraz cisza. Z tego co widzę na Reddit to odwołali ludziom oath którzy przyjechali z DV :/ Pozdrawiam z Florydy! Slyszalem, ze wstrzymali ludziom objetym travel banem. O tym ze, DV pause wplywa na N-400 nic nie wiem. 1 Cytuj
micham Napisano 15 Stycznia Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2 godziny temu, pawelo1988 napisał: Z tego co widzę na Reddit to odwołali ludziom oath którzy przyjechali z DV :/ nie sadze aby to bylo przyczyna, zapewne sa z dv ale pochodza z krajow objetych banem... Cytuj
micham Napisano 15 Stycznia Zgłoś Napisano 15 Stycznia 3 godziny temu, Xarthisius napisał: Czyli Rosjan nie przyjmujemy do USA na stałe, chyba że FSB im wykupi wizę imigracyjną - czego się można było spodziewać troche dziwne, ze nie ma tam Chin, Indii, i Ukrainy....nie pasuje to, ciekawe czym sie kierowali Cytuj
mcpear Napisano 15 Stycznia Zgłoś Napisano 15 Stycznia 3 minutes ago, micham said: nie sadze aby to bylo przyczyna, zapewne sa z dv ale pochodza z krajow objetych banem... Nie. Jest kilka dyskusji na redecie i OP piszą, że nie pochodzą z krajów objętych banem albo wstrzymaniem naturalizacji. Generalnie sugestia tam jest aby brać prawnika i iść do sądu. Ponoć są jakieś organizacje, które za darmo taką pomoc prawną udzielają. Też widziałem te wątki dyskusyjne i czekałem aż kogoś z naszego forum to uderzy Cytuj
pawelo1988 Napisano 15 Stycznia Zgłoś Napisano 15 Stycznia 6 hours ago, mcpear said: Nie. Jest kilka dyskusji na redecie i OP piszą, że nie pochodzą z krajów objętych banem albo wstrzymaniem naturalizacji. Generalnie sugestia tam jest aby brać prawnika i iść do sądu. Ponoć są jakieś organizacje, które za darmo taką pomoc prawną udzielają. Też widziałem te wątki dyskusyjne i czekałem aż kogoś z naszego forum to uderzy Na razie nie mogę nic zrobić bo dopiero i tak mija mi 5 lat na końcu lutego. Zaaplikowałem 90 dni wcześniej tak jak można. Ale to prawda, jest kilka osób (Reddit) którym odwołali bo są z DV a ich kraje nie są na tej liście 75 krajów (czy ile to tak dziś ich jest). Ludzie z DV są uważani za zagrożenie bezpieczeństwa - oficjalnie czy nie. Tyle wychodzi tych memo teraz że nie nadarza się tego czytać. A co do prawnika, nie wiem czy dobrze bym się czuł. Raz że aż tak mi nie zależy (głównie chodzi o możliwość wyjazdu bez limitu w razie czego - mam starszych rodziców), a dwa źle bym się później z tym czul że o obywatelstwo musiałem się skarżyć czy wyblagiwac. Spełniamy wymagania, płacę podatki, nie mam nawet mandatu na koncie. Napiszę jak będzie jakiś update. Cytuj
kzielu Napisano 15 Stycznia Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2 hours ago, pawelo1988 said: podatki, nie mam nawet mandatu na koncie. Napiszę jak będzie jakiś update. Problem w tym jak Ci wpadnie jakis (albo jakies drobne przewinienie) to moga uznac ze to powoduje inadmissibility - co regularnie w tej chwili sie dzieje. W obecnej sytuacji otwartej wojny z imigracja zostawanie na GC (poza sytuacja bycia z kraju ktory nie pozwala na podwojne obywatelstwo) jest troche igraniem z ogniem. 1 Cytuj
Xarthisius Napisano 15 Stycznia Zgłoś Napisano 15 Stycznia 3 hours ago, pawelo1988 said: Na razie nie mogę nic zrobić bo dopiero i tak mija mi 5 lat na końcu lutego. Zaaplikowałem 90 dni wcześniej tak jak można To na razie nie ma o czym rozmawiac. Jak Cie nie zaprosza na interview w ciagu 6-9 miesiecy , to sie mozesz zaczac zastanawiac. 2 Cytuj
micham Napisano 15 Stycznia Zgłoś Napisano 15 Stycznia tak jeszcze dodam, ze na interview ludzie czekali czasami po pol roku lub wiecej, za czasow gdy nic sie specialnie nie zmienialo a co dopiero dzis... co do tych z redita nie widaomo, czy nie maja cos ,,za uszami" innego np. mandatu etc. Nie bardzo rozumiem jak to by mialobyc tez prawnie, mozliwe przeciez GC z DV to taka sama GC jak np EB 1, SB1.. nie ma lepszych czy gorszych kategorii, aby moglbyc traktowane inaczej. 1 Cytuj
pawelo1988 Napisano 15 Stycznia Zgłoś Napisano 15 Stycznia 15 minutes ago, micham said: Nie bardzo rozumiem jak to by mialobyc tez prawnie, mozliwe przeciez GC z DV to taka sama GC jak np EB 1, SB1.. nie ma lepszych czy gorszych kategorii, aby moglbyc traktowane inaczej. Dokładnie i tak samo byłem sprawdzany jak każda inna kategoria przed jej wydaniem. Nie rozumiem jakie zagrożenie dla bezpieczeństwa powodują ludzie akurat z loterii porównując do innych kategorii? Był ten atak w Bostonie i jakiś Portugalczyk zastrzelił innego Portugalczyka, w obu przypadkach byli to ludzie z DV, ale nikt nie sprawdza przestępstw z innych kategorii wizowych. Mieli pretekst żeby skupić się na DV. Nie mogą też mnie podpiąć pod public charge bo co roku odprowadzalem co najmniej 50k podatku a w 2025 ponad 100k będzie bo kupowałem mieszkanie i sprzedałem różne inwestycje. A nie wziąłem dolara poza tym stimulus w 2021 co dali automatycznie przy rozliczaniu się. Wiem że u mnie jest zbyt wcześnie żeby mówić o jakimkolwiek problemie, tak chciałem zapytać ogólnie po tym co czytałem na Reddit - ale dokładnie, to co tam się czyta trzeba robić z ostrożnością, bo często ludzie nie podają całej historii. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Napiszę jak tylko będzie jakiś update. (Znam jeszcze jedną osobę z dv 2020 z Polski, w Kalifornii, która dokładnie jest na tym samym etapie - odciski) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi