pawelo1988 Napisano Czwartek o 00:25 Zgłoś Napisano Czwartek o 00:25 Hey @Xarthisius Wiesz może jak wygląda sytuacja z N400 z DV lottery? Złożyłem. Zaprosili na odciski, byłem i teraz cisza. Z tego co widzę na Reddit to odwołali ludziom oath którzy przyjechali z DV :/ Pozdrawiam z Florydy! Cytuj
Xarthisius Napisano Czwartek o 01:40 Zgłoś Napisano Czwartek o 01:40 1 hour ago, pawelo1988 said: Hey @Xarthisius Wiesz może jak wygląda sytuacja z N400 z DV lottery? Złożyłem. Zaprosili na odciski, byłem i teraz cisza. Z tego co widzę na Reddit to odwołali ludziom oath którzy przyjechali z DV :/ Pozdrawiam z Florydy! Slyszalem, ze wstrzymali ludziom objetym travel banem. O tym ze, DV pause wplywa na N-400 nic nie wiem. 1 Cytuj
micham Napisano Czwartek o 03:19 Zgłoś Napisano Czwartek o 03:19 2 godziny temu, pawelo1988 napisał: Z tego co widzę na Reddit to odwołali ludziom oath którzy przyjechali z DV :/ nie sadze aby to bylo przyczyna, zapewne sa z dv ale pochodza z krajow objetych banem... Cytuj
micham Napisano Czwartek o 03:22 Zgłoś Napisano Czwartek o 03:22 3 godziny temu, Xarthisius napisał: Czyli Rosjan nie przyjmujemy do USA na stałe, chyba że FSB im wykupi wizę imigracyjną - czego się można było spodziewać troche dziwne, ze nie ma tam Chin, Indii, i Ukrainy....nie pasuje to, ciekawe czym sie kierowali Cytuj
mcpear Napisano Czwartek o 03:26 Zgłoś Napisano Czwartek o 03:26 3 minutes ago, micham said: nie sadze aby to bylo przyczyna, zapewne sa z dv ale pochodza z krajow objetych banem... Nie. Jest kilka dyskusji na redecie i OP piszą, że nie pochodzą z krajów objętych banem albo wstrzymaniem naturalizacji. Generalnie sugestia tam jest aby brać prawnika i iść do sądu. Ponoć są jakieś organizacje, które za darmo taką pomoc prawną udzielają. Też widziałem te wątki dyskusyjne i czekałem aż kogoś z naszego forum to uderzy Cytuj
pawelo1988 Napisano Czwartek o 09:48 Zgłoś Napisano Czwartek o 09:48 6 hours ago, mcpear said: Nie. Jest kilka dyskusji na redecie i OP piszą, że nie pochodzą z krajów objętych banem albo wstrzymaniem naturalizacji. Generalnie sugestia tam jest aby brać prawnika i iść do sądu. Ponoć są jakieś organizacje, które za darmo taką pomoc prawną udzielają. Też widziałem te wątki dyskusyjne i czekałem aż kogoś z naszego forum to uderzy Na razie nie mogę nic zrobić bo dopiero i tak mija mi 5 lat na końcu lutego. Zaaplikowałem 90 dni wcześniej tak jak można. Ale to prawda, jest kilka osób (Reddit) którym odwołali bo są z DV a ich kraje nie są na tej liście 75 krajów (czy ile to tak dziś ich jest). Ludzie z DV są uważani za zagrożenie bezpieczeństwa - oficjalnie czy nie. Tyle wychodzi tych memo teraz że nie nadarza się tego czytać. A co do prawnika, nie wiem czy dobrze bym się czuł. Raz że aż tak mi nie zależy (głównie chodzi o możliwość wyjazdu bez limitu w razie czego - mam starszych rodziców), a dwa źle bym się później z tym czul że o obywatelstwo musiałem się skarżyć czy wyblagiwac. Spełniamy wymagania, płacę podatki, nie mam nawet mandatu na koncie. Napiszę jak będzie jakiś update. Cytuj
kzielu Napisano Czwartek o 12:10 Zgłoś Napisano Czwartek o 12:10 2 hours ago, pawelo1988 said: podatki, nie mam nawet mandatu na koncie. Napiszę jak będzie jakiś update. Problem w tym jak Ci wpadnie jakis (albo jakies drobne przewinienie) to moga uznac ze to powoduje inadmissibility - co regularnie w tej chwili sie dzieje. W obecnej sytuacji otwartej wojny z imigracja zostawanie na GC (poza sytuacja bycia z kraju ktory nie pozwala na podwojne obywatelstwo) jest troche igraniem z ogniem. 1 Cytuj
Xarthisius Napisano Czwartek o 13:13 Zgłoś Napisano Czwartek o 13:13 3 hours ago, pawelo1988 said: Na razie nie mogę nic zrobić bo dopiero i tak mija mi 5 lat na końcu lutego. Zaaplikowałem 90 dni wcześniej tak jak można To na razie nie ma o czym rozmawiac. Jak Cie nie zaprosza na interview w ciagu 6-9 miesiecy , to sie mozesz zaczac zastanawiac. 2 Cytuj
micham Napisano Czwartek o 14:59 Zgłoś Napisano Czwartek o 14:59 tak jeszcze dodam, ze na interview ludzie czekali czasami po pol roku lub wiecej, za czasow gdy nic sie specialnie nie zmienialo a co dopiero dzis... co do tych z redita nie widaomo, czy nie maja cos ,,za uszami" innego np. mandatu etc. Nie bardzo rozumiem jak to by mialobyc tez prawnie, mozliwe przeciez GC z DV to taka sama GC jak np EB 1, SB1.. nie ma lepszych czy gorszych kategorii, aby moglbyc traktowane inaczej. 1 Cytuj
pawelo1988 Napisano Czwartek o 15:23 Zgłoś Napisano Czwartek o 15:23 15 minutes ago, micham said: Nie bardzo rozumiem jak to by mialobyc tez prawnie, mozliwe przeciez GC z DV to taka sama GC jak np EB 1, SB1.. nie ma lepszych czy gorszych kategorii, aby moglbyc traktowane inaczej. Dokładnie i tak samo byłem sprawdzany jak każda inna kategoria przed jej wydaniem. Nie rozumiem jakie zagrożenie dla bezpieczeństwa powodują ludzie akurat z loterii porównując do innych kategorii? Był ten atak w Bostonie i jakiś Portugalczyk zastrzelił innego Portugalczyka, w obu przypadkach byli to ludzie z DV, ale nikt nie sprawdza przestępstw z innych kategorii wizowych. Mieli pretekst żeby skupić się na DV. Nie mogą też mnie podpiąć pod public charge bo co roku odprowadzalem co najmniej 50k podatku a w 2025 ponad 100k będzie bo kupowałem mieszkanie i sprzedałem różne inwestycje. A nie wziąłem dolara poza tym stimulus w 2021 co dali automatycznie przy rozliczaniu się. Wiem że u mnie jest zbyt wcześnie żeby mówić o jakimkolwiek problemie, tak chciałem zapytać ogólnie po tym co czytałem na Reddit - ale dokładnie, to co tam się czyta trzeba robić z ostrożnością, bo często ludzie nie podają całej historii. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Napiszę jak tylko będzie jakiś update. (Znam jeszcze jedną osobę z dv 2020 z Polski, w Kalifornii, która dokładnie jest na tym samym etapie - odciski) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi