mcpear Napisano Czwartek o 16:09 Zgłoś Napisano Czwartek o 16:09 1 hour ago, micham said: Nie bardzo rozumiem jak to by mialobyc tez prawnie, mozliwe przeciez GC z DV to taka sama GC jak np EB 1, SB1.. nie ma lepszych czy gorszych kategorii, aby moglbyc traktowane inaczej. Nie sądzę że ktoś się tym przejmuje jak ubrać to prawnie. Po prostu USCIS nie zaprosi na itnerview do końca roku finansowego po 30 września problem z GC dla tegorocznych zwycięzców w DV zginie. Nikt się nie będzie tłumaczył. "Nie mamy Pańskiego płaszcza i co nam Pan zrobi" Cytuj
micham Napisano Czwartek o 16:47 Zgłoś Napisano Czwartek o 16:47 37 minut temu, mcpear napisał: Nie sądzę że ktoś się tym przejmuje jak ubrać to prawnie. Po prostu USCIS nie zaprosi na itnerview do końca roku finansowego po 30 września problem z GC dla tegorocznych zwycięzców w DV zginie. Nikt się nie będzie tłumaczył. "Nie mamy Pańskiego płaszcza i co nam Pan zrobi" Ale tu chodzi o naturalization nie wize Cytuj
mcpear Napisano Czwartek o 18:50 Zgłoś Napisano Czwartek o 18:50 OK. Nadal jak nie zaproszą go na interview i przez lata nie będą bez powodu zapraszać bez podania powodu (na podstawie wewnętrznych ustnych nie spisanych poleceń) to nadal uważam, że nikt w obecnej kulturze prawnej funkcjonującej w administracji rządowej nie będzie się tym przejmował. Przepisy prawne są dla "mięczaków" a nasza administracja to twardziele - ma być mniej imigrantów / nauralizowanych obywateli to będzie mniej. Cytuj
Kora83 Napisano Piątek o 12:27 Zgłoś Napisano Piątek o 12:27 Na razie nie mogę nic zrobić bo dopiero i tak mija mi 5 lat na końcu lutego. Zaaplikowałem 90 dni wcześniej tak jak można. Ale to prawda, jest kilka osób (Reddit) którym odwołali bo są z DV a ich kraje nie są na tej liście 75 krajów (czy ile to tak dziś ich jest). Ludzie z DV są uważani za zagrożenie bezpieczeństwa - oficjalnie czy nie. Tyle wychodzi tych memo teraz że nie nadarza się tego czytać. A co do prawnika, nie wiem czy dobrze bym się czuł. Raz że aż tak mi nie zależy (głównie chodzi o możliwość wyjazdu bez limitu w razie czego - mam starszych rodziców), a dwa źle bym się później z tym czul że o obywatelstwo musiałem się skarżyć czy wyblagiwac. Spełniamy wymagania, płacę podatki, nie mam nawet mandatu na koncie. Napiszę jak będzie jakiś update. Hej,a co zrobisz,jesli uzyskasz amerykanski paszport,ale wczesniej wejda w zycie przepisy ze aplikant bedzie musial zrezygnowac z drugiego obywatelstwa,nie wspomne juz z trzeciego,bo ty chyba masz tez i brytyjskie?Sent from my SM-S916B using Tapatalk Cytuj
pawelo1988 Napisano Piątek o 14:05 Zgłoś Napisano Piątek o 14:05 (edytowane) 1 hour ago, Kora83 said: Hej,a co zrobisz,jesli uzyskasz amerykanski paszport,ale wczesniej wejda w zycie przepisy ze aplikant bedzie musial zrezygnowac z drugiego obywatelstwa,nie wspomne juz z trzeciego,bo ty chyba masz tez i brytyjskie? Sent from my SM-S916B using Tapatalk Ciężki wybór. Nie oddałbym paszportu kraju w którym się urodziłem i skąd pochodzą moi przodkowie. Pożegnalbym się z USA i pracował zdalnie z np Meksyku. Tam fajnie mi się żyło też. Plus z samych przyczyn praktycznych. Oddawać europejski paszport w kraju gdzie nie ma nawet bezpłatnej opieki zdrowotnej... A nawet ta płatna jest beznadziejna (5 lat i korzystałem nie raz). Edytowane Piątek o 14:12 przez pawelo1988 Cytuj
Kora83 Napisano Piątek o 21:22 Zgłoś Napisano Piątek o 21:22 Ciężki wybór. Nie oddałbym paszportu kraju w którym się urodziłem i skąd pochodzą moi przodkowie. Pożegnalbym się z USA i pracował zdalnie z np Meksyku. Tam fajnie mi się żyło też. Plus z samych przyczyn praktycznych. Oddawać europejski paszport w kraju gdzie nie ma nawet bezpłatnej opieki zdrowotnej... A nawet ta płatna jest beznadziejna (5 lat i korzystałem nie raz). To ciekawe,ze w Meksyku zylo Ci sie dobrze,skad ucieklo wiele mln do USA. Jak to mozliwe? Sent from my SM-S916B using Tapatalk Cytuj
pawelo1988 Napisano Piątek o 21:28 Zgłoś Napisano Piątek o 21:28 4 minutes ago, Kora83 said: To ciekawe,ze w Meksyku zylo Ci sie dobrze,skad ucieklo wiele mln do USA. Jak to mozliwe? Sent from my SM-S916B using Tapatalk Gdzieś widziałem statystki to więcej teraz tam migruje Amerykanów jak w drugą stronę? Zresztą Amerykanów poznałem tam masę którzy tam żyją. Jeżeli chodzi o sytuację na granicę to są głównie inne kraje - Salwador, Guatemala it'd Tak życie w Meksyku jest bardzo przyjemne szczególnie jak pracuje się zdalnie za stawki z USA czy UK. Cytuj
kinia2071 Napisano Piątek o 21:44 Zgłoś Napisano Piątek o 21:44 Nawet jak Ci zabiorą paszport i według nich "zrzekniesz" się swojego obywatelstwa na rzecz USA to nadal będziesz Polakiem tego się nie da od tak porzucić. Mogą sobie chcieć wszystko ale byłes jestes i będziesz. Cytuj
Kora83 Napisano 22 godziny temu Zgłoś Napisano 22 godziny temu Nawet jak Ci zabiorą paszport i według nich "zrzekniesz" się swojego obywatelstwa na rzecz USA to nadal będziesz Polakiem tego się nie da od tak porzucić. Mogą sobie chcieć wszystko ale byłes jestes i będziesz.Tak,ale wg juz by nie byl,i w Polsce bylby traktowany jako obcokrajowiec. Wielu Polakow mieszkajacych w Uk nie wyrabia wlasnym dzieciom polskich dokumentow,i sa czesto problemy z ich wypuszczeniem z powrotem do Uk. Dorosli tez napotykaja problemy,bo ludziom nie chce sie wyrobic poldkich dokumentów,a w Polsce jako Polacy maja obowiazek uzywac polskich dokumentów.Sent from my SM-S916B using Tapatalk Cytuj
andyopole Napisano 20 godzin temu Zgłoś Napisano 20 godzin temu Poza wszystkimi moralnymi warunkami, bardzo trudno jest się pozbyć polskiego obywatelstwa. Tu decyzja leży w rękach Prezydenta. Do niego należy skierować aplikację. Prezydent nie ma administracyjnego terminu na podjęcie decyzji czyli może aplikację złożyć w szufladzie i "zapomnieć". Decyzję podejmuje lub nie I nie ma obowiązku jej uzasadniać. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi